İçerik
Novi Sad Gezilecek Yerler
Novi Sad’da nereler gezilir yazımızda Novi Sad gezilecek yerler, nerede kalınır, ne yapılır, ne yenir içilir gibi Novi Sad ile ilgili her türlü tarihi ve sosyal bilgiye ulaşabilirsiniz.
Ertesi sabah erken kalkıp, Belgrad‘daki otelimizin zengin kahvaltı sofrasının nimetlerinden alabildiğine faydalandıktan sonra, direksiyonu Novi Sad’a kırıyoruz.
Novi Sad Nerede?
Sırbistan Belgrad’ın 100 km kadar kuzeybatısındaki bu şehir, Avusturya Macaristan İmparatorluğu döneminde altın çağını yaşamış bir ortaçağ kasabası. Bu nedenle Novi Sad Belgrad’dan çok Prag’ı anımsattı diyebiliriz.
Şehre hakim bir tepenin üzerindeki Petrovaradin Kalesi ile Novi Sad merkezini Tuna nehri ayırıyor. Nehir üzerinde kimi aktif, kimi NATO bombardımanları esnasında yıkılmış, kimi de inşaat halinde bir dizi köprü var. Bu köprülerin bazıları tek yöne kontrollü geçişlerle trafiğe açık.
Petrovaradin Kalesi Novi Sad
Biz öncelikle Petrovaradin’e çıkıp kaleyi keşfetmek, sonradan da şehre inmek üzerine planımızı yapıyoruz. Kaleye ulaşıp arabamızı park etmemiz öğle saatlerini buluyor. İçeride büyükçe bir müze, çeşitli kafeler, planeteryum isimli yıldız gözlem evi, saat kulesi ve gezilecek koca bir kale var. Eğer şansımız yaver giderse, internet taramalarımızda bir türlü nasıl girildiğini öğrenemediğimiz yer altı dehlizlerine de (Catacombs) göz atmaya niyetliyiz.
Petrovaradin kalesinin tarihi çok eskilere dayanıyor. Roma döneminde önemli bir savunma ve haberleşme merkeziyken, şimdiki iç kaleden ibaret olan bu devasa yapı, Osmanlı akıncılarına karşı 15 ve 16. yüzyılda orta kale surları ve çevresinde nehirden gelen su ile doldurulup boşaltılabilen bir ark sistemi ile büyütülmüş.
16. yy ortalarında kale Osmanlı egemenliğine geçmiş. Yaklaşık 150 yıl sonra uzun süreli bir kuşatma ve çatışma süreci sonunda Avusturya tarafından ele geçirilmiş.
Takip eden yıllarda Avusturya ve Osmanlı İmparatorluğu arasında orta Avrupa coğrafyasında geçen çeşitli savaş ve kuşatmalar süreci, 1699 Karlofça anlaşması ile Osmanlı Devleti’nin geri çekilmesine kadar da sürmüş. Bu dönemde de kalenin dış surları ve savunma amaçlı yapılmış dehlizlerden oluşan yer altı tünel sistemleri inşa edilmiş.
Girişteki müzenin danışma masasından, aradığımız dehlizlerin tam olarak üzerinde durduğumuzu öğreniyoruz. Ancak bir sıkıntı var. Turlar için en az 10 kişi olması gerekiyor ve biz sadece dört kişiyiz. Biz kale içinde vakit geçirirken, bizden başka tur isteyen olursa haber etmelerini salık verip ayrılıyoruz müzeden. Bu arada da kale içindeki gezimiz boyunca her gördüğümüz turiste, bizimle dehliz turuna çıkıp çıkmayacaklarını sorarak inceden taciz ede ede başlıyoruz dolanmaya…
Kalenin geniş örme taş duvarları ve doldurma toprakla kapatılmış ara geçiş bölgeleri ile nehirden yapılacak top atışlarının işlememesi amaçlanmış. Surlar arasında kalan bu alanlar, şimdilerde çeşitli sanat galerileri ve sergi alanlarına dönüştürülmüş olsa da eski ihtişamını koruyor.
Petrovaradin Saat Kulesi ve Geyik Heykelleri
Surların en yüksek bölgesinde bulunan iki geyik heykeli, Savoy Prensi Eugene ve Belgrad Kalemeydan’da türbesini gördüğümüz Sadrazam Damat Ali Paşa arasında geçen, uzun kuşatma ve savaş sürecini tasvir ediyor.
Kalenin nehre bakan yüzündeki saat kulesine “deli saat” ya da “yanlış saat” denmesinin sebebi, uzaktan geçen denizcilere kolaylık olsun diye uzun kolun saati, kısa kolun ise dakikayı göstermesinden kaynaklanıyor.
Petrovaradin Catacombs (Yeraltı Dehlizleri)
Petrovaradin Kalesinde Terasa Restaurant‘ın şehre hakim manzarasında kahvemizi yudumlayarak vakit öldürdükten sonra tekrar müzeye gidiyoruz ve engin dil dökmelerimiz sonucunda ufak bir bahşişle rehberi kandırıp dört kişilik dehliz turumuza başlıyoruz.
Müzeden saat kulesine, oradan dehlizlerin girişine kadar yürüyerek, asma kilitle kapatılmış bir tünel ağzından girerek gün ışığıyla bağımızı koparıyoruz. Rehberimiz, harika bir İngilizce ve yerinde samimi esprilerle süslediği anlatımıyla kalenin ve şehrin tarihini, Habsburg hanedanından Osmanlı – Avusturya savaşlarına ve ikinci dünya savaşından kalan izlere kadar oldukça ayrıntılı anlatırken, bir yandan da bizlere kalenin savunma sistemlerini, gizli tuzak ve mayınlama yöntemlerini gösteriyor.
Tanıtım fotoğraflarında, dehlizlerde yaşayan yarasalardan bahsedilse de mevsimsel nedenlerden olsa gerek biz içeride hiçbir canlı görmedik. Yaklaşık 1,5 saatlik turun ardından gün ışığına tekrar çıktığımızda o kadar eğlenmiş ve öğrenmiş oluyoruz ki, başta pazarlık ettiğimiz bahşişi seve seve ikiye katlayarak teslim ediyoruz.
Çeşitli sitelerde, çok az yorum alan ve henüz ülkemizden gezginlerce pek gidilmemiş bir destinasyon olan Petrovaradin Catacomb’larını gezmeyi, bu güzel prezantasyondan faydalanmayı herkese tavsiye etmek de boynumuzun borcu olsun.
Novi Sad Ne Yenir?
Karanlık dehlizler ve esen rüzgar nedeniyle acıkıp üşüyen bedenlerimizi ödüllendirmek için, hızlıca aracımıza binip Novi Sad merkezine sürüyoruz. Günlerdir yerel et yemekleriyle beslendiğimiz için, bir değişiklik yapıp Akdeniz mutfağına selam çakmak üzere şehir merkezinin birkaç blok dışındaki Caribic Pizzeria‘ya uğruyoruz önce…
Novi Sad Görülecek Yerler
Lezzetli pizzalarımızı atıştırıp enerji topladıktan sonra, arabayı orada bırakarak taban kuvvet diyoruz. Doğrudan Dunavski Park ve turistik merkez Dunavska Caddesine doğru yöneliyoruz. Yol üzerinde Özgürlük Meydanı adındaki geniş alanı, buradaki Svetozar Miletic Anıtını, St Mary Kilisesini ve Piskopos konağını dışarıdan inceleyerek, iki katlı rengarenk binalara geldiğimizde Dunavska Caddesinde oluyoruz.
Lokal bir panayıra denk gelmemiz tamamen şans eseri. Canlı müzik yapılan küçük sahneler, el işleri, atıştırmalık tezgahları ve onlarca hediyelik eşya işportacıları var. Tezgahlar arasında, ara ara birbirimizi kaybederek dolandıktan sonra gecenin ilerleyen saatlerinde aracımıza dönüyoruz. Belgrad’daki otelimize giden 1 saatlik yolu uyuklaya uyuklaya alıyoruz.
Yolunuz bir gün Novi Sad şehrine düşerse bizi hatırlayın.
Balkanlar hakkında daha fazla bilgi almak isteyenler Balkan gezisi nasıl yapılır ve Otobüsle Balkan Turu yazılarımızı da okuyabilirler.
Bizi takip edin! | Follow us!
Anadolu’dan ve Dünya’dan lezzet notlarımızı paylaştığımız instagram.com/gurmexcom ve facebook.com/gurmex sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz.