İçerik
Ordu Mutfağı: Yöresel Ordu Yemekleri, Tatlılar ve Lezzetler
Ordu Mutfağı kadar Ordu şehri de doğal zenginlikleri, tarihi dokusu, denizi, dereleri, şelaleleri ve yaylalarıyla sadece Türkiye‘nin değil dünyanın en güzel noktalarından biridir. Renklerin bütün tonlarını Ordu’da görebilirsiniz. Bir günde dört mevsimin yaşandığı Ordu doyumsuz yaylalarda balık yemek ve yöresel yemeklerin tadına bakmanız için sizleri bekliyor.
Ordu Mutfağı Genel Bilgi
Ordu mutfağı ve Ordu yemek kültürü, hiç şüphesiz yörenin coğrafi özelliklerine göre şekillenmiştir. Ordu, Karadeniz kıyısında yer alması sebebiyle balık, sebze ve meyve yönünden çok zengin bir şehrimizdir. Ordu mutfağının gelişmesinde en büyük etkenlerden biri dağ, yayla, deniz kültürünün iç içe olması ve ekonominin balıkçılık, fındık, arıcılık, mısır tarımı ve yaylacılığa bağlı olmasından kaynaklanıyor.
Ordu mutfağı – Sakarca kayganası
Ordu merkezde ve sahil kesimlerinde yeme içme kültürü farklılıklar gösterirken yüksek kesimlerde ve yaylalarda ise coğrafi koşullardaki değişiklik nedeniyle yöre insanlarının yiyecek ve içecek kültürleri değişebiliyor. Kıyı kuşağı yağışlı ve ılıman iklime sahip olduğundan bitkisel ve hayvansal (özellikle balık) temelli beslenme revaçta.
Bölgesel Olarak Ordu Yemekleri
Özellikle Perşembe, Gülyalı, Fatsa ve Ünye balık, bal, et, köfte ve ekmeği ile ün yapmıştır. Perşembe Karadeniz’in doğal liman özelliğine sahip nadir kıyılarından biridir. Bölge genelinde Perşembe kıyılarında olta ve ağlar ile avlanan mezgit balığı çok talep görüyor. Beyaz etli mezgit balığının tavası ve buğulaması lezzetli bir şekilde yapılıyor. Her tür balığın avlandığı Perşembe’de son yıllarda kültür balıkçılığı da gelişmiştir. Buna bağlı olarak hamsi, levrek ve somon balığı günümüzde sofralarda çok sık görülmektedir.
Ordu’da Ne Yenir? – Levrek buğulama
Yüksek kesimlere çıkıldıkça kar daha çok yağdığından ve daha uzun süreli olarak varlığını koruduğundan iklim biraz daha sertleşiyor. Bu sebeple yayla kültürüne geçilmektedir. Mesudiye, Kabadüz, Kumru, Gölköy, Korgan, Gürgentepe, Aybastı, Kabataş, Akkuş yörelerinde yaylalara bağlı olarak yapılan hayvancılık uzun yıllardır temel geçim kaynaklarından biridir. Bu sebeple etli, hamurlu, mısır, patates ve buğday ürünlerini bu yörelerin sofralarında daha fazla görürsünüz. Kıyı kuşağında sığır eti, yüksek rakımlı yaylalarda ise koyun eti tüketimi daha fazladır. Yaylalar sahil kesime nazaran daha çok kapalı toplum yapısına sahiptir. Bu yüzden geleneksel mutfak kültürü günümüze kadar korunmuştur.
Ordu mutfağı, tarihsel gelişim sürecinde alınan göçler, yörede yaşayan insanların örf adetleri, gelenek ve görenekleri ile zenginlik kazanmıştır. Özellikle Gürcü yemekleri ile Ordu mutfağı çok gelişmiştir. Ordu mutfağına balık ve sebze yemekleri, turşu kavurmaları, doğada kendiliğinden yetişen yöreye özgü bitkilerden yapılan yemekler, hamur işleri ve evde açılan özellikle fındıkla yapılan tatlılar hakimdir.
Ordu mutfağı yemekleri
Ordu yöresine ait çorbalar
Pancar (kara lahana) Çorbası, Isırgan Çorbası, Kabak Çorbası, Beyaz Mısır Çorbası, Balık Çorbası, Gendime Çorbası.
Pancar karalahana çorbası
Isırgan çorbası
Ordu yöresine ait etli yemekler
Yahni, Keşkek (Gendime), Pancar Döşemesi, Zetiyani, Gürcü Kavurması, Gürcü Tavuğu, Akkuş Kuru Fasulyesi.
Ordu yeme içme kültürü – Yahni
Ordu’da yemek ne yenir – Akkuş kuru fasulyesi
Ordu yöresine ait sarmalar
Etli Pancar (Karalahana) Sarması, Mısır Unlu Kara Lahana Sarması, Mısır Yarmalı Aş Sarması, Zeytinyağlı Kara Lahana (Pancar) Sarması, Beyaz Lahana (Kelem) Sarması.
Yöresel Ordu Yemekleri – Etli pancar karalahana sarması
Ordu yöresine ait balık yemekleri
İçli Tava, Hamsi Köftesi, Hamsi Tava, Levrek Buğulama, Mezgit Buğulama, Mezgit Tava.
Ordu mutfağı İçli tava
Ordu yöresine ait sebze yemekleri
Pancar (Kara Lahana) Diblesi, Fasulye Turşusu Diblesi, Fırın Fasulyesi Kavurması, Galdirik Kavurması, Hoşkıran Kavurması, Melocan Diblesi, Melocan (Diken ucu) Kavurması, Pezik (Pazı) Kavurması, Tirmit Kavurması, Sakarca Kayganası, Sakarca Mıhlaması, Pezik (Pazı) Mıhlaması, Top Köfteli Pezik(Pazı) Yoğurtlaması, Isırgan yağlaşı, Pırasa Kayganası, Gürcü Pancarı, Kurutulmuş Kabak Kavurması, Kurutulmuş Kabak Yoğurtlaması, Lobye, Kabak Kayganası.
Pancar karalahana diblesi
Lobye
Ordu yöresine ait hamur işleri
Yağlı (Pide), Su Böreği, Puf Böreği, Kuru Yufka, Kuru Yufka Böreği, Fındıklı Ballı Kuru Yufka Böreği, Bileki Ekmeği, Mısır Ekmeği, Ordu Tostu, Mısır Unu Yağlaşı.
Yağlı pide
Mısır unu yağlaşı
Ordu yöresine ait tatlılar ve reçeller
Ev Baklavası, Fındıklı Burma Tatlısı, Aşure, Balkabağı Tatlısı, Fındıklı Un Helvası, Pekmez Yağlaşı Tatlısı, Papa (Siyah üzüm), Dut Pekmezi, İncir Reçeli, Çilek (dağ çileği) Reçeli, Perşembe Ceviz Helvası.
Pekmez yağlaşı tatlısı
Ordu yöresine ait turşu kavurmaları ve turşular
Taflan Turşusu Kavurması, Kelem Lahana Turşusu Kavurması, Fasulye Turşusu Kavurması, Salatalık Turşusu Kavurması, Salatalık Turşusu, Kırmızı Kocabaş Turşusu ve sayfaların yetmeyeceği kadar daha turşu çeşidi.
Taflan turşusu kavurması
Fasulye turşusu kavurması
Ordu’da Yemeden Dönme Listesi
- Hazinedaroğlu (Bolaman) konağına uğramadan ve Bolaman köyünde pide yemeden,
- Mahalli yöresel Ordu yemekleri (sakarca, mellocan, galdirik, mısır ekmeği, pancar çorbası, pancar sarması, turşu kavurması, hamsili içli tava) yemeden,
- Çikolatasını (tadelle ve sarelle) tatmadan, fındık ve fındıklı ürünler almadan,
- Günlük, taze balık veya hamsi yemeden,
- Yalıköy köftesi tatmadan,
- Ceviz helvasını tatmadan,
- Ordu tostu, Ordu pidesi (yağlısı) yemeden dönmeyin!
Ceviz helvası
Ordu’dan ne alınır?
- Ülkemiz bal üretiminin %13,8’i Ordu’da yapılmaktadır. Hediyelik olarak Ordu balı alabilirsiniz.
- “Dünyanın en çok fındık üreten şehri Ordu’dur. Hediye olarak Ordu fındığı alabilirsiniz. Her gün sadece 25-30 gr. Türk fındığı yemek E Vitamini ihyacının %100’ünü karşılar.
- Ülkemizin kivi üretiminin %17,6’sı Ordu’da yapılmaktadır. Hediyelik olarak “Ordu Kivisi” alabilirsiniz.
- Bir çok noktadan Ordu yöresel hediyelik eşyaları satın alabilirsiniz.
Ordu Yeme İçme Hakkında Bilgiler (Biliyor muydunuz?)
- Ordu dünyanın en çok fındık üreten şehridir.
- Türkiye’de bal üretiminde Ordu birinci sıradadır.
- Türkiye’de kivi üretiminde Ordu ikinci sıradadır.
- Türkiye’nin en önemli balık merkezlerinden biridir.
- Uzmanların önerdiği üç yağ çeşidinden biri fındık yağıdır.
- Akkuş Şeker Fasulyesi tescilli bir Ordu lezzetidir.
Daha detaylı Ordu yeme içme rehberi için linke tıklayın.
Yöresel Ordu Yemekleri ve Türkiye’nin Gastronomik Değerleri yazımızı okumak için linke tıklayın.
Bizi takip edin! | Follow us!
Anadolu’dan ve Dünya’dan lezzet notlarımızı paylaştığımız instagram.com/gurmexcom ve facebook.com/gurmex sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz.
Ordu yemekleri ve mutfak kültürü rehberi hazırlanırken Ordu Kültür ve Turizm Müdürlüğünden destek alınmıştır.
Fotoğraflar için Ordu Kültür ve Turizm Müdürlüğü Arşivi, Ordu Üniversitesi Öğr. Gör. Necati TAŞKIN, Sevim GÜRDAL, Müfit Ozan ÖZDEMİR ve Ordu İl Özel İdaresi (Yazı İşleri Müdürlüğü) Arşivine teşekkür ederiz.
Etiketler: Ordu yemekleri hakkında bilgi, Ordu yemekleri nelerdir, Ordu yemek kültürü, Ordu Mutfağı.