İçerik
Edirne gezilecek yerler yazısı ile karşınızdayız. Edirne’ye derinlemesine giriş yapmadan önce suyun öteki yakasından, büyülü yer Karaağaç’tan sizlere selam edelim.
EDİRNE GEZİ REHBERİ
Tunca ve Meriç’in üzerindeki taş köprüleri aşarak, Arnavut kaldırımlı yola eğilen dev ağaçların koyu salkımları ve gölgelikleri arasından tıngır mıngır ilerleyerek Karaağaç’a varıyoruz.
Merkezde Selimiye Camii, Eski Camii, Tarihi Bedesten, Arasta Çarşısı, Kırkpınar ve Karaağaç Edirne gezilecek yerler arasında mutlaka görülmesi gereken yerlerdendir. Özellikle Karaağaç mutlaka gidilmesi gereken bir yer notlarınıza alın!
Edirne Gezilecek Yerler
Türk’ün Avrupa kapısı, bin yıllık batıya yürüyüşümüzün en önemli noktası…
Çocuğu, genci, yaşlısı her kesimi mutlu eden, sokakta selamlaşılan, insanları medeni, temiz ve güzel şehir…
Tava ciğeri, köftesi, peynir tatlısı, kurabiyeleri lezzetli… Kapıkule, Karaağaç, Kırkpınar ve Selimiye’siyle iz bırakan ve tarih boyunca dünya üzerinde en çok meydan savaşı yapılan şehir…
Bir akşam Ayşekadın’da tepeye çıktığınızda, aynı ufuk çizgisinde Dünya’da üç ülkenin (Türkiye, Yunanistan, Bulgaristan) ışıklarını ve topraklarını aynı anda görebileceğiniz tek şehir…
Selimiye’si, Kapalı Çarşıları, kuvvetli ateşte hızla pişirilen yaprak ciğeri, yöre için güreş değil bir panayır olan Kırkpınar’ın yapıldığı Sarayiçi…
Karaağaç’ta Edirne gezilecek yerler arasında önemli yere sahip Meriç kıyısındaki Cafe ve Çay bahçeleri, Türkiye’nin en iyi et ürünlerini yiyebileceğiniz Trakya restoranları ile büyüleyen şehir…
Edirne gezilecek yerler içinde avlusundaki inanılmaz akustik, su sesi ve musiki ile aşk hastalığını bile tedavi eden Tıp Medresesi Sultan II.Bayezid Külliyesi ile şaşırtan şehir…
Eski Camii içindeki devasa hat sanatı örnekleri ile etkileyen, Selimiye’de heyecanla Ters Lale’nin izini süreceğiniz gizemli şehir…
Sadece cumartesi günleri kurulan Edirne pazarı ile alışverişe farklı bir boyut katacağınız, köftesi, peynir helvası ve badem ezmesi ile lezzete doyacağınız şehir…
Edirne gezilecek yerler açısından insanı büyüler… Selimiye Camii, Üç Şerefeli Camii, Ulu Camii, Burma Minareli Camii, Arasta ve Bedesten denilen Kapalı Çarşıları, Makedonya Kulesi, Av Köşkü, Eski Tren Garı, Lozan Anıtı, Rüstempaşa Kervansarayı, Ali Paşa Hanı, Meriç ve Tunca üzerindeki onlarca köprüleriyle mutlaka görülmesi gereken şehir…
Karaağaç
Tek katlı eski tip evlerin geniş bir cadde çevresinde dizildiği, Arnavut kaldırımlı, bol yeşillikli sokakları, “Ben en az Haydarpaşa kadar görkemliyim!” diyen eski Edirne Garı, Gar bahçesinde zevksiz ama anlamlı Lozan Anıtı ve terk edilmiş ahşap süslemeli nehir köşkleri ile karşılar sizleri…
Rengarenk evler, işlemeli pencere ve kapıların hepsi öykü kitaplarındaki resimler gibidir. Edirne gezilecek yerler listenize burayı eklerseniz sokaklarda tek başınıza yürüyerek huzura erersiniz.
Balkan savaşı esnasında Yunan işgalinde kalan kasabadaki resimlerini kurtarmak için geri evine dönen ve hayatını kaybeden ressamın evi hangisiydi acaba diye düşünür durursunuz.
Ulu ağaçların altında, Karaağaç’ın en güzel kafe-restoranı olan Edirne Limon‘da ağaçlar ve de esintinin sesini dinleyip bir şeyler içerek dinlenirsiniz sonra…
Şüphesiz Edirne gezilecek yerler arasında rüya gibi bir kasabadır Karaağaç….
Aynı zamanda Türkiye‘nin Batı Trakya’da, Meriç Nehrinin diğer yakasındaki tek toprağı, Edirne’nin en güzel ve en yeşil yeridir Karaağaç…
Yine Yunanistan ile Türkiye arasında su geçmeyen tek sınırın Karaağaç çevresi olduğunu da söylemeden geçmeyelim.
Herhangi bir hafta sonu yolunuz düşerse, fayton ve bisikletlilerle dolu tarihi taşlı yoldan yürümeniz sizi mükemmel kahvaltısı olan Edirne Limon gibi sade ve zarif yerlere götürecektir. İstanbul‘a göre çok uygun fiyatlara keyifli zamanlar geçirebilirsiniz.
Türkiye’nin bir ucunda, nehrin diğer tarafında kahvaltı yapmak insana başka bir his veriyor. Özellikle belirtmem gerek, birçok ürünü de yöreseldir bu kafelerin…
3 km daha yol giderseniz Yunanistan sınırına da varabilirsiniz. “Türkiye’ye Hoş Geldiniz” tabelası önünde çekildiğiniz hatıra fotoğrafı bile çok değerli gelir insana…
Edirne’de Ne Yenir?
Edirne gezilecek yerler listeniz tamamlandıysa Edirne’de başta Tava Ciğer olmak üzere köfte, et ürünleri, manda yoğurdu, kurutulmuş Karaağaç saksı biberi, Hayrabolu Tatlısı, Peynir Helvası, Kavala Kurabiyesi ve Badem Ezmesi yenilebilir.
Tava Ciğeri
Kehribar gibi sarı, kelebek kadar hafif Tava Ciğer yemeden Edirne’den dönülmez. Bu ciğer sevmeyeni bile kendisine mest ediyor.
Hatta bize göre Edirne’ye gitmişken ciğer yenilmez. Edirne’ye ciğer yemek için gidilir, kalan vakitte gezilir.
Edirne Ciğeri; ince dilimlenmiş Trakya dana ciğerlerinin kızgın Ayçiçek yağında, yağı toplamasına fırsat verilmeden kısa sürede “kavrulması” esasına dayanan, yanında yağda kızartılmış acı Karaağaç saksı biberi ile servis edilen müthiş bir lezzettir.
Edirne’de en iyi tava ciğer Aydın Tava Ciğer, Tarihi Ciğerci Bahri Bey, Ciğerci Niyazi Usta ve Ciğerci Kazım Usta’da yenilir.
Ciğeri kıtır kıtır sevenler için özellikle Ciğerci Aydın, yumuşak sevenlere ise Bahri Bey’i öneririz.
Edirne Tava Ciğer Türküsü
Aşağıdaki videoda arka fonda dinlediğiniz Bayazıt Sansı’ya ait Türkünün sözleri aslında tava ciğerin nefasetini çok güzel özetliyor.?
Videonun tamamını izlemeye vakti olmayanlar için sözlerini aşağıya ekliyorum.
Edirne’de ciğerciler kızdırırlar tavayı, mis gibi de kokuturlar havayı…
Ayran cacık tamam eder masayı, tava ciğer lezzetlerin sarayı…
Tavası var ciğeri var, yanında da biberi var…
A be güzel Edirne’m, sende daha neler var…
Edirne’ye gidelim, tava ciğer yiyelim… Edirne’ye gidelim, tava ciğer yiyelim…
Gidelim Bahri Bey’e tava ciğer yemeye…
Tava ciğer, ne güzeldir tatması… Tava ciğer, bir hünerdir yapması…
Edirne’de var bu işin ustası, tava ciğer Edirne’nin markası…
Ciğerci Bahri Bey
Tava Ciğer yemek için önerebileceğimiz birçok ciğerci var. Hemen hemen hepsinde ciğer denedik. Bu kez durağımız pamuk gibi ciğerleri ile gönlümüzü hoş eden Ciğerci Bahri Bey oldu. Tarihi Ciğerci Bahri Bey Selimiye Camii’nin gölgesinde misafirlerine doyumsuz lezzette Edirne Tava Ciğeri’ni yine Bahri Dinar Bey’in elinden sunuyor.
Hoş sohbet ve altın yürekli Bahri Beyi bir garson edasıyla oradan oraya koşturuken görebilirsiniz. Eğer boş anında yakalarsanız güzel sohbetinden istifade etmenizi ve Edirne’yi bir de kendisinden dinlemenizi tavsiye ederiz.
Adres: Meydan Mahallesi, Yediyolağzı Sokak, Havlucular İşhanı No: 5 Merkez / Edirne Telefon: 0539 607 39 34
Keçecizade 1961
Edirne gezilecek yerler bittiyse eşe dosta götürmek üzere hediyelik alışverişe başlayabilirsiniz. Edirne’ye kadar gelip Kavala kurabiyesi ve Badem ezmesi almadan dönülmez. Edirne’ye Badem ezmesi, Bademli Kurabiye ve Lokum gibi yerel lezzetleri kazandıran ve şehirle özdeşleşmesini sağlayan Edirne’nin ilk şekerlemecisi Keçecizade 1961’dir.
Trakya’nın bademini, ununu, yağını ve diğer ürünlerini öyle güzel harmanlayıp sunmuşlar ki ciğerden sonra akla ilk gelen lezzet olmayı başarmışlar.
Keçecizade ile ilgili detaylı bir yazı yazdık okumak için bağlantıya tıklayabilirsiniz.
Kısa Kısa Edirne
Aynı anda;
Ciğeri güzel,
Peyniri güzel,
Köftesi güzel,
Yoğurdu güzel,
Meyve sabunu güzel,
Köprüleri güzel,
Karaağaç’ı güzel,
Meriç’i güzel,
İnsanı güzel,
Ve özlemesi güzel tek şehir…
Edirne’ye Gideceklere Tavsiyeler
1- Tarihi Ciğerci Bahri Dinar’da veya Ciğerci Aydın’da tava ciğeri,
2- Keçecizade 1961’den badem ezmesi, Antep fıstıklı, bademli kurabiye ve Acıbadem,
3- Vaktiniz varsa Havsa’da yaz aylarında hizmet veren NEDO’dan Necatiye Dondurması,
4- Karaağaç’ta hizmet veren Edirne Limon’un keyifli bahçesinde kahvaltı, yemek veya çay-kahve-alkol.
5- Balaban’da profiterol üzeri dondurma yiyiniz.
Pratik Edirne gezi rehberi burada sona eriyor. Hoşçakal Edirne… Tekrar görüşmek dileğiyle…
Bizi takip edin! | Follow us!
Anadolu’dan ve Dünya’dan lezzet notlarımızı paylaştığımız instagram.com/gurmexcom ve facebook.com/gurmex sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz.