İçerik
Kaz Dağları gezilecek yerleri derlediğimiz bu yazıda sizlere Türkiye‘nin oksijen deposu Kaz Dağları ile ilgili en popüler birkaç gezi rotasını kaleme almaya çalışacağız.
Kaz Dağları Gezi Rotaları
Balıkesir Edremit Körfezinin şüphesiz en cezbedici yeri Kaz Dağları. Bitki ve hayvan türleri açısından zengin olan Kaz Dağları Milli Parkı‘nda yürek burkan aşk hikayesiyle doğa harikası Hasan Boğuldu Göleti, hoş bir mesire yeri olan Sutüven Şelalesi, Mıhlı Şelalesi, Ayı Deresi ve Vallah Şelalesi, Subaşı, Güre Pınarbaşı, Sarıkızın Türbesi, Yeşilyurt köyü, Adatepe Köyü, Kızılkeçili Köyü, Çamlıbel Köyü, Mehmetalan Köyü ve Zeus Altarı mutlaka gezilmesi gereken yerler arasındadır.
Akçay
Akçay Zeytinli lezzetli zeytinin, altın rengi plajların, güzel tatillerin rotası ve Kaz Dağları ‘na en yakın noktada olması sebebiyle yurt içi turizminin önemli bir merkezidir. Edremit ilçesinin Altınoluk’tan sonra en popüler tatil destinasyonudur.
Akçay, caddelerinde çok sayıda çeşmenin bulunduğu, plajları ve buz gibi denizi ile meşhur bir su beldesi. Akçay’dan iki dere ile ayrılan Zeytinli’nin diğer adı İkizçay.
Çok sayıda turistik yer ve plaj bulunan Zeytinli Kitap Fuarı ve her yıl Ağustos sonunda Zeytinli Dalyan Sahilinde yapılan Rock festivali ile de meşhur. Söyleşi ve İmza Günleri ile bilgi yüklü birkaç gün geçirebileceğiniz Zeytinli Kitap Fuarı Altınkum Meydanında gerçekleştiriliyor.
Denize girmek için ise Altınkum, İkizçay veya Dalyan’ı önerebiliriz. Denize sıfır noktada yemek yemek ve keyifli bir akşam geçirmek için ise Akçay’ın mutfağı en güçlü restoranı olan As Restaurant‘a gitmenizi öneririz.
Zeytinli Köyü
Hasan Boğuldu Göleti, Sutüven Şelalesi ve Emine Çınarı
Kaz Dağları mesire alanları arasında ilk popüler yerimiz Hasan Boğuldu Göleti, Sutüven Şelalesi ve Emine Çınarı. Bu güzel mesire alanı Zeytinli Beldesinde yer alıyor. Bazen gittiğiniz yerlerde restoran aramazsınız, zaten dünyanın en güzel lokantası olan evinizin, en iyi şefi Anneniz yanınızdadır.
Hüzünlü aşk hikayesi ile efsaneleşen Sutüven şelalesi ve Hasan Boğuldu göleti Akçay’a 9, Edremit’e 12 km. mesafede yer alıyor. Kaz Dağları ‘nın eteklerindeki Hasan Boğuldu Zeytinli Köyü sınırları içerisindedir.
Kaz Dağları Milli Parkı’na yaya girişi 6 TL, otomobil girişi 18 TL. Çok ilgi gören mesire alanında 2 kır lokantası, 1 köy pazarı bulunuyor.
Kaz Dağı Milli Park’ına giderken Hasan’ın mezarının yanından geçiyorsunuz, dua etmeyi ve yol üstünde köy kadınlarından mis kokulu çilek, karadut ve armut almayı unutmayın!
Hasan Boğuldu Efsanesi
Hasan Boğuldu efsanesi Leyla ile Mecnun veya Kerem ile Aslı efsanesinden aşağı kalmayan ve yürek burkan bir hikaye.
Kavuşamadıkları için Hasan canına Kaz Dağları ‘ndaki bu gölette kıyarken, bu acıya dayanamayan Emine de yazması ile kendini göletin yanındaki ulu bir çınara asmış.
O günden sonra dalları gölete uzanan bu çınara Emine Çınarı, gölete de Hasan Boğuldu Göleti deniyor.
1942 yılında Sabahattin Ali bu yürek titreten Kaz Dağları hikayesini aşağıdaki dizelerle kaleme almış.
Uzaklardan sesin aldım;
Çevreni derede buldum;
Nereye gittiğin bildim,
Hasanım arkandan geldim.
Sarı kahküllü, dal boylum;
Saz benizli, ayva tüylüm;
Tatlı sözlü, melek huylum,
Hasanım ardından geldim.
Köyden, obadan koğulan,
Duru sularda boğulan,
Toz köpük olup dağılan
Hasanım ardından geldim.
Sarp dağlara getirdiğim,
Kavuşmadan yitirdiğim,
Ak kefensiz yatırdığım
Hasanım ardından geldim.
Emine’yi yaslı eden,
Kerem olup Aslı eden,
Dağı taşı sesli eden
Hasanım ardından geldim.
Kızılkeçili Köyü
Kızılkeçili Köyü tıpkı Zeytin Köyü gibi Kaz Dağları bölgesinin incisi, öze dönüş merkezi ve Kazdağları ’nın orta eteğinde sırtını “Bin Pınarlı İda”ya yaslamış güzel bir köydür.
800 yıllık Anıt Ağaçları ve bozulmamış doğası ile burası büyülüyor. Özellikle Kızılkeçili Çayında hizmet veren Dostlar Restaurant sessiz ve huzurlu ortamı, pozitif iyon ve manyetik alan etkisi olmayan ortamı ile önemli oksijen depolarından biridir.
En önemli artısı ise diğer turistik Kaz Dağları rotaları gibi Milli Park ve otopark ücreti ödemiyorsunuz.
Burada hüzünlü aşk hikayesi ile efsaneleşen Sutüven şelalesi ve Hasan Boğuldu göletinin suları önünüzden tıpkı kıymetini bilemediğimiz “zaman” gibi akıp gidiyor.

Altınoluk
Son yıllarda daha da ünlü hale gelen Altınoluk gezilecek yerler bakımından tam anlamıyla bir yerli turizm cenneti. Kışın 20.000 olan nüfus yazın 300-400 bine kadar ulaşıyor. Altınoluk’taki zorlu ve keyifli parkuru ile Kaz Dağları Şahinderesi Kanyonu gezginlerin uğrak noktasıdır.
Altınoluk gezilecek yerler arasında Altınoluk Antandros Antik Kenti alternatif bir seçenek olabilir.
Hazır Altınoluk’a yolunuz düşmüşken meşhur Balıkesir köftesi yapan Zeynep Ablaya uğrayıp bir yemek molası vermenizi öneririz. Köftecim Altınoluk’ta ne yenir sorusunun bizce en güzel cevaplarından biridir.
Yine Altınoluk Çarşı’da 1998’de beri ev yapımı nefis hamuru, Kazdağları’ndan temin ettiği kaymak ve böğürtlen ile muhteşem wafflelar yapan Waffle Memet’e mutlaka uğrayın!
Güre
Güre merkezden ulaşabileceğiniz kordon iddia ediyorum Kuzey Ege’nin en güzel kordonudur. Çok popüler olmayan bu kordon bana kalırsa Cunda’dan bile çok daha güzel. Çünkü sıra sıra dizilmiş balık restoranlarının masalarının tamamı deniz kıyısında yer alıyor. Çok sayıda çay bahçesi, iskele, cafe var. Bana kalırsa çok samimi, sıcak ve keyif veren bir ambiyansa sahip. Güre’de Bacca Restaurant bölgenin en iyi restoranıdır, mutlaka uğrayın!
Güre Kaplıcaları
Kaplıcalar diyarı Güre’de Kaz Dağları ‘ndan gelen sodyum sülfatlı sularıyla Derman Kaplıcaları çok sayıda yerli turist tarafından ziyaret ediliyor. Özellikle kadın hastalıkları ve romatizma hastalarına iyi geldiği söyleniyor.
Güre Pınarbaşı
Kaz Dağları mesire yerleri arasında 2. rotamız yamaçtan akan bol ve buz gibi suyu ile yaz aylarında serinlemek için en ideal köşelerden biri olan Pınarbaşı.
Güre Köyü sınırları içinde ve Akçay’a 6 km. mesafede bir mesire alanı olan Pınarbaşı Kazdağı eteklerinde yer alıyor.
Burası Kaz Dağları Milli Park sınırları içinde ve Orman Müdürlüğünce işletiliyor. Yaya girişi 6, otomobil girişi için 18 TL ücret alınıyor. Ayrıca piknik alanı içerisinde Alabalık üretilen bir çiftlik bulunuyor. (Şuanda aktif olmadığı bilgisini aldık.)
Yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken serin, oksijeni bol ve ağaçların içinde kalan güzel bir huzur rotası. Rakımı 405 m olan alanda WC ve 2 kır lokantası bulunuyor.
Ama bizim Kaz Dağları menümüzde restoran lezzetleri değil yine sucuk, ekmek ve bol oksijen var.
Edremit Merkez
Yerleşimin MÖ. 50.000 yılına kadar giden Edremit körfez bölgesi, turizmin önde gelen bölgelerinden biridir. Bu şöhretini şüphesiz Kaz Dağları ‘na borçlu. Yaklaşık 13 – 14 milyon zeytin ağacı var. Baba Burnu, Kadırga Koyu burada bulunan yer şekillerinden bazılarıdır.
Edremit’te gezilecek yerler arasında Selçuklulardan kalma Yusuf Sinan tarafından yaptırılan Kurşunlu Cami’yi de görmenizi tavsiye ederiz. Edremit merkezdeki çarşıda, ilçenin içinde gezebilir, alışveriş yapabilirsiniz.
Edremit Çevresinde Gezilecek Yerler
Edremit’e 1 saat mesafede bulunan Ayvalık, Cunda Adası, Şeytan Sofrası veya Burhaniye, Ören, Sarımsaklı diğer turizm cennetleridir. Yine 1-2 saat mesafede yer alan İzmir Dikili, Foça, Bergama, Çanakkale Küçükkuyu, Bozcaada ve Assos hazır buralara kadar gelmişken görülebilir.
Merak edenler için Cunda’da ne yenir isimli detaylı bir yazı daha yazdık, linke tıklayıp okuyabilirsiniz.
Diğer Balıkesir Restoranları için linke tıklayabilirsiniz.
Yukarıda yer verdiğimiz Kaz Dağları gezilecek yerlerden herhangi birine uğrarsanız bizi hatırlayın. Sevgiyle ve afiyetle kalın.
Bizi takip edin! | Follow us!
Anadolu’dan ve Dünya’dan lezzet notlarımızı paylaştığımız instagram.com/gurmexcom ve facebook.com/gurmex sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz.