İçerik
İznik gezilecek yerler yazımızda ana konumuz İznik’te ne yenir olsa da sizlere gezi rehberi tadında çok kısa sürede okuyabileceğiniz nokta atışı bilgiler vereceğiz. İznik tarihi ve kültürel anlamda iz bırakan, Bursa‘da mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir. Aynı zamanda yemek için seyahat edenlere de tatmin edici yerel lezzetler sunar. İznik’te ne yenir konusunu yazımızın devamında ayrı bir başlık altında detaylıca ele alacağız. Şüphesiz ülkemiz için çok önemli bir konuma sahip İznik gezilecek yerler açısından da oldukça zengindir.
İznik Gölü Fotoğraf: GÜVEN ORMAN
İZNİK GEZİ REHBERİ
İznik; Bursa’nın en tarihi ve İstanbul‘a yakın ilçelerinden biridir. Aslına bakarsanız bu konuda çok buruğum. İznik’te yöre insanlarının bilgisizliğinden ya da yerel yönetimlerin eksikliğinden midir bilinmez ama aynı zamanda ülkenin en tarihi ve en talihsiz ilçelerindendir. İznik’te ne yenir başlığı altında yazdığımız bazı mekanların vizyonel bakış açısına sahip işletmecilerini tenzih ederim. Fakat bu konuda daha fazla yorum yapmayacağım ilçeye gidip gördüğünüzde ne demek istediğimi gayet iyi anlayacaksınız.
İznik Nerede?
Bursa’nın İznik Gölü’ne kıyısı olan 2 ilçesinden biridir. Bursa İznik arası 90 km. ve ortalama 1 saat 15 dakika, İstanbul İznik arası 230 km. ve yaklaşık 2,5 saat, Yalova İznik arası ise 61 km. 55 dakika mesafede bulunuyor.
İznik’in konumu için tıklayın.
İstanbul’a 2 saat mesafede yer alan İznik yolculuğuna Orhangazi’den sonra İznik Gölü kıyısından zeytin ağaçları ve yemyeşil doğa ile devam ediyorsunuz. Dolayısıyla müthiş keyifli ve huzurlu bir yolculuk sizleri bekliyor olacak.
İznik’e Nasıl Gidebiliriz?
İznik’e özel aracı olanlar Osmangazi Köprüsünden geçerek Orhangazi üzerinden veya köprüye para vermeyeyim diyenler Eskihisar-Topçular arası çalışan arabalı feribotlar ile Yalova üzerinden gidebilirler. Yaya olarak gidecekler ise Yenikapı veya Pendik’ten deniz otobüsü ile Yalova’ya oradan da 1 saatlik yolculuk sonunda İznik’e ulaşabilirler.
İznik’te Ne Yenir?
İznik’te ne yenir dendiğinde İznik Gölü sebebiyle akla ilk gelenler balık, kerevit ve köfte oluyor. İlçenin yeme içme kültürünü oluşturan İznik Gölü endeksli bazı restoran tavsiyelerinde bulunmak istiyoruz. İznik’te nerede ne yenir bu yazı sayesinde başka bir kaynağa ihtiyaç duymadan öğrenebileceksiniz.
- İznik gezilecek yerler listenizden gezdiğiniz yerleri bir bir çizerken İznik Gölü etrafına sıralanmış birbirinden kaliteli ve meşhur mekanlardan birinde et veya göl mahsullerinin tadına bakabilirsiniz. İznik’te ne yenir diye merak edenlere özel tavsiyemiz yayın şiş ve kerevit olacaktır.
- Bunun dışında Istakoz güveci, sazan balığı çorbası, yayın balığı tava, şiş veya buğulama, kerevit salatası ve kerevit güveç İznik Gölü çevresinde bulunan lokantalarda tadılabilecek enfes lezzetlerden sadece birkaçıdır. İznik Gölü kıyısında Umut Restaurant, Kopuk Restaurant ve Orhangazi Rahmi Baba Restaurant‘ta bu lezzetleri deneyimleyebilirsiniz.
- İznik merkez de yer alan köftecilerden birinde köfte yiyebilirsiniz. Tavsiyemiz Köfteci Yusuf. Adı köfteci olabilir ama biz size bu mekanda beyti, külbastı, sucuk, bol kaymaklı tahinli ve cevizli ekmek kadayıfı tavsiye ediyoruz. 🙂
- Karçiçeği Restaurant İznik’te kebap veya İskender yiyebilirsiniz.
- İznik merkezde yer alan Lezzet Lokantası Metin Usta‘da enfes ev yemekleri yiyebilirsiniz.
- İznik gezilecek yerler arasında olmazsa olmaz Süleyman Paşa Medresesinde yer alan kafede oturup tarihi içinize solurken bir fincan Türk kahvesi ile yorgunluğunuzu atabilirsiniz. İznik’te ne yenir başlığımızı kapatırken alternatif olarak Lefke Kapı’nın hemen karşısında hizmet veren şık sunumları ve güler yüzlü işletmecileri ile İznik Kahve‘yi de öneririz.
İznik Gezilecek Yerler
- İznik antik kentini gezebilirsiniz.
- İznik Çini atölyelerine katılabilirsiniz.
- İznik Kalesini, İstanbul Kapı ve Lefke kapıyı gezebilirsiniz.
- Tüm Hristiyanların tanıdığı ve İznik konsülünün yapılarak İncillerin seçildiği ve tek ayakta kalan Ayasofya Kilisesini gezebilirsiniz, Vatikan İznik’i Kudüs ve Vatikan’dan sonra 3. kutsal şehir olarak ilan etti. İznik gezilecek yerler arasında görmeden kesinlikle dönülmeyecek Ayasofya Camii (Orhan Camii) günümüzde ibadete açılmış durumda.
- İznik’in olağanüstü günbatımını izleyebilirsiniz. Türkiye’nin en güzel gün batımlarından biridir. Özellikle Ekinoks dönemlerinde gitmelisiniz. Her yıl Mart ayında İznik Ekinoks Festivali düzenlenmektedir.
- İznik Bayrak Tepe’de yer alan Bayraklı Dede Abdulvahap Sancaktari Türbesini ziyaret edebilirsiniz.
- Bayrak Tepe’den panaromik İznik ve İznik Gölü manzarasını seyredebilirsiniz.
- İznik Gölünde kano ile gezebilir ve yakın zamanda bulunan batık kiliseyi keşfedebilirsiniz.
- İznik köylerini keşfedebilirsiniz.
- 85 Yaşındaki Fıçıcı İsmail Amca’nın Atölyesini ziyaret edebilirsiniz.
- Zeytin bahçelerini ve meyve bahçelerini gezip dalından meyve ve zeytin toplayabilirsiniz.
- Zeytin tadımlarına katılabilirsiniz.
- Salamura ve sofralık zeytin yapım atölyelerine katılabilirsiniz.
- İznik çini galerilerini gezebilirsiniz.
- İznik Çinili Yeşil Cami’yi gezebilirsiniz.
- Süleyman Paşa Medresesini gezebilirsiniz.
- İznik Hacı Özbek Camiini gezebilirsiniz.
- İznik Müzesini gezebilirsiniz.
- İznik Dikilitaş’ı görebilirsiniz.
- Kerpiç evleriyle bir Anadolu köyünü andıran Sansarak köyünü gezebilirsiniz.
- Sansarak Kanyonunu gezebilirsiniz.
- İznik II. Murat ve I. Murat Hamamlarını (Hacı Hamza Hamamı) gezebilirsiniz.
- İznik su kemerini görebilirsiniz.
- İznik Eşrefzade Camii ve Mahmut Çelebi Cami gezebilirsiniz.
- Kırgızlar Türbesi (Kırkkızlar Türbesi) gezebilirsiniz.
- Aziz Tryphonos Kilisesi ve Koimesis Kilisesi kalıntılarını gezebilirsiniz.
SANSARAK KANYONU
Sansarak kanyonu, Bursa’ya 82 km, İznik’e ise 17 km. mesafededir. Sansarak Kanyonuna ulaşım için İznik merkeze girmeden Kırgızlar türbesinden sağa dönüp 1.5 km sonra çok virajlı ve bozuk asfalta sahip İhsaniye-Sansarak yolu takip edilir.
Sansarak kanyonu; yıkık değirmen önünden akan dereden karşıya geçip sola doğru dere yatağının takip edilmesi ile başlar. İznik gezilecek yerler arasında önemli bir değeri olan Sansarak Kanyonu, kayalık alanında derenin aktığı orta zorlukta 7 kilometre uzunluğa sahiptir. Zaman zaman çalılıklar ve ağaçlar arasından geçen patika, yoğun orman örtüsü nedeniyle birçok yerde görünmez olduğundan işaretlere dikkat edilmesi çok önemlidir. Patikanın dere yatağına indiği yerler de yosunlar nedeniyle oldukça kaygandır. Sansarak kanyonunda kullanılan orta zorluktaki ana parkurun uzunluğu 1.7 kilometre civarındadır. Kanyon boyunca akan Kayalıdere suyu temiz olduğundan parkur boyunca görülen havuzlarda sıcak yaz aylarında yüzebilirsiniz.
İznik’ten Hediye Olarak Ne Alınabilir?
- İznik’te zeytin ve zeytinyağı,
- İznik köpük helvası,
- Çini galerilerinden çini,
- Özgün yöresel eşyalar ve giysiler bulabileceğiniz küçük ama otantik dükkanlardan alışveriş yapabilirsiniz.
İZNİK GÖLÜ
İznik Gölü eşsiz doğasıyla Türkiye’nin en güzel göllerinden biridir. İznik gölü çevresinde 85 kilometrelik enfes bir tur atabilirsiniz.
İznik Gölü ve çevresinde doğa inanılmaz bereketli. Burada yetişmeyen meyve sebze yok gibi. Ağaçlardaki rengarenk çiçek cümbüşü, yazın ve sonbaharda ise dalındaki meyve çeşitliliği insanı büyülüyor. Üstelik göl mahsulleri ile büyüleyen İznik’te ne yenir başlığımızın altında yer alan mekanların birçoğu da göl kıyısında yer alıyor. İznik Gölü tek kelimeyle enfes. Her şeyden önce çevresinde (birkaç köyü saymazsak) yapılaşma yok denecek kadar az. Her yer alabildiğine zeytinlik ve meyvelik. Burada nereye bakarsan bak, yeşilden başka bir şey göremeyeceksiniz. Dolayısıyla İznik gezilecek yerler listenizde en başlarda kesinlikle İznik Gölü olmalıdır.
İyi güzelde İznik Gölü gezilecek yerler konusunda çok bilgimiz yok, İznik Gölü turuna nereden ve nasıl başlayacağımız bilmiyoruz diyorsanız. Örnek olması açısından İznik Gölü gezi rehberi için linke tıklayabilirsiniz.
İznik’te ne yenir ve İznik gezilecek yerler hakkında bilgiler vermeye çalıştığımız bu pratik özet yazıyı okuduğunuz için teşekkür ederiz.
Uğrarsanız bizi hatırlayın, Sevgiyle kalın.
Bizi takip edin! | Follow us!
Anadolu’dan ve Dünya’dan lezzet notlarımızı paylaştığımız instagram.com/gurmexcom ve facebook.com/gurmex sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz.
İznik’te ne yenir sorusundan sonra Bursa’ya geçmeyi düşünüyorsanız Bursa Merkezde Gezilecek Yerler yazımız faydalı olabilir. İznik ilçesine yakın gezilecek yerler Gemlik, Mudanya, Karacabey, İnegöl, Orhangazi ve Nilüfer rotaları için yine linklere tıklayabilirsiniz.
Eğer Bursa merkeze geçerseniz aşağıdakileri de mutlaka yemelisiniz.
Bursa Mutfağı ve Bursa Yemekleri elbette sadece bunlarla sınırlı değil daha fazlası için linke tıklayabilirsiniz.
Biz Bursa yeme içme mekanlarını kendimiz seçelim diyenler ise Bursa Restoranları kategorimize bakabilirler.
İznik gezilecek yerler başlığı altında yer verdiğimiz noktalara uğrayacak olursanız bizi hatırlayın.