İçerik
Bozcaada Kalesi Tarihi ve Amphoralar (Giriş ücreti ve saatleri)
Bozcaada Kalesi Tarihçesi ve Eserleri
Bozcaada Kalesi; Çanakkale Bozcaada’ya yaklaştıkça ihtişamlı görüntüsüyle adada ilk gözünüze çarpan şey olur. Oldukça iyi korunmuş kalenin ilk olarak ne zaman ve kimler tarafından yapıldığı tam olarak bilinmemekle birlikte Venedik, Ceneviz ve Bizanslılar döneminden beri kullanıldığı tahmin edilmektedir.
Bozcaada Kale Tarihçe
Ada’nın kuzeydoğu burnu üzerine kurulmuş olan Bozcaada Kalesi, Osmanlı döneminde önemli konumu sebebiyle Fatih Sultan Mehmet tarafından esaslı bir şekilde onarılmıştır.
Bozcaada Kale Giriş Ücretleri
Venedikliler’e geçip geri alındıktan sonra esaslı bir tamir görüp genişlemiştir.
Bozcaada Kalesi, 1703-1706 yıllarında ve 1714’de Kaptan-ı Derya Süleyman Paşa tarafından tamir ettirilmiştir. En önemli tamirinin 2. Mahmut tarafından 1815 yılında adeta yeniden inşa ettirilircesine yapıldığını taşıdığı kitabelerden anlamaktayız. Kale, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 1965-1970 yılları arasında ve en son 1996 yılında restore edilerek koruma altına alınmıştır.
Bozcaada Kale Gezi Notları
Bozcaada Kalesi Hakkında
Yüksek kayalar üzerine oturtularak şehirden yaklaşık 10 metre genişliğinde ve 250 metre uzunluğunda bir hendekle ayrılmıştır. Eskiden su dolu olduğu anlaşılan hendeğin üzerinden kalenin ana giriş kapısına asma bir köprüyle geçilmektedir.
Bozcaada Kale Ziyaret Saatleri
Bu ana kapının dışında Mendirek ve Deniz Kapısı olmak üzere iki kapı daha bulunmaktadır. Mendirek kapısı 1905 yılında mendireklerin yapılmasından sonra açılmıştır. Bu iki kapı şu anda aktif olarak kullanılmamaktadır.
Bozcaada Kale Müzekart geçmiyor.
Bozcaada Kalesi, dış ve iç olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Dış surun içindeki Dış Kale’de iki cephanelik, bir kuyu, iki tabya yeri, kamacı atölyelerinin bulunduğu bina temelleri, tören ve eğitim alanları ve eskiden kale içinde yaşayanların evlerinin bulunduğu, şimdi ise boş olan alandır.
Bozcaada Kale gezi rehberi
İç Kale iki bölümden oluşur. Birincisi giriş bölümü olup İç Kale’nin doğusundadır. Biri doğuda biri batıda iki rampaya açılan iki kapısı vardır. Bu bölümde şimdi yıkılmış olan revir, cami, minare, zindanlar ve kışla bulunmaktaydı. Asıl İç Kale olan ikinci bölüme doğudaki küçük bir kapıdan girilir. İç Kale’nin biri baş burç olmak üzere sekiz burcu vardır. Ortada levazım deposu, cephanelik ve sarnıç yer alır.
Bozcaada Fatih Sultan Mehmed döneminde ilk defa Türklerin eline geçtiğinde, kale içine bir cami yaptırılmıştır. Temelleri hala görünür bir şekilde durmakta olan bu cami Kanuni Sultan Süleyman zamanında yenilenmiştir. En büyük değişikliği ise 1657 yılında ada Venediklilerden geri alındığında görmüştür. Kale içindeki bir diğer caminin varlığını ise 1800’lü yıllardan kalma gravürlerden anlamaktayız.
Kalenin iç bölümünde Bozcaada ile ilgili tarihi ve etnografik eserlerin sergilendiği bir sergi mekanı bulunmaktadır.
Bozcaada Kale Tarihi
Bozcaada Kalesi Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti
Bozcaada Kalesi yaz dönemi boyunca her gün 10.00 – 19.00 saatleri arasında ziyarete açık olup giriş biletlidir. Müze kartın geçmediği kalede giriş ücreti 5 TL’dir.
Yine kalenin iç bölümüne ilk girişte sağda Amphoralar ile ilgili güzel bir sergi mevcut göz atmanızı öneririm.
Bozcaada Kale Hakkında Bilgi
Amphora Nedir?
Grekçe olan bu sözcük, “karşılıklı” veya “iki taraflı” anlamındaki Amphi ile taşımak anlamına gelen Pherein fiilinden türetilen “Phoros” sözcüğünün birleşmesinden oluşmuştur. Karşılıklı iki kulbu olan taşıma kabı anlamında kullanılmaktadır.
Amphora Nedir?
Özellikle M.Ö. 2000 yılının başlarından itibaren Mısır, Suriye, Filistin, Kıbrıs, Yunanistan ve Girit’in yer aldığı Doğu Akdeniz Ticaretinin gelişmesi ile uzun mesafe taşımacılığına uygun kaplara daha çok ihtiyaç duyulmuştur. Değişik dönemlerde ve değişik kentlerde çok farklı hacimlere sahip olmakla birlikte, Amphoreus sözcüğü M.Ö. 5. yüzyılda Attika’da, 26.26 litreyi ifade eden bir ölçü birimidir.
Amphora Ne işe yarar?
Kent Devletleri arasındaki rekabet, her kentin kendi ürününü özel formlu taşıma kapları ile pazarlamasına, bir anlamda markalaştırmaya gitmesine neden olmuştur. Bazen Amphoralar üzerinde ürünün niteliğine ilişkin bilgiler yer almaktadır.
“SUM VETU(S) V BAETER(RENSE)” / “BEN BAETERRA’NIN 5 YILLIK ŞARABIYIM” veya “OLIVAS SALITAS” / “TUZLU ZEYTİN GİBİ“.
Devletler, Amphora içine konan ve ihraç edilen ürünlerin kalitesi ve standardizasyonu ve olasılıkla vergilendirmek için ticarete müdahale etmiş, bazen Amphoralar mühürlenmiştir.
Amphora hakkında bilgi
Amphoralarda Neler Taşınıyordu?
Çoğumuz bu kaplarda su, şarap ve zeytinyağı taşındığını biliriz. Ancak yapılan incelemelerde Amphoraların daha farklı kullanımlara da sahip olduğu anlaşılmıştır. Süt, bira, tereyağı, bal, peynir, et, badem, fındık, kiraz, ceviz, üzüm, şeftali, hurma, mürdüm eriği, zeytin, incir, biber, fasulye, mercimek, mısır, un, sirke, şeker, çeşitli balık sosları, tuzlu balık, tütsülenmiş kuş eti, merhem, göz boyası ve tutkal gibi malzemelerde Amphoralar içerisine konarak taşınmıştır.
Amphora Galerisi
Çok İşlevli Kap Olarak Amphoralar
İşlevini tamamlayan Amphoralar bazen atılıyorlardı. Ancak sızdırmazlık özelliği taşımaları için iyi işçilikle üretilmiş olan bu kaplar genellikle yeniden kullanılıyordu. Bazı yerler boş Amphoralar için fiyat belirlenmişti. Amphora Mezarlar bu tür kullanımlardan biridir. Bebek ve çocukların Amphora içine konularak gömülmesi, erken dönemlerden başlayarak erken Hristiyanlık dönemine kadar yaygın bir uygulama idi.
Bunun yanı sıra; Çiçek saksısı, para sandığı, soğutucu, kireç taşıyıcısı, sınır işareti, kanalizasyon borusu, akustik sağlamak üzere tiyatro ve stadyum duvarlarında, ısıyı tutmak için ocak, fırın ve hamamlarda, binaların çatılarında kiremit, yollarda altyapı malzemesi, caddelerin köşelerinde ve askeri garnizonlarda pisuvar olarak kullanılmıştır.
Amphoralar
“Şimdi Mısır’a giden pek az denizcinin gözüne çarpan ilginç bir şey söyleyeceğim. Yunanistan’ın her yanından ve Fenike’den Mısır’a yılda iki kez şarap gelir. Bunlar Amphoralar içerisine konulmuşlardır. Ama Mısır’ın hiç bir yerinde boş testiye rastlanmaz. “Ne oluyor?” diye sorulabilir bu testiler. Bunu da anlatacağım. Her Demarkhos (Yerel yönetici) bölgesindeki Amphoraları toplayıp Memphis’e göndermekle yükümlüdür. Orada bu Amphoralara su doldurup Suriye çölünü geçecek olan koruma birliklerine su gönderilir.”
Herodotos (M.Ö. 5.yy)
*Amphoralar ile ilgili bilgiler Prof. Dr. Ersin DOĞER‘in “Antik Çağda Amphoralar” adlı kitabından alınmıştır.
Bozcaada ile ilgili yazdığımız diğer yazılara aşağıdaki linklere tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Bizi takip edin! | Follow us!
Anadolu’dan ve Dünya’dan lezzet notlarımızı paylaştığımız instagram.com/gurmexcom ve facebook.com/gurmex sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz.