Ana sayfa Gıda Evde Gıda Güvenliği için Yemek Yaparken Nelere Dikkat Etmeli?

Evde Gıda Güvenliği için Yemek Yaparken Nelere Dikkat Etmeli?

Yemek Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekli Kurallar

Bir önceki yazımda bahsettiğim bakterileri kontrol altına almak için dikkat edilecek 4 altın kuralı, yemek yaparken nasıl kullanabileceğimizle ilgili kurallar da aşağıda;

1.       Bulaşmaları önlemek gerekli:
•Gıda işlediğimiz tablalarınızı, et, sebze, peynir-şarküteri diye ayırmanızı öneririm. Renkli tablalar alabilirsiniz. Kullanım sonrasında bulaşık makinesinde veya yüksek sıcaklıkta yıkamanız çok yararlı olur.
•Çiğ yiyeceklere, çiğ yumurta, et, tavuk gibi gıdalara, burun, saç vb. kirliliklere dokunduktan sonra elleri yıkamalı.
•Evcil hayvanlarınızı yemek yaptığınız ortamdan uzak tutmalısınız.
•Çiğ gıdalar ile hazır gıdaları birbirinden ayrı tutun. Buzdolabında çiğ gıdalara daha alttaki rafları ayırmanızı öneririm. Örneğin pişmiş bir yemek tenceresinin üzerine çiğ et, tavuk, yumurta, ambalajlı olsa da, konulmamalı.
•Evinizde en çok kapı kolu, buzdolabının tutacağı, musluk başı gibi ellerin sürekli temas ettiği noktalarda bakteriler bulunur. Buraları sık sık çamaşır suyu ile silmenizi öneririm.

2.       İyice pişirmek lazım.
•Yemekleri kaynayana kadar pişirmek içindeki bakterileri öldürmek için önemli.
•Izgaraları çiğ kısmı kalmayacak şekilde pişirmek ve kontrol etmek gerekli.
•Pişirdiğiniz gıdaları tekrar ısıtırken yine kaynatmak veya iç sıcaklığının yüksek olduğunu kontrol etmek önemli (Termometreniz var ise iç sıcaklığın en az 75 – 80 derece olmasını öneririm).
•Pişmeyen salata malzemelerini toprak kalmayana kadar yıkayın. Yıkama suyuna sirke koyabilirsiniz (Bazen güzel bir uygulamaymış gibi bana söyleyenler oluyor: aman çamaşır suyu gibi kimyasalları bu yıkama suyuna katmayın. Kimyasal kalıntı bırakır.).

3.       Gıdaları uygun sıcaklıklarda ve sürelerde muhafaza etmeli.
•Buzdolabının 4 derecenin, derin dondurucunun ise -18 in altında olacak şekilde ayarlanması lazım.
•Dolabımızdaki her şeyi son kullanma tarihini kontrol edebilecek şekilde sınıflandırmalıyız (Örneğin yumurta, peynir gibi ambalajından çıkardığınız gıdaların etiketlerini saklamanızı öneririm. Dondurduğunuz gıdalar için ise önce hazırladıklarınızı önce kullanacak ve tarih takibi yapabilecek bir yöntem geliştirmeniz iyi olur.).
•Gıdaları pişirdikten sonra başka zaman tüketeceksek hemen soğutarak dolaba koymalı, oda ortamında uzun süre bekletmemeliyiz. Kıymalı, peynirli vb börek gibi ortamda görmeye alıştığımız gıdalar için de bu kural içinde geçerlidir)
•Gıdaları çok uzun süre tüketecek miktarlarda yapmamanızı öneririm. Azar azar üretip taze taze tüketilmeli.

evde-gida-guvenligi-gurmex

Ek Bilgi: Evde Konserve Yapmanın Önemli Riskleri Vardır.

Birçok kişinin bilmediği bir riskten bahsetmek istiyorum. Evde fasulye konservesi yaptığımızı düşünelim. Fasulyeye Clostridium botulinum denen mikroorganizma bulaşmış ise yandık demektir. Bu mikroorganizma daha önce bahsettiğim en kötü iki özelliğe sahiptir, hem çok yüksek sıcaklıklara dayanabilir, hem de toksin üretebilir. Ürettiği toksin, bugün botoks diye bildiğimiz estetik amaçlı çok küçük dozlarda kullanılan bir madde.  Tek damlasıyla bile felç edebilecek kadar güçlü olan bir toksindir. Bu bakteri çok yüksek sıcaklıklara dayandığı için pişirmekle de yok edemeyiz. Aynı konserveyi tüketen insanlarda felç ve ölümle sonuçlanan vakalar biliniyor.

Bunu önlemek için konserveyi evde yapmamayı, şişme olmuş konserveleri asla tüketmemeyi öneririm, çünkü sonuçları çok ciddi olabilir (Basınç altında, yani düdüklü tencere ile  de pişirilebilir, ancak sıcaklığı tam kontrol edemediğiniz için bu büyük riski almayın derim.)

Gurmex Navigasyonu şimdi ÜCRETSİZ indirin!
Gurmex'i Instagramda takip edin!
Önceki makaleTürkiye Gıda, Tarım ve Çevre Fuar Takvimi
Sonraki makaleRuble Meyve Sebzeyi Vurdu
blank
1979 Gaziantep doğumluyum. Beş yaşımdan beri İstanbul’da yaşıyorum. 1997 – 2001 yılları arasında Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden mezun olduktan kısa bir süre sonra bir catering şirketinde Gıda Güvenliği Denetçisi olarak başladım ve Kalite Yönetim Müdürü olarak Uluslararası bir tesis yönetim firmasının satın almasına kadar çalışmalarıma devam ettim. Bu arada Yeditepe Üniversitesi İngilizce İşletme MBA programını onur ödülü ile tamamladım (2006-2008). 2008 yılında şirketin satın alınmasından sonra Hijyen ve Kalite Yönetim Direktörlüğü görevini üstlendim. 2011 yılında Hijyen, Kalite ve Eğitim Direktörü, sonra İnsan Kaynakları, Hijyen ve Kalite Direktörü, şu anda ise İnsan Kaynakları, Hijyen ve Kaliteden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak görevime devam ediyorum.

DÜŞÜNCELERİNİZİ BİZİMLE PAYLAŞIN, YORUM YAZIN!

Please enter your comment!
Please enter your name here