Ana sayfa Bursa İnegöl Gezilecek Yerler: İnegöl’de Ne Yenir?

İnegöl Gezilecek Yerler: İnegöl’de Ne Yenir?

8192
0

İnegöl gezilecek yerler yazısı Oylat Mağarası, Oylat Kaplıcaları ve Hacıkara şelalesi gibi en önemli doğal yerler yanında Bursa İnegöl’de ne yenir sorusuna cevap olabilecek alternatif yeme içme mekan önerileri içermektedir.

İNEGÖL GEZİ REHBERİ

İnegöl gezilecek yerler için size başta Oylat Kaplıcaları, Oylat Mağarası ve Hacıkara Şelalesi gibi rotalarda yeşile, İnegöl’de ne yenir sorusu için ise İnegöl Köftesi olmak üzere farklı farklı noktalarda lezzete doyacağınız önerilerimiz olacak.

İnegöl gezilecek yerler, Oylat Mağarası
Oylat Mağarası İnegöl

İnegöl Nerede?

İnegöl Bursa’ya 58 km. uzaklıkta ve Bursa’nın en büyük ilçelerinden biridir. Aynı zamanda sanayisi, mobilyası ve köftesi derken buna paralel olarak nüfus yoğunluğu bakımında da Bursa’nın en kalabalık ilçelerindendir.

Bursa’nın doğusunda yer alan ilçe oldukça gelişmiştir.
Bursa İnegöl arası 58 km. ve ortalama 45 dakika,
İstanbul İnegöl arası 200 km. ve yaklaşık 3 saat,
Yalova İnegöl arası ise 115 km. 1 saat 20 dakika mesafede bulunuyor.

İnegöl ilçesi konumu için linke tıklayın.

İnegöl – Foto: Vedat Dülger

İnegöl’e Nasıl Gidilir?

İnegöl’e nasıl gidilir diyenler İstanbul’dan geliyorlarsa Osmangazi Köprüsünden geçerek Orhangazi üzerinden önce Yenişehir’e gitmeleri gerekiyor. Yenişehir üzerinden de İnegöl’e ulaşabilirler. Bu yolculuk ortalama 115 km. ve 1 saat 20 dakika sürmektedir. Yenikapı veya Pendik‘ten deniz otobüsü ile Yalova‘ya oradan da yine 1 saat 20 dakikalık bir yolculuk sonunda İnegöl’e ulaşılabiliyor.

Bursa merkezden Ankara istikametine devam edip tabelalar takip edilerek 58 km. sonunda İnegöl’e ulaşabilirsiniz.

Oylat Kaplıcaları İnegöl

İnegöl Gezilecek Yerler

  • Oylat Kaplıcalarında müthiş bir gün geçirip dinlenebilirsiniz, İnegöl gezilecek yerler arasında en önemli tavsiyemizdir.
  • Oylat Mağarasını gezebilirsiniz.
  • Oylat Şelalesini görebilirsiniz.
  • İnegöl merkezde yer alan cami, medrese ve türbesiyle İshak Paşa Külliyesini gezebilirsiniz.
İnegöl İshakpaşa Külliyesi
  • İnegöl Kapalı Çarşıyı ve Mobilya Sarayını gezebilirsiniz.
  • Cuma Camiyi gezebilirsiniz.
  • Kıran Köy’de yer alan Kıran Şelalesini, Dokuzlar Şelalesini ve Kıran Yaylayı gezebilirsiniz.
  • Doğal güzellikleri ile ünlü Hilmiye Köyünü gezebilirsiniz.
  • Başalan Yaylası ve Boğazova Yaylasını gezebilirsiniz.
  • Vaktiniz varsa İnegöl gezilecek yerler arasında şehrin özüne dair hikayeler bulabileceğiniz İnegöl Kent Müzesini gezebilirsiniz.
İnegöl Kent Müzesi

OYLAT KAPLICALARI

Uludağ eteklerinde ve İnegöl’ün 27 km. güneyinde yer alıyor. İnegöl gezilecek yerler arasında en meşhur olanıdır. Aynı zamanda Bursa’da hafta sonu gidilebilecek yerler arasında da önemli konumdadır.

Bol sulu Oylat Kaplıcaları çam ve kayın ağaçları arasında çok geniş bir mesire alanına sahiptir. Aynı zamanda 840 metre yükseklikte yer alan bu suyun özellikleri bakımından dünyada önemli bir yeri vardır.

İnegöl Oylat Kaplıcaları


Oylat Kaplıcalarının Özellikleri;

  • İçilebiliyor olması,
  • Arsenikli, sülfatlı, karbonatlı bir su olması,
  • Su sıcaklığının 40 derece olması sebebiyle soğutma ihtiyacı olmadan banyo yapılabilmesi,
  • Su veriminin dakikada 3000 litre olması,
  • Radon gazının fazlalığı sebebiyle  etrafa yayılan gazın solunum yoluyla vücuda geçmesi,
  • Romatizma, nevralji, kadın hastalıkları ve idrar yolları rahatsızlıklarına faydalı olması,
  • Özellikle ağrılı sinir hastalıkları için bir şifa kaynağı olması,
  • Devamlı akması,
  • Modern havuzlara sahip olması,
  • Üç aslan ağzından havuza dökülmesi,
  • Kurnalarında musluk bulunmaması sayılabilir.
Oylat Kaplıcaları Özellikleri

OYLAT MAĞARASI

Hilmiye Köyünün 1 km. güneyinde ve Oylat Kaplıcalarına giden yoldan 17 km. içeride yer alıyor. 2 ana bölümden oluşan mağara 665 metre uzunluğa sahiptir. Birinci bölümde dar galeriler arasında dev kazanlar ve damlataş havuzları bulunuyor. İkinci bölümde ise iri blok ve dev damlataş şekilleri (sarkıt, dikit ve sütun) var. Sarkıt ve dikitlerin ışıklandırıldığı Oylat mağarasında damlataş havuzları da bulunuyor. İnegöl gezilecek yerler arasında turizme hizmet eden Oylat mağarasını görmeden sakın dönmeyin. Oylat mağarasının girişinde bir de kafeterya mevcut.

İnegöl Oylat Mağarası

KIRAN ŞELALESİ (AYIDAĞI ŞELALESİ)

Kıran şelalesi, Bursa merkeze 58 km uzaklıkta, İnegöl’ün 13 km güneyinde Kıran Köy’de yer alıyor. Kıran Köyüne geldikten sonra yaklaşık bir 5 km’lik daha yolunuz kalıyor. Uludağ’ın eteklerinde bulunan Ayı dağından akan kar suları sayesinde oluşan Kıran şelalesi aynı zamanda Ayıdağı şelalesi olarak biliniyor. Kıran Şelalesi suları 20 metre yükseklikten bir kaya bloku üzerine düşüyor. Kıran Şelalesi dağcılık kulüpleri ve yürüyüş yapmayı sevenlerin çok sık tercih ettiği doğal güzellikleri ile büyüleyen bir rotadır. Eğer İnegöl gezilecek yerler için geniş zamanlı bir program yaptıysanız mutlaka görün deriz.

İnegöl Ayıdağı Şelalesi (Kıran Şelalesi)

KIRAN KÖY DOKUZLAR ŞELALESİ

Dokuzlar Şelalesi ismini Kuzyatağı ve Balaban yayladan inen kar sularının bir dere üzerinde birleşip akması ve bu derede arka arkaya dokuz küçük şelale meydana getirmesinden alıyor. Dokuzlar Şelalesi Kıran Şelalesinin bulunduğu Kıran Köyde yer alıyor. Uludağ’ın doğu ucundaki Kıranyayla ve Şelalesine uzanan parkurda Kıran köyü piknik alanı ve Ayıdağı (Kıran) şelalesi girişi geçildikten 5 km. sonra Bıçkıdüzü mevkisinden ulaşabiliyorsunuz. Dokuzlar şelalesi ağaç köprünün hemen arkasından akarak dereye karışıyor ve buraya aynı zamanda Yeşil havuzlarda deniliyor.

İnegöl Dokuzlar Şelalesi (Yeşil Havuzlar)

KIRAN KÖY KIRAN YAYLA

Kıran Yayla, Bursa şehir merkezine 58 km uzaklıkta, İnegöl’ün 13 km güneyinde kalıyor. Öncelikle Uludağ’ın doğu ucunda 1020 mt rakımda yer alan Kıran köy’e ulaşmanız gerekiyor. Kıran köyü yaylası Kıran Köy’den 8 km. uzaklıkta ve Salih Dede piknik alanından sonra geliyor. Kıran yaylaya giden asfalt yol Salih Dede piknik alanından sonra oldukça bozuluyor. O yüzden İnegöl gezilecek yerler listesine adrenalin eklemek isteyenlere tavsiye olunur. 1870 mt. takımda yer alan Kıran Yaylasında Kıran Köylülerine ait ahşap barakalar mevcut. Yaz aylarında Kıran Köyü yerlileri bu yaylada kalıyorlar. Uludağ oteller bölgesinden 22 km’lik bir yürüyüş ile gelen dağcı gruplarını da misafir eden Kıran Yaylaya Ayıdağı şelalesinin altından 3.5 km ilerleyerek de ulaşabilirsiniz.

İNEGÖL BAŞALAN YAYLASI

İnegöl Başalan Yaylası, Boğazova Yaylasının 5.5 km. doğusunda yer alıyor. 1260 mt. rakımda bulunan Başalan Yaylasının güney ucunda gezginlerin konaklamaları için yapılan bir baraka buluyor. Yaylanın ortasından geçen toprak yol güneyde ikiye ayrılır. Soldaki yol 2.6 km. sonra Sepetçi yaylasına bağlanıyor.

HACIKARA ŞELALESİ

Hacıkara Şelalesi İnegöl merkeze 19,5 km, Hacıkara Köyüne ise 300 metre mesafede yer alıyor. Yaklaşık 5 metre yükseklikten düşen Hacıkara Şelalesini İnegöl gezilecek yerler listenize eklemelisiniz.

Hacıkara Şelalesi İnegöl

İNEGÖL BOĞAZOVA YAYLASI

İnegöl Boğazova yaylasına İnegöl merkeze 24 km mesafede yer alan İsaören ve Çayyaka köyleri üzerinden ulaşabilirsiniz. İnegöl Organize Sanayi Bölgesinden güneye dönerek ulaşabileceğiniz bu yol aynı zamanda İnegöl ile Keles ilçelerini birbirine bağlıyor. Boğazova Yaylası 1200 metre rakımda ve 78 Ha. yüzölçüme sahiptir. Çayyaka köyünden sonra 11 km’lik bir yolculuk sonunda ulaşılabilen Boğazova Yaylasında zaman zaman Offroad ve MotoCross yarışları düzenliyor. Bu rotayı yarış takvimine göre oluşturup İnegöl gezilecek yerler listenize dahil edebilirsiniz. Boğazova Yaylası aynı zamanda çok sayıda villanın bulunması sebebiyle bir tatil beldesini andırıyor. Boğazova Yaylasından batıya uzanan asfalt yol Kendir yaylası üzerinden Keles Kocayayla’ya bağlanıyor.

Zamanınız olursa diğer İnegöl gezilecek yerler arasında Babasultan Barajı, Arabaoturağı Yaylası, Eymir Göleti, Halhalca Göleti, Halhalca Şehitliği ve Kurşunlu Göleti yer alıyor.


İnegöl’de Ne Yenir?

  • İnegöl Ne Yenir denildiğinde akla ilk elbette İnegöl Köftesi geliyor. Dolayısıyla ilk cevabımız İnegöl’de en iyi köfte nerede yenir sorusuna gelsin. İnegöl’de en iyi köfte Besler İnegöl Köftecisi ve Orhan İnegöl Köftecisi’nde yenir.
İnegöl’de Ne Yenir?
  • Farklı etnik kökenlerin, göçmenlerin ve Osmanlı saray kültürünün İnegöl mutfağı ve İnegöl Yemekleri üzerindeki etkisi oldukça büyüktür. Bu mutfak kültürünün en çok bilinen İnegöl Yemekleri arasında Kağıt kebabı, İnegöl Köfte, Hünkar beğendi, Pideli kebap, Ciğer sarma, Kavata, İncir dolması, Cevizli lokum, Haşhaşlı ekmek, Höşmerim ve Fırında süt helvası sayılabilir. Bu enfes lezzetleri Oylat’ta veya İnegöl merkezde yer alan lokantalarda deneyimleyebilirsiniz.
  • İnegöl Bursa merkeze 58 km. uzaklıkta olsada Bursa’ya kadar gelmişken iskender veya pideli köfte yemeden dönmeyeceksiniz herhalde? İskender ve Pideli Köfte’de İnegöl’de ne yenir sorusunun cevabı olacak lezzetler arasında yer alıyor.
  • Yine Bursa’nın meşhur lezzetlerinden olan Cantık ve Tahanlı Pide ile mutlaka İnegöl’de de karşılaşacaksınız denemeden dönmeyin!
  • Bursa‘da yenilecek yemeklerin ve gidilecek mekanların tamamına bu yazıda yer vermek mümkün değil. Bursa Mutfağı ve Bursa Yemekleri ile yakından ilgilenenler için detaylı bir kaynak oluşturduk linke tıklayıp okuyabilirsiniz.
  • Bursa lezzet duraklarını listeden siz seçmek isterseniz Bursa Restoranları kategorimize mutlaka göz atın!

İnegöl’den Ne Alınır?

  • İnegöl’ün köftesi kadar mobilyaları da meşhur ihtiyacınız varsa hiç düşünmeden İnegöl’den mobilya alabilirsiniz.
  • İnegöl Kapalı Çarşı’da alışveriş yapabilirsiniz.

Bizi takip edin! | Follow us!

Anadolu’dan ve Dünya’dan lezzet notlarımızı paylaştığımız instagram.com/gurmexcom ve facebook.com/gurmex sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz.


Diğer Bursa Gezi Rotaları

Son olarak İnegöl’den Bursa’ya geçecekler için Bursa Merkezde Gezilecek Yerler isimli bir yazı daha yazdık, okumak için linke tıklayabilirsiniz. Bursa merkeze yakın tarihi ve kültürel özellikleri ile dikkat çeken ilçeler NilüferMudanya, Karacabey, Orhangazi, Gemlik ve İznik yazılarımızı okumak için yine linklere tıklayabilirsiniz.

Bu detaylı yazımız ile birlikte sizlere İnegöl gezilecek yerler ve İnegöl’de ne yenir sorularının cevaplarını vermeye çalıştık. Yazımızı sabırla okuduğunuz için teşekkür ederiz.

Uğrarsanız bizi hatırlayın, Sevgiyle kalın.


DÜŞÜNCELERİNİZİ BİZİMLE PAYLAŞIN, YORUM YAZIN!

Please enter your comment!
Please enter your name here