Ana sayfa Gurme Gezi Rehberi Bayram Kahvaltısı: Şanlıurfa

Bayram Kahvaltısı: Şanlıurfa

889
0

Bayram kahvaltısı tüm aile fertlerini aynı sofra etrafına toplayan birlik, beraberlik ve mutluluğumuzu perçinleyen bir olgudur. Hayatı dört duvar arasına sığdırdığımız son zamanlarda bayramlarda bazı gelenekleri sürdürmek, bir nebze de olsa psikolojik olarak daha iyi hissetmemizi sağlayabilir. Bayram geleneklerinden birisi de hiç kuşkusuz aileyle birlikte yapılan kahvaltılardır. Bu bayramda hadi gelin Şanlıurfa’da bir bayram kahvaltısı sofrasına misafir olalım ve Urfalılar bayram kahvaltılarında neler yiyorlar bakalım.

Urfa kahvaltı
Urfa kahvaltı

Urfa Bayram Kahvaltısı

Urfa mutfağı için Türkiye‘nin Hindistan‘ı desek yeridir. Ayrıca Urfa yemeklerini yerken Arap ve Ortadoğu lezzetlerini de anımsamanız mümkün. Çünkü yemeklerde çok değişik türlerde çok fazla baharat ve et kullanılıyor. Bu tatlar, ilk kez deneyenler için bazen farklı gelse de ilerleyen süreçte bağımlılık yapabiliyor!

Urfa’da bayram kahvaltısı da sadece şarküteri ve benzeri kahvaltılık ürünlerle geçirilen bir öğün değildir. Bayram için kahvaltı hazırlıkları genelde arefe günü akşamdan itibaren başlıyor. Çünkü sabahın erken saatlerinde bayram namazına giden erkeklerin bayram namazından gelmesiyle birlikte hemen kahvaltı sofrasına oturuluyor.

Urfa kahvaltı çeşitleri

Üzlemeli Pilav

Urfa’da bayram kahvaltısı iki çeşit pilav ve bir çeşit tatlı tüketiliyor. Pilavlardan birincisinin adı “Üzlemeli Pilav”. Bu pilav, beyaz pirinç pilavın üzerine tek tek soyulan nohut, kuşbaşı et, kuş üzümünün sotelenmesi ve pekmezle çeşitli baharatlar eklenmesiyle yapılıyor. Bu pilavı yerken pilavın hafif tuzunu, bir yandan üzerindeki soteden gelen pekmezin tatlılığını ve bir yandan da kuş üzümlerinin ekşiliğinin verdiği rayihayı aynı anda damağınızda hissedebiliyorsunuz.

Üzlemeli pilav

Kuzu İçi Pilav

Kahvaltı sofralarındaki bir diğer pilav ise “Kuzu İçi”. Kuzu içi de Urfa’da yetiştirilen fıstık, kuşbaşı et, pirinç, safran ve çeşitli baharatlarla harmanlanarak yapılan bir pilav türüdür. Bu pilav özellikle Özbek pilavı ya da iç pilavı sevenlerin keyifle yiyecekleri kadar güzel bir yemektir.

Kuzu içli pilav

Zerde

Son olarak kahvaltıda servis edilen tatlı ise pirinç, safran ve şekerle yapılıp afiyetle yenen “Zerde”dir. Zerde, Osmanlı mutfağından günümüze kadar gelen ve çeşitli bölgelerde (Tekirdağ, Kırklareli, Edirne, Balıkesir, Konya gibi) sevilerek tüketilen bir tatlıdır. Urfa’da da bayram kahvaltıları başta olmak üzere düğün, sünnet, mevlit yemeklerinde sıklıkla tercih ediliyor.

Urfa zerde

Urfa’da bayramlar, kahvaltıdan itibaren tatlı ile başlıyor. Gün içerisinde misafirlere ikram edilen kadayıflar, küncülü akıtlar ve baklavalarla devam ediyor. Bu yıl bayramlarda evlerde de olsak, misafirler gelmese de geleneklerimizi sürdürmeliyiz. Daha geniş sofraların kurulacağı, misafirlerin geleceği bayramları geleneklerimizi yaşayarak, bir telefonla sevdiklerimizin seslerine sarılarak bekleyelim. Birlikte bayram kahvaltısı yapacağımız güzel günler yakındır.

Sevgiler.


Bizi takip edin! | Follow us!

Anadolu’dan ve Dünya’dan lezzet notlarımızı paylaştığımız instagram.com/gurmexcom ve facebook.com/gurmex sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz.



DÜŞÜNCELERİNİZİ BİZİMLE PAYLAŞIN, YORUM YAZIN!

Please enter your comment!
Please enter your name here