Ana sayfa Gıda Yüzlerce GDO ‘lu ürün arasında ne yediğimizi biliyor muyuz?

Yüzlerce GDO ‘lu ürün arasında ne yediğimizi biliyor muyuz?

709
0

İçerik

Yüzlerce GDO’lu ürün arasında ne yediğimizi biliyor muyuz?

GDO Çalışmaları Ne Zaman Başladı?

GDO’lu ürünler her zaman tartışma konusudur. Bir canlıda olmayan özelliklerin başka bir canlıya gen transferi ile aktarılabilmesinin keşfi ile başlayan GDO çalışmalarında 1980 yılından itibaren önemli gelişmeler sağlanmıştır. 1972 yılında ilk rekombinant DNA molekülü Paul Berg tarafından üretilmiştir. Bakteriler üzerinde yapılan çalışmaları bitkiler üzerinde yapılan çalışmalar izlemiştir. 1995 yılında genetiği değiştirilmiş mısır ekimi gerçekleştirilirken 1996 yılında genetiği değiştirilmiş domates raflarda yerini almıştır.

GDO'lu ürünler

GDO Çalışmaları Neden Yapılıyor?

Bitkiler üzerinde GDO çalışma sebeplerini mevcut türlerdeki ürün miktarını artırmak, hasat sonrası kayıpları azaltmak, ürünleri soğuk, sıcak, kuraklık ve tuzluluk gibi etkenlere karşı daha toleranslı hale getirmek, ürünlerin toprak verimliliğini azaltmasını önlemek, gıdaların besleyici değerini yükseltmek, zararlı böceklere dirençli ürünlerle pestisit kullanımını azaltmak, endüstri için alternatif kaynaklar geliştirmek olarak sıralayabiliriz.

GDO Sağlığa Zararlı mı?

GDO ürünlerinin artması sebebi ile ürünlerin özellikle insan sağlığı ve çevreye etkileri konusunda tartışmalar ve eleştiriler artmıştır.
Konuyu sağlık açısından ele alan bazı bilim adamları, GDO içeren gıdaların insan sağlığına zararlı olabileceğini savunmaktadır. Bitkinin içine yerleştirilen genin tüm özelliklerini aktarması sebebiyle onu tüketenleri risk altına aldığı söylenmektedir.

GDO’ların hedef olan ürün hariç diğerlerinde nasıl bir etki yaptığı ise bilinmemekte. Özellikle antibiyotiğe karşı direnç, alerji ve kısırlık gibi olumsuz etkileri olduğu savunulmaktadır. Zaman zaman bu gıdaların kansere yol açacağı iddiaları dile getirilse de bunun doğruluğunu kanıtlayan bir araştırma henüz yapılmamıştır. GDOlu bitkilere getirilen eleştirilerin önemli bir bölümü de doğal çevreye olan etkileri ile ilgili. Ayrıca GDO içeren ürünlerinin tohumlarının çevreye karışarak doğal ürünleri etkileyip yapısını bozabileceğini savunulmaktadır. GDOlu ürünlerin doğal ortama yayılıp yaygınlaşması sonucunda böcek nüfusunun olumsuz etkilenmesi ve tüm eko sistemin çökme olasılığı da dile getirilen bir başka eleştiri. GDOlu ürünlerin biyoçeşitliliği tehlikeye sokacağı ve biyolojik kirliliğe neden olacağı da yaygın endişeler arasında yer almaktadır.

GDO'lu ürün üretiminde lider ülkeler

Türkiye’de GDO Yasak!

Türkiye’de Tarım Bakanlığı’nın mevcut yönetmeliğine göre GDOlu gıda ve yem maddeleri yasaktır. Yönetmelik hükümlerine aykırı olan GDO’lu gıda ve yemlerin işleme ve tüketim amacıyla ithali, piyasaya sürülmesi, tescili, ihracatı ve transit geçişleri, GDO’lu ürünlerin, bebek mamaları ve bebek formülleri, devam mamaları ve formülleri ile bebek ve küçük çocuk ek besinlerinde kullanılması yasaklanmakta olup, İnsan ve hayvan tedavisinde kullanılan antibiyotiklere karşı direnç genleri içeren GDO’lu ürünlerin ithalatı ve piyasaya sunulması yasak kapsamına girmektedir.

Size tavsiyem GDO ile ilgili daha detaylı araştırmalar yaparak yüzlerce ürün içerisinde ne yediğinizi bilmenizdir.

Gurmex Navigasyonu şimdi ÜCRETSİZ indirin!
Gurmex'i Instagramda takip edin!

DÜŞÜNCELERİNİZİ BİZİMLE PAYLAŞIN, YORUM YAZIN!

Please enter your comment!
Please enter your name here