Ana sayfa Beslenme & Sağlık Stres Kontrolü ve Beslenme: Stres Altında Yemek Yeme

Stres Kontrolü ve Beslenme: Stres Altında Yemek Yeme

Stres Kontrolü ve Beslenme: Stres Altında Yemek Yeme

Stres Kontrolü yemek ve beslenme noktasında önemlidir. Bazı besinler beyin ve adrenal bezlerini olumlu etkileyerek stres ve depresyona karşı direnç göstermemizi sağlar.

Dolayısıyla stresle baş edebilmek için beslenme çok önemlidir. Stresin kaynağı ister fiziksel ister duygusal olsun vücut adrenalin salgılayarak reaksiyon verir. Stresin besin öğeleri gereksinimine etkisi tam olarak bilinememekle birlikte metabolizmada bazı değişiklikler olabilir.

Sağlıklı beslenme alışkanlıkları yaşam boyu süren bir davranış değişikliğine dönüştüğünde stresle daha etkin başa çıkabilirsiniz. Bu alışkanlıkları çocukluk yaşlarından itibaren benimsenmesi gerekir.

Yaşamımız süresince maruz kaldığımız sınavlar, hızla zorlaşan yaşam şartları, trafik sorunu, iş hayatı, insan ilişkileri gibi pek çok stres kaynağı vardır. Özellikle her yıl Türkiye‘de milyonlarca genci ve ailesini etkileyen sınavlar en önemli strese sokan kaynaklardan biridir. Stresli bir yaşam, çocuk ve gençlerimizin duygusal gerginlik hissetmesine, toplumla bütünleşememesine ve uyumsuz kişilik sergilemesine, başarılarının düşmesine ve bazı sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına zemin hazırlayabiliyor.

stres-kontrolu-ve-beslenme

Stres Altında Beslenme: Stresten Yemek Yemeyin!

  • Güne kahvaltı ederek başlamak çok önemlidir. Güne aç başlayan vücut dirençsiz kalır, strese karşı savunma mekanizmasını iyi çalıştıramaz.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirecek vitamin ve mineralleri içeren gıdalar yeterli miktarlarda tüketilmelidir.
  • Asitli içecekleri ve enerji içeceklerini tercih etmemelisiniz. Kahve ve çayı ise günde 2 fincan ile sınırlamanız faydanıza olacaktır.
  • Sık öğünler yaparak bazal metabolizma hızınızı düzenlemelisiniz. Yenilmesi planlanan gıdaların porsiyon miktarları dikkat edilmesi gereken ayrı bir durumdur.
  • Bol bol su içmelisiniz. Susuzluk insanı gergin ve sinirli yapar, konsantrasyonu oldukça azaltır.
  • Tuz ve şekeri hayatınızdan çıkartmaya çalışın. Tuzun fazla tüketimi bir çok hastalığında habercisi olacaktır.
  • Mutlaka B vitaminlerinden zengin kuru baklagiller, sebzeler, meyveler ve tam tahıllı gıdalar yemeye çalışın.
  • Rafine edilmiş, işlenmiş gıdaları yememeye çalışın.
  • Mutluluk hormonu adı verilen ”serotonin” seviyesini arttıran bir aminoasit olan triptofandan zengin proteinli besinler (peynir, balık, kuzu eti, tavuk, hindi, yumurta, badem, baklagiller) ölçülü tüketildiği takdirde stresin faktörünü azaltarak kış aylarını daha sağlıklı geçirmemizi sağlayacaktır. Bu gıdalardan yeterince yararlanamıyorsanız bunun nedenlerini araştırın ve bulmaya çalışın.

Stres ile yaşamak sizlerin bazı şeyleri öğrenmenizi sağlamalı, hasta olmanızı değil…

Beslenme ve Sağlık kategorimizde yer alan diğer makalelere göz atmak için linke tıklayabilirsiniz.


Bizi takip edin! | Follow us!

Anadolu’dan ve Dünya’dan lezzet notlarımızı paylaştığımız instagram.com/gurmexcom ve facebook.com/gurmex sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz.


Gurmex Navigasyonu şimdi ÜCRETSİZ indirin!
Gurmex'i Instagramda takip edin!

DÜŞÜNCELERİNİZİ BİZİMLE PAYLAŞIN, YORUM YAZIN!

Please enter your comment!
Please enter your name here