Ana sayfa Gurme Gezi Rehberi Trolltunga Tırmanış Rotası: Norveç Gezilecek Yerler

Trolltunga Tırmanış Rotası: Norveç Gezilecek Yerler

İçerik

Trolltunga Tırmanış Rotası: Norveç Gezilecek Yerler

Trolltunga tırmanışı için Norveç yollarındayız. Esmiyor diyenlere, Temmuz ayında serinleten yollar…

İstanbul sıcağından her bunaldığımızda, uçağımızın kalkış gününü hayal ederek geçirdiğimiz iki koca ayın sonunda, Sabiha Gökçen Havaalanında buluştuğumuzda hem bir heyecan hem de inceden bir tedirginlik içindeyiz. Türkiye‘nin subtropikal ikliminde, deniz seviyesinde, birbirinden net şekilde ayrılan gece ve gündüzlerin olduğu bir günlük planla yaşamaya alışıp, bunların hepsine sırtını dönerek yola koyulmak başlı başına önemli bir karar. Üstüne bu sefer, güneşin hiç batmadığı kuzey topraklarında hiçbir rezervasyon ve ön planlama olmadan yol alıp dağ bayır, dere tepe gezinirken lojistik imkanlarının sırtımızdaki çantadan ibaret olduğu bir bilinmez üzerine kurduk yol hayallerimizi.

Norveç Gezi Rotası

Rotamızı iki bacaklı oluşturuyoruz. Önce Oslo aktarması ile Bergen’e gidip arkadaşlarımızla buluşarak Trolltunga tırmanışını tamamlayacak, indikten sonra da Bergen – Oslo – Bodo aktarması ile uçarak kutup çemberine adım atıp, Lofoten adalarını keşfedeceğiz.

Trolltunga tırmanışı, Norveç araç kiralama gezi blog

Bergen’e akşam saatlerinde inip aracımızı kiraladıktan sonra, bizden iki gün önce yola çıkarak Pulpit Rock rotasını bitirip gelen Pınar ve İlter’le buluşuyoruz. Uzun aradan sonra buluşmuş ekibin hasret gidermesi, Pulpit maceralarının dinlenmesi derken zaman ve yol akıp geçiyor. Gecenin ilerleyen saatleri olduğunu, ancak üzerimize düşen yorgunlukla anlayabiliyoruz. Zira gece yok, karanlık yok, batan bir güneş yok. Jet-lag’in farklı bir versiyonu sürekli olarak hissediliyor kuzeyde. Eğer kolunuzdaki saati aralıklarla kontrol etmezseniz, gecesiz bir yaşama ayak uydurana kadar, uyku-uyanıklık dengesini tutturmanız zorlaşıyor.

Norveç’te Kamp Yapılabilir mi?

Dinlenmek için kamp atabileceğimiz uygun bir nokta ararken, Norveç’in güzel yasaları imdadımıza yetişiyor;

Trolltunga tırmanışı, Norveç ringedalsvatnet gölü kamp alanları yerleriNorveç kamp alanları

NOT: En yakın eve 150 metreden uzak olmak kaydıyla, açıkça belirtilmiş bir kamp yasağı olmayan her yerde, aynı noktada 2 günü aşmamak kaydıyla kamp yapmak, ülke çapında kanunen serbest.

Buna ek olarak, karayollarının kenarlarına, karavancılar ve çadırlı gezginler için tuvalet, hatta bazı yerlerde sıcak su bile bulunan dinlenme alanları serpiştirilmiş. Böyle bir istirahat noktasında ilk kampımızı atıp, yol yorgunluğumuzdan arınıyoruz. Nasıl bir yere kamp attığımızı sabah fark ediyoruz. Uyandığımızda, Trolltunga rotası başlangıcına kadar yaklaşık 3 saatlik bir otomobil yolculuğumuz daha var.

Trolltunga tırmanışı, Norveç gezilecek yerler

Norveç’te karayolu yolculuğu ayrı bir zevk. Kıvrım kıvrım ilerleyen inişli çıkışlı yollar, sayısız tünel ve köprülerle birbirine bağlanıyor. Her virajı döndüğünüzde, farklı bir fiyort, şelale, göl, dağ, kumsal, orman. Her biri, bir öncekini unutturan eşsiz manzaraları izlerken, gaza basmaya kıyılamıyor adeta. Şehirlerarası yollarda hız sınırı genellikle 80 km/h ve yollarda hız tespit radarları mevcut. Ancak yolların yapısı ve bu manzara nedeniyle, zaten çoğunlukla hız sınırlamalarına bile ulaşmadan araç kullanılıyor.

Trolltunga Norveç gezi rehberi

NOT: Norveç gezisi için otomobil kullanacak gezginlerin, mutlaka güvenilir bir kaynaktan yol sürelerini önceden öğrenmeleri ya da iyi bir navigasyon cihazı ile yola çıkmaları önemli. 120 kilometrelik bir yolun, bizim alışık olduğumuz gibi 1 saat değil, bazen 3 saat sürebileceğini göze almak ve planınızı buna göre esnek tutmakta fayda var.

Trolltunga Efsanesi ve Troltunga Hakkında Bilgi

Ertesi sabah uyanıp kahvaltı ve çanta hazırlığımızı tamamladığımızda Odda’daki “Troltunga Başlangıç Noktası” için yeniden direksiyona geçiyoruz. Beklenmedik bir yol çalışması nedeniyle planladığımızdan 1.5 saat geç ulaşıyoruz hedefimize. Ama bu sayede, yolun açılmasını beklerken yerel bir kiliseyi ve köyü de ziyaret etme şansı buluyoruz, planımızda hiç yokken.

Trolltunga Norveç ringedalsvatnet gölü nerede nasıl gidilir

Trolltunga Norveç bergen oslo bodo gezi rehberi

Trolltunga Norveç gezi yazıları

Trolltunga Norveç'te ne yenir ne yapılır

Ve Trolltunga başlıyor – 1. Gün

Troltunga Nedir? Trolltunga Nerede?

Trolltunga, Mitolojik Kelt gulyabanisi Troll ve Norveççe’de dil anlamına gelen tunge kelimelerinin birleşimi ile üretilmiş bir kelime. Buzul aşınmalarıyla şekillenmiş ve şekillenmeye devam etmekte olan bir coğrafyada, Ringedalsvatnet gölünün 700 metre üzerinden kuş bakışı bakmayı sağlayan ve adının hakkını vererek, bir canavarın ağzından çıkan sivri uçlu bir dilmişçesine boşluğa uzanan, etkileyici bir kaya yapısı.

Trolltungaya Nasıl Gidilir?

Başlangıç noktasından kayaya ulaşmak 11.5 km’lik bir yürüyüş gerekiyor. Yürüyüş süresince, özellikle ilk kilometre ve 4 ile 5. km’ler arasında ciddi şekilde eğimin arttığı bir rota üzerinden, toplam 900 metre rakım yükselişi yaparak 1100 metreye ulaşılıyor.

Trolltunga Norveç gezi blog

Tırmanış başlangıç noktasındaki otoparka varıp, son hazırlıklarımızı yaptığımızda, saat öğleden sonra 2’yi gösteriyor. Önümüzdeki dik sırttan, sabah yola çıkıp geri dönmekte olanların inişini görüyoruz.

Trolltunga Norveç'te gezilecek görülecek yerler

Trolltunga tırmanış rotası Norveç

Trolltunga Norveç ringedalsvatnet gölü

Trolltungaya Ne Zaman Çıkılır?

** Önemli Not**
Günübirlik Trolltunga tırmanışlarında sabah 5:00 civarı yola çıkılması öneriliyor. Daha geç saatli çıkışlarda, özellikle de temmuz harici aylarda, geceye kalmak ve yolun en tehlikeli kısmı olan ilk 1 kilometreyi geri inerken, karanlığa yakalanma riski mevcut. Zaten, rota üzerindeki tabelalarda da “Bu noktaya geldiğinizde saatinize bakın! 10:00 olmuşsa geç kaldınız, geri dönüşe geçip, başka bir gün tekrar deneyin!” minvalinde uyarılar mevcut.

Trolltunga Norveç seyahat rehberi

Trolltunga Norveç'te ne yapılır

Biz, yolun orta noktalarında kamp atmayı planlayarak hazırlıklı geldiğimiz için, sularımızı doldurup tırmanışa başlıyoruz. Ama ne tırmanış… Biz tırmanmaya başlarken yağmur da bardaktan boşanırcasına yağmaya başlıyor. Zaten çamurlu ve kaygan rota, bu yağmurla iyice ıslanıp, daha da zorlaşıyor. İlk 1 kilometrede yer yer % 90’lara varan eğimlerle, bazen dört ayak olup çevredeki ağaçlardan ve yola bırakılmış kılavuz hatlardan destek alarak, bazen de merdiven gibi döşenmiş kayalara adım adım tırmanarak ilerleyebiliyoruz.

Sırtımızdaki 16-18’er kilo aralığındaki kamp yükü de yağmurun ve yorgunluğun etkisiyle ağırlaştıkça ağırlaşıyor. Rakım arttıkça, deniz seviyesine alışık vücutlarımız alarm veriyor. İki adımda bir çarpıntımızı azaltmak için nefeslenmek zorunda kalıyoruz. Bu noktada, psikolojik bir savaş yaşıyor herkes kendi içinde. Ama ekibin morali bozulmaması için, herkes kendi savaşını kendi içinde tutup, son gayretiyle tırmanmaya devam ediyor. Akşam kamp noktasına varıp dinlenirken, dördümüz de o ilk kilometre boyunca defalarca geri dönmeyi düşündüğümüzü, burada ne işimiz olduğunu sorguladığımızı itiraf edeceğiz birbirimize zaten.

Trolltunga ringedalsvatnet gölü ne yapılır nerede kalınır Norveç

Trolltunga Norveç’te Kamp ve Yemek Vakti

İlk kilometreyi yaklaşık 1 saat süren bir tırmanışla atlatınca, yol daha düz bir rotaya dönüşüyor ve yağmurun şiddeti azalıyor. Bu birkaç kilometreyi yürürken moraller düzeliyor, fotoğraf makineleri çıkarılıp anılar belgeleniyor. Dördüncü kilometrede başlayan ikinci zorlu tırmanış da tamamlandığında, saatler yaklaşık 18:00’ı gösteriyor. Artık uygun bir kamp noktası bulup çadır atmalı, karnımızı doyurmalı ve yarınki tırmanış için hazırlanmalıyız. Menümüz; zoru bitmiş azı kalmış yolun verdiği rahatlama hissi, aşağıdan satın aldığımız geyik eti ve kamp ocağının vazgeçilmezi; tuzsuz, yağsız makarna haşlaması.

Trolltunga Norveç kamp alanlarıNorveç’te kamp yerleri

Trolltunga Tırmanışı 2. Gün

Tırmanışın ikinci günü uyandığımızda, rotanın nispeten az eğimli kısmı kalıyor önümüzde. Erkenden yola çıkarak, günübirlikçiler gelmeden ve kalabalık olmadan fotoğraf çekmeye vakit ayırmayı hedefliyoruz. Çadırları ve diğer ağır yükümüzü kamp noktamızda bırakıp, çantalarımızda fotoğraf ekipmanları, su ve yedek tişörtlerle yürüyüşe geçiyoruz. Önceki gün sırtımızda yükle sürünerek çıktığımız yollara nazaran, şimdi rota akıp gidiyor. Kısa sürede, kar ve akarsu geçişlerini, küçük kaya tırmanışlarını arkamızda bırakıp uzakta beliren “rotanın sonu” tabelasını görüyoruz.

Trolltunga Norveç'te kamp yerleri

Bundan sonrası, hedefe varmanın getirdiği gururla karışık mutluluk, belki biraz sarhoşluk hali. Trolltunga üzerinden baş döndürücü manzarayı izliyoruz. Videolar, selfieler, yeni ekipmanla ilk 360⁰ fotoğraflar çekiliyor. 2015’de buradan düşerek hayatını kaybeden Avustralyalı turist anılıyor. Yaklaşık 1 saatin sonunda geri dönüşe geçiyoruz. Kamp bozumu, paketleme ve o zorla çıktığımız yokuşlardan, aynı zorlukla iniş derken akşam 20:00 civarında aracımızın yanındayız.

Trolltunga'ya nasıl gidilir Norveç

Trolltunga tırmanışı yapacaklara tavsiyeler;

1- Yılda kırk bin kişinin tırmandığı turistik bir rota olarak lanse edilse de, gerekli fizik ve ekipman hazırlığı olmadan gidilmemesi gereken bu rota için, yapılacak en büyük hata, internet okumalarına dayanarak rotayı küçümsemek olacaktır.

2- Aylardan temmuz olmasına, Odda’da yada Bergen’de havanın güzel olmasına aldanmayıp; her hava koşuluna uygun hazırlık yapmak, mutlaka uygun bot ve yeterince yedek kuru elbise bulundurmak önemli. Biz hazırlıklı olduğumuzdan bu konuda rahattık, ama yol boyu gördüğümüz, hedefe ulaşamadan geri dönmüş kot pantolonlu ve spor ayakkabılı birçok turist bizim kadar şanslı değildi.

Trolltunga gezi rotası öneriler tavsiyeler blog

3- Eğer kamplı program yapmayı düşünüyorsanız, kampı Odda’daki kamp alanlarında yapıp, tırmanışa olabildiğince hafif yükle çıkmak daha mantıklı. İlk kilometre zaten yeterince zorken, bir de kamp yükü ile tırmanmak gerçekten yıpratıcı bir süreç. Bazı blog ve gezi yazılarında, rota üzerinde 4 – 5. km’lerde bir kamp alanı olduğu söylense de, belirlenmiş bir kamp alanı olmadığı gibi, o bölgede çadır kuracak yeterlilikte düz alan bulmak bile oldukça zor. Sağda solda bir çadırlık alan bulabilip çadır kuranlar var, ancak yukarı çıkıp kamp atmanın da bizce pratikte hiçbir faydası yok. Biz ettik, siz etmeyin. 🙂

4- Rota boyunca sık aralıklarla içilebilir su kaynakları mevcut, çok büyük su yedekleri taşımaya gerek yok.

Geceyi geçirmek için, yol kenarında bungalovlar kiralayan bir tesis buluyoruz. Sıcak bir banyo, kirli ekipmanların temizliği, dün gece çadırda yediğimiz soğuktan sonra, sıcacık bir uyku. Hem elektrikli aletlerimizin hem de bizlerin pili doluyor adeta.

Fotoğraflar: Erdal Mahir Cüran (instagram: erdalcuran)


Bizi takip edin! | Follow us!

Anadolu’dan ve Dünya’dan lezzet notlarımızı paylaştığımız instagram.com/gurmexcom ve facebook.com/gurmex sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz.


Gurmex Navigasyonu şimdi ÜCRETSİZ indirin!
Gurmex'i Instagramda takip edin!
Önceki makaleŞarm El Şeyh Gezi Rehberi: Nasıl Gidilir, Ne Yenir?
Sonraki makaleBurgaz Bulgaristan Gezi Rehberi: Burgaz’da Ne Yenir, Ne İçilir?
Şöyle irice bir kazan alalım. İçine; otuz küsur anne işi yaş günü pastası, yayıkta çalkalanmış babaanne tereyağı, babadan karne hediyeliği döner rayihası ekleyip, Karabük'ün yüksek ısılı demir fırınlarında yavaşça karıştıralım. Kulak memesi kıvamına gelince, ortaokul edebiyat öğretmeninden imla kılavuzu, yatılı okul günlerinden ev yemeği hasreti ekleyelim. Üniversitenin tuzu biberi olsun diye, İzmit körfezine deneysel “portakallı tavuk” girişimleri (öğrenci evinde ördek vardı da, biz mi yemedik?) serpelim biraz. İki taşım asistanlık yapmak üzere İstanbul ateşinde kaynatalım bu karışımı. Zaman zaman lezzet katsın diye, birer tutam dalış, motor, koşu, fotoğraf, trekking, hiking, medikal arama kurtarma, dağcılık, tiyatro, bisiklet, amatör radyoculuk falan katalım. Terbiyesi için, neredeyse tüm Anadolu'yu gezdirelim ki; Antep’ten İzmir’e, Kars’tan Rize’ye, her mutfaktan biraz koku sinsin üzerine. Buralar tadılıp sindirildikçe, “oralar” merak edilmez mi hiç? Dünya haritasının da üzerine çizikler atalım fırsat buldukça. Tarifim şimdilik böyle.. Halen İstanbul'da Göztepe civarlarında pişmeye devam ediyorum. Bir yandan doktorluk yapıyor, bir yandan da yediğimi, içtiğimi, gezip gördüğümü yazıyorum bu aralar. Bakalım, beğenecek misiniz elimden çıkanları?

DÜŞÜNCELERİNİZİ BİZİMLE PAYLAŞIN, YORUM YAZIN!

Please enter your comment!
Please enter your name here