Ana sayfa Rize Ne Yenir İçilir Liman Lokantası

Liman Lokantası

İçerik

Liman lokantası, Rize merkezde Çarşı mahallesinde, 1968 yılından beri üç kuşaktır aynı aile tarafından işletilen bir Anadolu mutfağı restoranı. Mekana girişimizde, bizi işletmenin yöneticisi İsmail bey karşıladı. Karadeniz insanına özel hoş sohbeti, her masa ile ayrı ayrı selamlaşıp müşterileriyle yakinen ilgilenmesi ve kibarlığıyla da ilk andan itibaren gönlümüzü hoş etti. Rize’de ne meşhur ve Rize’de ne yemeli diye merak ediyorsanız Liman Lokantası ‘nı notlarınıza mutlaka alın.

Rize Yöresel Yemekler
Yöresel Yemekler

Kuru Fasulye Pilav Üzeri Döner

Liman Lokantası ‘nın spesiyali “Kuru fasulye pilav üzeri döner” ile başlayın tadıma. Alttaki pilavın buharıyla yayılarak gelen ve Karadeniz’den başka hiçbir yerde duyamadığımız o güzel tereyağı kokusu, odun ateşinde seyrine daldığımız döner etinin rayihasıyla buluşuyor; çömlekte lokumlaşasıya kadar pişmiş kuru fasulye de tabağın hem görselliğine hem de lezzetine katkıda bulunuyor.

Kuru fasulye pilav üzeri döner
Kuru Pilav Üzeri Döner
Etli Kuru Fasulye
Etli Kuru Fasulye

Rize Kavurması

Rize’de en iyi kavurmacı bize göre tartışmasız Liman. Rize’nin yerlisi dostlarımızın “Liman Lokantasına gidip de yemeden dönmemelisiniz” dediği bir diğer spesiyal olan kavurma, her sabah 05.00’da fırına girer ve 08.30 ile 10.00 arasında o koca kazan bitermiş.

Liman Lokantası
Liman Lokantası Rize

Biz ikindi saatlerinde gitmemize rağmen, şansımız yaver gitti de akşamki bir cemiyet yemeği için hazırlanmış olan kavurmadan birer porsiyon tatma ve o iştah açıcı dev kazanı ocakta fokurdarken görme imkanımız oldu.

Rize Kavurma Dolu Tencere
Kavurma Dolu Tencere

Ve gördük ki; birazı sürünün yediği yayla çiçeklerinden, birazı pişirildiği odun fırınının isinden, çoğu da ustanın hünerli elinden gelen bu lezzeti tatmadan geri dönseydik, Rize gezimiz gerçekten eksik kalacakmış meğer. Bu nedenle siz siz olun, Rize yolculuğunuzun kahvaltı saatini, Liman lokantasının kavurma servis saatine denk getirmeye özen gösterin.

Rize Kavurması
Rize Kavurması

Etli Lahana Dolması

Bu arada ara sıcak olarak gelen etli lahana dolması ve lezzeti kadar mayalandığı kaselerin estetiğiyle de göz dolduran yoğurdu anmazsak haksızlık olur. Karadeniz mutfağında onlarca farklı yemeği yapılan lahananın pek fanatiği olmayan, benim gibi ağır bir etoburu bile keyfe getiren bu dolmanın, bölgeye yaptığımız önceki gezilerde yediklerimizle karşılaştırdığımızda; özellikle baharat ayarı ve abartılmamış ekşi lezzeti ile bir adım önde olduğunu söyleyebilirim. Liman Lokantası Rize’de etli lahana dolması yemeden sakın dönmeyin!

Etli Lahana Dolması
Etli Lahana Dolması

Süt ürünlerinin yerel üreticilerden, et ürünlerinin ise Amasya’dan temin edildiği Rize Liman Lokantası ‘nda, yoğurt da yerel yöntemlerle mayalanarak üretiliyor.

Liman Lokantası Rize

Yediğimiz lezzetleri taçlandırmak için tatlı seçeneklerimiz olan geleneksel Karadeniz fırın sütlacı ve bol fındıklı kadayıf arasından, biz tercihimizi sütlaçtan yana kullandık. Bu güzel sofranın sohbetine de yine Karadeniz usulü çöplü çayımızı katık ettik.

Rize Liman Lokantası adres telefon
Rize Liman Lokantası 1968

Aklınızda olsun; çayın memleketinde çay süzgeç ile süzülerek geliyor, ince belli bardağınızda buharı tütmüyorsa orada yerellikten bahsedilemez. Zira çayın tadı yapraktan gelir ve bu coğrafyada “bir çöplü çayını içmeye geldik” diye misafirliğe gidilir.

Liman Lokantası Video

Bir sonraki Liman Lokantası buluşmasına kadar, çayınızın çöpü eksik olmasın. 🙂 Lokantaya güzel bir video ile veda edelim. Sevgiler.


Bizi takip edin! | Follow us!

Anadolu’dan ve Dünya’dan lezzet notlarımızı paylaştığımız instagram.com/gurmexcom ve facebook.com/gurmex sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz.


Diğer Rize Restoranları için linke tıklayın.

Liman Lokantası İletişim

Adres: Çarşı Mahallesi Merkez / Rize
Telefon: 0464 217 15 68

Gurmex Navigasyonu şimdi ÜCRETSİZ indirin!
Gurmex'i Instagramda takip edin!
GURMEX DEĞERLENDİRME
Temizlik
Lezzet
Servis Hizmet
Atmosfer
Fiyat Performans
Önceki makaleBiber Kebap
Sonraki makaleHuzur Pide ve Kebap
blank
Şöyle irice bir kazan alalım. İçine; otuz küsur anne işi yaş günü pastası, yayıkta çalkalanmış babaanne tereyağı, babadan karne hediyeliği döner rayihası ekleyip, Karabük'ün yüksek ısılı demir fırınlarında yavaşça karıştıralım. Kulak memesi kıvamına gelince, ortaokul edebiyat öğretmeninden imla kılavuzu, yatılı okul günlerinden ev yemeği hasreti ekleyelim. Üniversitenin tuzu biberi olsun diye, İzmit körfezine deneysel “portakallı tavuk” girişimleri (öğrenci evinde ördek vardı da, biz mi yemedik?) serpelim biraz. İki taşım asistanlık yapmak üzere İstanbul ateşinde kaynatalım bu karışımı. Zaman zaman lezzet katsın diye, birer tutam dalış, motor, koşu, fotoğraf, trekking, hiking, medikal arama kurtarma, dağcılık, tiyatro, bisiklet, amatör radyoculuk falan katalım. Terbiyesi için, neredeyse tüm Anadolu'yu gezdirelim ki; Antep’ten İzmir’e, Kars’tan Rize’ye, her mutfaktan biraz koku sinsin üzerine. Buralar tadılıp sindirildikçe, “oralar” merak edilmez mi hiç? Dünya haritasının da üzerine çizikler atalım fırsat buldukça. Tarifim şimdilik böyle.. Halen İstanbul'da Göztepe civarlarında pişmeye devam ediyorum. Bir yandan doktorluk yapıyor, bir yandan da yediğimi, içtiğimi, gezip gördüğümü yazıyorum bu aralar. Bakalım, beğenecek misiniz elimden çıkanları?

DÜŞÜNCELERİNİZİ BİZİMLE PAYLAŞIN, YORUM YAZIN!

Please enter your comment!
Please enter your name here