Ana sayfa Gıda Kirlenmiş Gıda Tüketimi: Çocuk Ölümlerinin Üçte Birinin Sebebi

Kirlenmiş Gıda Tüketimi: Çocuk Ölümlerinin Üçte Birinin Sebebi

472
0

Kirlenmiş Gıda Tüketimi: Çocuk Ölümlerinin Üçte Birinin Sebebi

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yayınlanan son raporda Küresel ölçekte gerçekleştirilen araştırmalar sonunda kirlenmiş gıdalardan kapılan hastalıkların yarıdan fazlasını ishalle bağlantılı hastalıkların teşkil ettiği ve kirlenmiş gıdalardan kapılan hastalıklar nedeniyle her yıl dünya genelinde 420 bin kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor.

DSÖ Başkanı Dr. Margaret Chan, “Gıda Kaynaklı Hastalıkların Küresel Yükü Konusunda Ölçümler” başlıklı rapor ile ilgili yaptığı açıklamada, daha önce gıdalardan kapılan hastalıkların derecesi ve yarattığı sonuçlar hakkındaki sonuçların muğlak ve birbiri ile uyumsuz olduğunu, son rapor ile söz konusu muğlaklığın ortadan kaldırıldığını belirtti.

Raporda her yıl 600 milyona yakın insanın bir diğer deyişle yaklaşık her 10 kişiden birinin gıdalara bulaşan bakteri, virus, parazit, zehirli madde ve kimyasallar gibi 31 etken nedeniyle hastalandığı belirtiliyor.

kirlenmis-gidalar-nedir-gida-guvenligi-gurmex
Kirlenmiş gıda tüketimi sonucu kaptıkları hastalıklar nedeniyle bir yıl içinde yaşamını yitiren 420 bin kişinin 125 binini ise beş yaş altı çocuklar oluşturuyor.

Rapora göre, kirlenmiş gıda tüketimi sonucu her yıl 550 milyon kişide ishal vakaları görülüyor ve 96 bini çocuklar olmak üzere 230 bin kişi ishale yol açan hastalıklar nedeniyle hayatını kaybediyor, bunların da çiğ et, çiğ yumurta, süt ürünleri gibi pişmemiş gıdalardan insanlara geçtiği ifade ediliyor.

Gıda kaynaklı hastalıkların ve ölümlerin en çok Afrika ve Güneydoğu Asya’da yaşandığı belirtilen raporda, tifo, Hepatit A, tenya ve yanlış saklama yöntemleri sonucu tahılların üzerinde oluşan alfatoksinlerin hastalığa yol açan en yaygın nedenler olduğu ifade ediliyor.

DSÖ, raporda ortaya konan sonuçların, güvenli gıda üretimi için hükümetlerin gıda sektörünün ve bireylerin çok daha dikkatli davranmalarının gerektiğine dikkat çekildiğini belirtiyor.

DSÖ bu amaca yönelik olarak üye devletlerle güvenli gıda stratejileri belirlemeleri konusunda yakın çalışmalar gerçekleştiriyor.

DSÖ, “Güvenli gıda herkesin ortak sorumluluğundadır” diyor.

Gurmex Navigasyonu şimdi ÜCRETSİZ indirin!
Gurmex'i Instagramda takip edin!

DÜŞÜNCELERİNİZİ BİZİMLE PAYLAŞIN, YORUM YAZIN!

Please enter your comment!
Please enter your name here