Ana sayfa Beslenme & Sağlık Kilo Kontrolü Nedir? Nasıl Yapılır? Süreçleri Nelerdir?

Kilo Kontrolü Nedir? Nasıl Yapılır? Süreçleri Nelerdir?

İçerik

Kilo Kontrolü Nedir? Nasıl Yapılır? Süreçleri Nelerdir?

Kilo Kontrolü Nedir?

Kilo kontrolü, ideal kiloya ulaşım ve ideal kiloyu koruma süreçlerini kapsar. İdeal kiloya ulaşmak için bu sürecin belirli bir zaman dilimine yayılması gerekir.

Kilo Verme ve Kilo Kontrol Süreçleri

Kilo kaybetme ile kilo kontrol birbirlerinden farklı süreçler olsalar da, ikisinin de ortak noktası uzun soluklu olmaları gerektiğidir. Bireyin kilo alımına neden olan beslenme alışkanlıkları ve yaşam biçimi incelendikten sonra, gerekli değişiklikler hayata geçirilmeli ve kişi ideal kiloya ulaştıktan sonra da koruma sürecine girilmelidir.

Zayıflama sürecinde, vücut alışmış olduğu eski kiloyu korumaya çalışır, bu nedenle de metabolizmayı zorlar. Vücut, hafıza kilosu olarak nitelendirilen ve uzun süredir sahip olunan kilolu duruma tekrar dönme çabası gösterir. Buna bağlı olarak da hormonlarla birlikte iştah artışları gerçekleşebilir. Kişi ideal kiloya ulaşmış olmanın rahatlığıyla kendisine ödül vermek isteyebilir. Bu tür durumlar kontrolden çıkılmadığı sürece sorun yaratmaz ancak bu iştah ataklarını kontrol altına almak diyet sırasında kilo verme ve kilo kontrol süreçlerinde dikkat edilmesi gereken noktalardan biridir.

Kilo Kontrolü nedir

Hedeflenen kiloya ulaştıktan sonra bu kiloyu 6 ay süresince korumak, kişinin ilerleyen dönemlerde de kilo kontrolünü sağlamasına yardımcı olacaktır.

Sonuç olarak metabolik hızın yavaşlaması bireyi zor durumda bırakır. Bunun için kişiye özel ve dengeli beslenmeyi sağlayan diyetler ile vücudu strese sokmadan uzun vadede kilo vermek en sağlıklı ve kalıcı yoldur.

Diyet Esnasında Kilo Kontrol Yöntemleri

  • Günlük 40- 60 dakika arasında yapılacak tempolu yürüyüşler, kas çalışmasını ve metabolizmanın hızlanmasını sağlayacaktır.
  • Kilo kontrol sağlamak için, düzenli olarak (haftada 1 kez) tartılmak ve belli aralıklarla vücut kompozisyonu ile iç organ çevresi yağlanma ölçümlerini yaptırmak da önemli koşullardır.
  • Uyku saatleri ile öğün zamanlarına dikkat etmek kilo kontrolünü destekler.
  • Gece atıştırmalarından mümkün olduğunca uzak durmak gerekir. Örneğin yemek yedikten hemen sonra uyumak, alınan gıdaların yeterince sindirilememesine neden olur.
  • “Zayıfladım, artık dilediğimi yiyebilirim.” Düşüncesi sizin tekrar kilo almaya başlamanıza neden olabilir.
  • Kilo kontrolü sürecinde en önemli noktalardan biri de düzenli ve dengeli beslenmeyi yaşam şekli olarak benimsemek ve bunu bir alışkanlık haline getirmektir.

Kilo Kontrolü nasıl yapılır

Kilo Kontrolü Sağlamak İçin Beslenmenin Altın Kuralları

  • İyi bir kahvaltı ile güne başlamak.
  • Küçük porsiyonlar ile az ve sık yemek.
  • Vücudu uzun saatler aç bırakmamak.
  • Beslenme programında sebze, meyve, tahıl ve kuru baklagillere ağırlık vermek ve şekerli, hamurlu yiyeceklerden uzak durmak.
  • Günde 3 litre su içmek.
  • Gece atıştırmalarından uzak durmak.
  • Tatlı ihtiyacını meyve ile karşılamak.
  • Uyku saatleri ile öğün zamanlarına dikkat etmek kilo kontrolü için destekleyici olacaktır.

Beslenme ve Sağlık kategorimizde yer alan diğer makalelere göz atmak için linke tıklayabilirsiniz.


Bizi takip edin! | Follow us!

Anadolu’dan ve Dünya’dan lezzet notlarımızı paylaştığımız instagram.com/gurmexcom ve facebook.com/gurmex sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz.


Gurmex Navigasyonu şimdi ÜCRETSİZ indirin!
Gurmex'i Instagramda takip edin!
Önceki makaleStres Kontrolü ve Beslenme: Stres Altında Yemek Yeme
Sonraki makaleSingapur’da Ne Yenir İçilir: Singapur Yeme İçme Rehberi
Yaz mevsiminin en ılımlı zamanı haziranda Samsun’da dünyaya geldim. Öğretmen bir baba ve hemşire bir anne ile eğitim, sağlık alanındaki temelim okul öğreniminden çok önce başlamış oldu. Lise öğrenimini Samsun Anadolu Lisesi’nde fen bilimleri bölümünü tercih ederek başarı ile bitirdim. Lisans öğrenimine Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Beslenme Diyetetik Bölümü ve Erasmus öğrenci değişim programı ile katıldığım Lizbon ESTeSL’de devam ederek hastane, okul, özel bakım ve rehabilitasyon merkezlerinde; toplu beslenme, klinik ve poliklinik üzerine stajlarımı gerçekleştirdim. Yüksek lisans eğitimini tamamlayıp uzman diyetisyen olarak İstanbul’da 2015 yılından itibaren global bir catering firmasında; menü planlama, reçete geliştirme, sağlıklı beslenme üzerine eğitim seminerleri gerçekleştirme, çalışanların vücut analizi ve parametre yorumlamaları üzerine görev yapmaktayım.

DÜŞÜNCELERİNİZİ BİZİMLE PAYLAŞIN, YORUM YAZIN!

Please enter your comment!
Please enter your name here