Ana sayfa Gaziantep Gaziantep Gezi Rehberi: Gaziantep Gezilecek Yerler

Gaziantep Gezi Rehberi: Gaziantep Gezilecek Yerler

1979
0

İçerik

Gaziantep Gezi Rehberi: Gaziantep’te Gezilecek Yerler

Gaziantep Türkiye’nin 6. Güneydoğu Anadolu Bölgesinin en büyük kentidir. Antep nüfusu, ekonomik potansiyeli ve konumu itibari ile önemli bir kent.

İlk uygarlıkların doğduğu, Mezopotamya ve Akdeniz’in kesişme noktasında bulunmasından dolayı Hitit, Mitanni, Asur, Pers, Selevkoslar, Roma, Bizans, Selçuklular, Memluklular, Dulkadiroğluları ve Osmanlılar gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapmış.

Gaziantep

Gaziantep Hakkında Bilgi

Antep önemli kültürel eserlere ve farklı uygarlıkların, kültürlerin, dinlerin ve ırkların bir araya gelerek birbirleri içinde sentezlendiği gizemli bir tarihe sahip. Tarihi İpek Yolu’nun buradan geçmiş olmasından dolayı da uygarlıkların uğrak yeri olmuş ve tarihin her döneminde kültür ve ticaret merkezi olma özelliğini korumuş bir şehir.

Gaziantep gezilecek yerler

Antep tarihinin devreleri Paleolitik, Kalkolitik, Neolitik dönemler, Tunç Çağı, Hitit, Med, Asur, Pers, İskender, Selökidler, Roma ve Bizans, İslam ve Türk devirleri olarak sıralanabilir. Gaziantepte bulunan tarihi eserlerin çeşitliliği kentin kültürel zenginliğinin de bir göstergesi. Bu dönemlerin izlerini günümüzde açık bir şekilde görmek mümkün.

Gaziantep gezi rehberi

Antep yöresinde adı bilinen ilk yerleşim merkezi, Dolike (Doliche-Dolikhe) şehri. Gaziantepin 10 km. kuzeyinde, Dülük köyü yakınlarındaki bu yerleşim yerinin adı, Bizans kaynaklarında Diba (Daluk) olarak geçmekte ve Dülük adının da bu sözcükten kaynaklandığı belirtilmekte.

Gaziantep gezilmesi gereken yerler

Şehir, Cumhuriyet öncesi yıllara kadar Ayıntap (Ayıntab) adıyla anıla gelmiş. İlçeleri Araban, İslahiye, Karkamış, Nizip, Oğuzeli, Nurdağı, Şahinbey, Şehit Kamil ve Yavuzeli.

Şehrin doğusunda Şanlıurfa, batısında Osmaniye ve Hatay, kuzeyinde Kahramanmaraş, güneyinde Suriye, kuzeydoğusunda Adıyaman ve güneybatısında Kilis illeri bulunuyor.

Güneydoğu Torosların uzantıları olan Sof dağlarının bulunduğu ilde Dülükbaba, Sam, Ganibaba ve Sarıkaya Dağları da yer almakta. İslahiye, Barak, Araban, Yavuzeli ve Oğuzeli ilin önemli ovalarını, Fırat Nehri, Nizip Çayı, Afrin Çayı, Merziman Çayı ve Alleben Deresi ise ilin önemli akarsularını oluşturuyor.

Gaziantep görülmesi gereken yerler

Yarısından fazlası ziraata elverişli olan toprakları zeytin, fıstık, meyve ve sebze bahçeleri, üzüm bağları, pamuk ve buğday tarlaları ile kaplı.

Bugün, tarihi, kültürel değerleri, adıyla anılan mutfağı, birbirinden lezzetli Antep yemekleri, beş organize sanayi bölgesi, şehirler arası ve uluslararası bağlantı yolları ile bölgenin en güzide şehri olma özelliği taşıyan Antep, gizemli tarihiyle her yıl binlerce turist ağırlıyor.

Gaziantep gezi notları

Gaziantep’te gezilecek yerler, görülecek antik kentler

Belkıs/Zeugma Antik Kenti

Strabon’un “Mezopotamya’nın Kalesi” olarak nitelendirdiği Zeugma, Fırat Nehri’nin üzerinde Mezopotamya’ya geçişi sağlayan bir kapı niteliğinde, pek çok medeniyet için de köprü-geçit işlevi görmüş önemli bir Hellen ve Roma şehri.

Stratejik konumu nedeniyle bir askeri-kent (katoikia) modelinde kurulmuş olan şehir, aslında Büyük İskender’in almış olduğu topraklar üzerinde yaşayan, Yunan olmayan ve Yunanca konuşmayan yerli kültürlere, Yunan kültür ve ekonomi modellerini yayma amacını taşıyan “Hellenleştirme” politikalarının bir sonucu olarak inşa edilmiş. Mutlaka görülmesi gereken bir yer.

Dülük Antik Kenti

Dülük, Gaziantepin kuzeyinde, Antik dönemde ise güney, kuzey, doğu ve batıdan uzanan ticaret yollarının kesiştiği kavşak noktasında yer alıyor. Asurlular döneminde Mezopotamya’dan Kilikya’ya uzanan yolun; Helenistik ve Roma döneminde ise, Antakya ve Kilikya’dan Zeugma’ya uzanan ipek yolunun güzergahında bulunmaktaymış. Dülük’te Keber tepesinde yapılan bilimsel kazılarda Alt Paleotik döneme ait çakmaktaşı aletler ve bu aletlerin yapıldığı atölyeler bulunmuş. Bu taş aletler özgün bir karakter kazandığından literatürde “Dülükien” olarak adlandırılmış. Bu dönemde barınma için kullanılan bir mağara (Şarklı Keber Mağarası) da ele geçmiş. Bu kalıntılara dayanılarak Dülük M.Ö. 600.000 yıllarına tarihlenmekte olup, dünyanın en eski yerleşimlerinden biri olarak gösteriliyor.

Karkamış Antik Kenti

Karkamış ilçesi yakınında, Fırat’ın batı kıyısında, Türkiye-Suriye sınır hattı üzerinde, Yakın doğu Arkeolojisi’nin en önemli yerleşimlerinden biri olan Karkamış Antik Kenti yer alıyor. Hitit İmparatorluğu’nun M.Ö. 12. yüzyılın başlarına doğru yıkılışını izleyen 300 yıl içinde kurulmuş olan Geç Hitit Krallıkları’nın en güçlüsü Karkamış Krallığı’dır. Yapılan kazılar sonucunda bulunan kabartmalar, M.Ö. I. bin başlarındaki yaşam biçimine, giysilerine ve kültürüne ışık tutuyor. Karkamış kabartmalarının, büyük çoğunluğu bugün Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergileniyor. Antik Kentte mayınlardan temizleme işlemi tamamlanarak 2012 yılında arkeolojik kazılara başlanılmış ve ziyarete kapalı.

Tilmen Höyük

Antep, İslahiye ilçesinin 10 km. doğusunda Karasu Çayı yer alıyor. Tilmen Höyük, Anadolu’da Hititlerin başkenti Hattuşa’dan sonra en görkemli şehirlerinden biri. Yapılan kazılar sonucunda tarihinin M.Ö. III. Bin yılın son döneminde büyük bir şehir olduğu anlaşılıyor. Bu şehir yapısının en erken evresi, planı ve orthostatlı duvarları açığa çıkartılmış.

Zincirli Ören Yeri

Zincirli Höyük Antep merkezinin batısında, İslahiye ilçesinin 10 km. kuzeyinde yer alan bir höyük. Amanos Dağları’ndan doğu –batı yönünde geçit veren Beyhan Geçidindeki ovada, küçük bir bataklığın batı kenarında. Zincirli Ören yerindeki kalıntılar eski adı Sam’al olan bir krallık kentini ve kalesini kapsıyor. Hitit imparatorluğunun M.Ö. 12. Yüzyıl başlarında yıkılmasının ardından kurulan Geç Hitit krallıklarından birisinin merkezi olan kent M.Ö. 920’de Aramilerin egemenliği altına girmiş ve M.Ö. 743’ de Asur’a bağlı bir devlet haline gelmiş.

Antep’te gezilecek yerler, görülecek müzeler

Zeugma Mozaik Müzesi

Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi gerek yapısal kompleksi gerekse içinde yer alan eserleri açısından dünyanın en önemli müzeleri arasında yer alıyor.

Gaziantep zeugma mozaik müzesi giriş ziyaret saatleri ücretleri

Zeugma Mozaik Müzesi 2011 yılında ziyarete açılmış. Zeugma Antik Kenti’nin eşsiz mozaikleri, o dönemde kentte yaşamış olan insanların inançları, kültürü ve günlük yaşantısını geçirdiği ortam birebir mimarisine uygun olarak ziyaretçilere sunulmaya çalışılmış.

Gaziantep Zeugma müzesi

30.000 m² lik Antep Eski Tekel Fabrikası arazisi üzerine kurulan Müze Binası, 3 adet bina topluluğundan oluşan kompleks bir yapıya sahip.

İki bin yıllık mozaiklerin yıllar içinde define avcılarının talanıyla eksilen parçaları, lazer sistemiyle görüntü olarak tamamlanmış. Zeugma’daki mozaikler on üç renk armonisinden oluşuyor. Üç blok olarak inşa edilen Zeugma Mozaik Müzesi, mozaik ve arkeoloji müzeleriyle sergi ve konferans salonu olarak hizmet veriyor.

Gaziantep gezi yazıları

Müzedeki eserler Zeugma Antik Kentindeki konumlarına göre yerleştirilmiş. Fırat nehrine en yakın konumda bulunan mozaikler girişte, kentin teraslarına doğru yükselen, yerlerde bulunanlar ise sırasıyla sergilenmiş.

Gaziantep gezilecek müzeler
Zeugma Mozaik Müzesi 3 bölümden oluşuyor. 1. Bölümde Zeugma Antik Kentinden ve bölgeden çıkartılan mozaikler, 2. Bölümde ise 5. ve 6. Yüzyıla ait kilise mozaikleri sergileniyor. Ayrıca dünyaca ünlü “Çingene Kızı” mozaiği burada sergileniyor.

Gaziantep seyahat rehberi

Zeugma Mozaik Müzesinde Roma ve Geç Antik öneme ait 2748 metrekare mozaik, 140 metrekare duvar resmi 4 Roma çeşmesi 20 sütun, 4 kireç taşından yapılmış heykel, bronz Mars heykeli, mezar stelleri, lahitler ve mimari parçalar teşhir ediliyor.

Hasan Süzer Etnografya Müzesi

Bey Mahallesinde bulunan tarihi bir binada yer alan müze, binası 1985 yılında çok harap bir vaziyette iken satın alıp restorasyonu tamamlandıktan sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağışlayan iş adamı Hasan Süzer’in adını taşıyor. Bu müze eskiden Antep’te yaşayan insanların kullandıkları eşyaları ve yaşayış şekillerini çok iyi bir şekilde anlatıyor.

Gaziantep, hasan-suzer-muzesi-gaziantep-nerede-nasil-gidilir-ziyaret-giris-saatleri-ucretleri

Yesemek Açıkhava Müzesi

Yesemek Açık Hava Müzesi İslahiye ilçesine 23 km. uzaklıktaki yamaç üzerinde bulunuyor. Karatepe Sırtı ismi ile anılan bu yamaç aynı zamanda Kurt Dağı’nın güney uzantısını oluşturmakta.

Gaziantep yesemek-acik-hava-muzesi-ne-yapilir-ne-alinir-ne-yenir-giris-ziyaret-saatleri-ucretleri

Yesemek Heykel yapım Atölyesi ilk kez Hitit döneminde I. Şuppilluma zamanında (MÖ. 1375-1335) işletmeye açılmış ve yöredeki yerli halk Huriler burada çalıştırılmış. Hititlerden sonraki dönemlere ait ele geçen heykellerde Asur ve Suriye etkileri de görülüyor. Sonraki dönemlerde bu bölgeye gelen Aramiler heykellere kendi kültürlerini yansıtmışlar. Bu nedenle de Yesemek Heykel Atölyesi çeşitli devletlerin, çeşitli kültürlerini yansıtan önemli bir merkez. Ancak buradaki Şam’al Krallığı MÖ. VIII. yüzyılın sonlarında Asurlular tarafından yıkıldıktan sonra heykel atölyesi önemini kaybetmiş ve burada çalışanlar Yesemek’i terk etmişler.

Gaziantep yesemek-acik-hava-muzesi-gaziantep-gezi-seyahat-rehberi-notlari

Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde bulunan açık hava müzesinin bulunduğu yerdeki Yesemek ilk defa 1890 yılında Zincirli’de (Sam’al) kazı yapan Felix Von Lusvhan tarafından bulunmuş. Yesemek’teki kazı çalışmaları 1958 – 1961 yılları arasında Prof. Dr. Bahadır Alkım başkanlığındaki bir ekip tarafından yürütülmüş ve 200’e yakın heykel ortaya çıkarılmış. Daha sonra İlhan Temizsoy tarafından yapılan arkeolojik kazılarda 300’e yakın heykel ve heykel taslağı daha ortaya çıkarılmış. Ayrıca burada sfenksler, aslanlar, çeşitli tanrılar, hayvanlar ve mimari parçalar da bulunuyor.

Gaziantep yesemek-acik-hava-muzesi-gaziantep-nerede-nasil-gidilir

Gaziantep Savaş Müzesi

Şahinbey Belediyesi tarafından hazırlanan Antep Savaş Müzesi; Şehreküstü’de Şehitler Parkının yanında, 12 odalı tarihi binada hizmet veriyor. Aziz Şehitlerimizin ilk defnedildikleri yerde; Esenbek Camii haziresindeki Antep Harbi Şehitliğinin yanında yükselen müze, asrın en adaletsiz işgaline karşı, şehir halkının verdiği mücadeleyi anlatıyor.

Müze; bahçesinde bulunan ve kaleden indirilen Ramazan Topunun bir benzeri ve yeşillikler içinde mavi gök kubbeyi kucaklayan bir hayat karşılıyor ziyaretçilerini.

Müze binasının altında bulunan mağara ve buradan şehrin farklı yönlerine açılan geçitlerin bulunduğu mağara sergi alanı; Antep’in koca bir orduya karşı koyuşunun sırrını, mermi toplayan çocuklar canlandırması, İmalat-ı Harbiye canlandırması, savaşta kadınlarımız canlandırması, Şehitlerin nakli ve Çello’nun Emine’si canlandırması ile haykırıyor.

Gaziantep savas-muzesi-nerede-nasil-gidilir-giris-ziyaret-saatleri-ucretleri-gezi-rehberi

Müze; Fransız’ın Antep’i çelik bir çember içine alınca, cephanesiz kalan müdafilere; şehrin fedakar ustalarının söğüt ağacı kömürü+güherçile ve kükürtle yaptıkları kara barutu; 1920’li yıllardaki acımasız işgali ve şehir halkının bu işgale karşı koyuşunu, topla tüfekle değil, kendi icadı; Tak takı ve bir çift bakır sahanla yapılan Sahan Bombasını tanıtıyor. Şehit ve Gazilerin; kazmayla, kürekle en önemlisi de yürekleri ile yazdıkları destanı anlatıyor.

Müzedeki panolar, bir tüfek için Kızını Evlatlık Veren Baba’nın, şehir aç kalınca ölmüş hayvan etini kapışan anaların, düşman tanklarına karşı: “Demirle adam döğüşür mü? Erkekseniz piyadenizi gönderin” diye haykıran yiğitleri anlatıyor. Vatan deyince, namus deyince nasıl mücadele edileceğini, nasıl ölüneceğini gösteriyor dünyaya.

Gaziantep Atatürk Anı Müzesi

26 Ocak 1933 tarihinde Antep’i ziyaret eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk, dönemin Valisi Lütfi Bey ve Belediye Başkanı Hamdi Kutlar’ın teklifi ve il meclisinin kararıyla tarihi “Bey Mahallesi” nüfusuna kayıt edilmiş.

O günden beri Gazianteplilerin fahri hemşehrisi olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün hatıralarını yaşatmak üzere nüfusa kayıtlı olduğu tarihi Bey Mahallesinde, tarihi Antep evinde ,2013 yılında hizmete açılan Atatürk Anı Müzesinde, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Gaziantep’i ziyareti sırasında kullandığı eşyalar ile dönemin Antep’i, Antep Savunması, hem eserlerle hem de görsel sunumlarla teşhir ediliyor. Müzede ayrıca Atatürk temalı bir de hediyelik eşya bölümü bulunuyor.

Bayazhan Gaziantep Kent Müzesi

Bayaz Ahmet Efendi tarafından 1909 yılında yaptırılmış. Bayazhan Gaziantep Kent Müzesi sesli rehber sistemi ile anlatılıyor. Odalardaki plazmalarda oynayan filmlerin sesleri ve maketlerin bilgileri otomatik olarak kulaklıktan dinlenmekte olup, kiosklardan Kent Rehberine ulaşılabiliyor. Antep’i her yönü ile anlatan ve çeşitli güzelliklerini tek mekanda seyrettirmeyi amaçlayan müze ziyaretçilerine Antep hakkında çok geniş bilgiler sunuyor.

Gaziantep bayazhan-kent-muzesi-gaziantep-gezilecek-yerler-listesi

Bayazhan Kent Müzesi’nde Antep’in tarihi, turistik yerleri, doğal güzellikleri, ekonomisi, el sanatları ve mutfak kültürü hakkında ziyaretçilerin bilgi alarak şehri tanımaları sağlanıyor. Bunun yanı sıra, Antep’in yöresel el sanatlarından kutnu, sedef, bakır işlemeciliği gibi sanatların icrası tematik bölümlerde mankenlerce teşhir edilmiş. Müzede ayrıca; kardeş şehirler teşhir salonu, sergi mekanları, kentin önemli mimari yapılarının maketleri mevcut.

Gaziantep bayazhan-kent-muzesi-eserleri-gezisi

Gaziantep bayazhan-kent-muzesi-nerede-nasil-gidilir-ne-yapilir-giris-ziyaret-saatleri-ucretleri

Emine Göğüş Mutfak Müzesi

Antep Kalesinin güneyinde bulunan Göğüş Konağı, tarihi doku içerisinde 1904 yılında yapılmış olup aynı zamanda Türkiye’nin ilk Turizm ve Tanıtma Bakanlarından olan Ali İhsan Göğüş Bey’in doğduğu evdir.

Gaziantep mutfak kültürünü tanıtmayı amaçlayan, Gaziantep mutfağında kullanılan araç ve gereçlerin teşhir edildiği ve unutulmaya yüz tutmuş yöresel yemeklerin görseller halinde sergilendiği Emine Göğüş Mutfak Müzesi, Türkiye’de kurulmuş ilk mutfak müzesi olma özelliğine sahip.

Gaziantep emine-gogus-mutfak-muzesi-nerede-nasil-gidilir-ne-alinir-gezi-rehberi-gaziantep

Dünyada şehir adıyla anılan tek mutfak Gaziantep mutfağıdır. Müzede, Antep mutfağında bulunan yemek malzemelerinden mutfak araç gereçlerine, tabak, bardak, çatal – kaşık, servis tabakları, bakır eşyalar, sahanlar, sefer tasları, yöresel yemeklerden içeceklere, pişirme yöntemlerinden hazırlanışına ve erzakların saklanmasına varıncaya değin mutfak kültürü anlatılıyor.

Gaziantep emine-gogus-mutfak-muzesi-giris-ziyaret-saatleri-ucretleri-gezi-rehberi

Gorgo Medusa Cam Eserler Müzesi

Medusa Cam Eserler Müzesi, 15 yıllık bir birikimin sonucunda ortaya çıkan koleksiyonu daha geniş kitlelere sanatseverlere, bilim adamlarına sunmak için hayata geçmiş. Medusa Cam Eserler Müzesi, tarihe tanıklık eden Antep Kalesi civarında eski bir Antep Evinin restore edilmesiyle kurulmuş. Müzede yaklaşık 1500 eser bulunuyor. Bu eser grubunun % 70’ini cam eserler % 20’sini bronz ve pişmiş toprak eserler % 10’unu ise Roma ve İslami döneme ait altın ve bronz sikkeler, altın takılar oluşturuyor. Müzenin bahçesinde yapılan cam ocağında cam eserlerin kopyaları üfleme tekniğiyle yapılarak ziyaretçilerin beğenilerine sunuluyor. Medusa Cam Eserler Müzesi, ülkemizin ilk özel cam eserler müzesi olması sebebiyle çok önemli ve görülmeye değer bir yer.

Gaziantep gorgo-medusa-cam-eserler-muzesi-nerede-nasil-gidilir-giris-ziyaret-saatleri-ucretleri

Antep Savunması ve Kahramanlık Panoroması Müzesi

Antep Kalesi içerisinde yer alan galeri, 2009 yılında İstiklal Savaşında kahramanca verilen mücadelenin anlatıldığı “Kahramanlık Panorama Müzesi” olarak hizmete açılmış. 10 ay 9 gün süren işgalde, kahramanca şehrini savunan Antep halkının bu destansı zaferi, görkemli Antep Kalesinin gizemli galerisinde anlatılıyor.

Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi

Antep Oyun ve Oyuncak Müzesi Gaziantep’in tarihi Bey Mahallesinde tarihi bir Antep evinde yer alıyor. 2013 yılında hizmete açılan müze, Türkiye’de bulunan dört Oyuncak Müzesinden birisi.

Geniş bir oyuncak koleksiyonuna sahip olan müzede, 1700-1990 yıllarına ait el yapımı oyuncakların yanı sıra serilerinin ilk üretimi olan çizgi film, sinema filmi ve masal karakterlerinin bulunduğu 600 yakın oyuncak, 8 ayrı galeride teşhir ediliyor.

Şahinbey İslam Bilim Tarihi Müzesi

Verem Hastanesi ve Antep Tıp Fakültesinin Laboratuvar Binası olarak kullanılan tarihi bina 2012 yılında İslam Bilim Tarihi Müzesi olarak açılmış. Müzede Tıp, Kimya, Fizik Astronomi, Harita ve Denizcilik bölümlerine ait eserler sergileniyor. Kimya bölümünde koku ünitesi, astronomi bölümünde yıldızların mesafesinin hesaplanması, harita bölümünde eski haritalarla günümüz haritalarının karşılaştırılması ile oluşturulan elektronik interaktif uygulamalar yer alıyor.

Antep Bakır Eserler Sergisi

Gaziantep Kalesi yakınlarında tarihi bir konakta bulunan Bakır Eserler Sergisi Türkiye’nin tüm bölgelerinden toplanan bakır eserlerden oluşuyor. Bakır eserler arasında tabaklar, ibrikler, kazanlar, taslar, tepsiler ve satıllar bulunuyor. Ayrıca Osmanlı dönemine ait silahlar, süngü ve kamalar da bu koleksiyonda yer alıyor.

Gaziantep Mevlevihanesi Vakıf Müzesi

Tarihi Arasa meydanında Tekke Cami külliyesinde bulunan müze binası uzun süre Mevlevihane olarak kullanılmış. Sema gösterisinin mankenlerle canlandırıldığı müzede el yazması Kuran-ı Kerimler, şamdanlar ve saatler bulunuyor. Ayrıca müzenin diğer binasında halı ve kilim sergisi mevcut.

Antep Hamam Müzesi

Osmanlı hamam mimarisi ve kültürünün en güzel örneklerinden birisi olan yapı, Lala Mustafa Paşa tarafından yaptırılan külliyenin hamam bölümü olarak hizmet vermiş. Paşa Hamamı olarak uzun yıllar hizmet veren yapı, aslına sadık kalınarak teşhir edilerek; soğukluk, ılıklık, sıcaklık bölümleri, Halûk Perk koleksiyonundan hamam araç ve gereçleri, hamam adetleri, bal mumu heykeller ve maketlerle canlandırılmış.

Antep Kültür ve Tarih Müzesi

Gaziantep Üniversitesi Merkez Kütüphanesi binasının alt katı tadilat yapılarak müze teşhir çalışmaları için uygun hale getirilmiş. Müzenin amacı, Antep şehrinin kültürünü ortaya koymak, burada yaşayanlara geçmişi hatırlatmak, unutturmamak ve yabancı ziyaretçilere de Gaziantep’i tanıtmaktır. Müzede Gaziantep şehri esas alınarak, bu şehrin ortaya çıktığı 12.yüzyıldan itibaren günümüze kadar geçirdiği kültür evrelerinden gelen ve yaşam tarzını, el sanatlarını, ev sanatlarını ve gündelik hayatını yansıtan somut kültür varlıklarının sergilendiği koleksiyonlar yer alıyor.

Ömer Ersoy Kültür Merkezi

Aziz Bedros Kilisesi, Gaziantepte bulunan ulaşılan kaynaklara göre 1723 yılında inşa edilmiş tarihi bir mekan. 2005 yılında, belediyenin yol açma çalışmaları esnasında tesadüfen ortaya çıkmış. Şimdi ise, Ömer Ersoy Kültür Merkezi adı altında bir müzeye dönüştürülmüş.

Gaziantep omer-ersoy-kultur-muzesi-aziz-bedros-kilisesi-nerede-nasil-gidilir-ne-yapilir-gezi-rehberi-gaziantep

Gezegen Evi ve Bilim Merkezi

100. Yıl Atatürk Kültür Parkı içerisinde kurulan Gezegen Evi ve Bilim Merkezi yaşadığımız dünyanın ve evrendeki yerinin anlaşılmasında katkıda bulunan, eğlendirirken bilgilendiren bir öğretim ortamı.

Gezegen Evi, çeşitli gök cisimlerini ve onların uzay boşluğundaki hareketlerini bir seyirci topluluğuna izletebilmek için özel olarak tasarlanmış bir salon. Salonda yarım küre biçimli bir kubbe ekran şeklinde perde bulunuyor. Kurgulanmış bir senaryo çerçevesinde yansı aracının ürettiği astronomik görüntüler, karanlık salonun kubbesinin iç yüzeyine yansıtılarak izleyicilere uzay boşluğunda gezintiye çıkarıyor.

Ali İhsan Göğüş Müzesi ve Gaziantep Araştırmaları Merkezi

Gaziantep’in en eski yerleşim yerlerinden tarihi Bey Mahallesinde tarihi bir Antep evi olan bina, Antep’in önemli simalarından olan ve Gaziantep milletvekilliği yapan tarihçi-gazeteci Ali İhsan Göğüş’ün adını taşıyan biyografi müzesi olma özelliğini taşıyor. Müzede, Ali İhsan Göğüş’ün kişisel eşyaları, milletvekilliği, bakanlığı, gazeteciliği ve sosyal hayattaki yaşantısını anlatan eşyalar teşhir ediliyor. Müzenin teras katında ise nezih bir ortamda, tarihi Antep evi dokusu içerisinde bir de kafeteryası mevcut.

Gaziantep’te gezilecek yerler, görülecek kaleler

Gaziantep Kalesi

Gaziantep Kalesi, Türkiye’de ayakta kalabilen kalelerin en güzel örneklerinden birisi olup, gerek ihtişamı ve heybetiyle, gerekse bir sır gibi gizlediği tarihiyle şehir merkezinde, Alleben Deresi’nin güney kenarında, yaklaşık 25 m. yükseklikte hemen herkesin dikkatini çeken bir tepe üzerinde kurulu.

Gaziantep kalesi-nerede-nasil-gidilir-ziyaret-giris-gunleri-gezi-rehberi

Gaziantep en-iyi-gaziantep-manzarasi-nereden-izlenir-gaziantep-kalesi

Bugün müzeye dönüştürülmüş Antep Kalesinin 4 bin yıllık geçmişi var. Restore edildiği için içerisini gezebiliyorsunuz. Şehrin tam ortasında yer aldığından yukarıya çıkıp Gaziantepi seyredebilirsiniz. İçerisinde Kurtuluş Savaşı canlandırmasını da bulabilirsiniz. Kaleye güzel bir düzenleme yapılmış ve manzarası da güzel. İçerisinde oturabileceğiniz kafeler mevcut.

gaziantep-kalesi-nerede-nasil-gidilir-ne-yapilir-ziyaret-giris-saatleri-ucretleri

Rumkale

Gaziantep, Yavuzeli İlçesi, Kasaba köyünün yakınında bulunan Rumkale; Merzimen Çayının Fırat Nehri ile birleştiği yerde, dik kayalar üzerinde. Rumkale’ye Kasaba köyünden ve Halfeti’den teknelerle kolaylıkla ulaşılabiliyor. Antik dönemden günümüze kadar Şitamrat, Kal-a Rhomayta, Hromklay, Ranculat, Kal-at el Rum, Kal-at el Müslimin, Kale-i Zerrin (Altın Kale) ve Rumkale gibi bir çok isimle adlandırılmış.

gaziantep-rumkale-nerede-nasil-gidilir-ne-yapilir-tarihi-eserler-giris-ziyaret-saatleri-ucretleri-gezi-rehberi

Artık sular altında kalmış bir uygarlığın kalıntılarını görmek isterseniz kesinlikle kaçırmayın. Hristiyanlık tarihinde önemli bir yere sahip Hz. İsa’nın havarilerinden Johannes’in burada İncil’i çoğalttığı rivayet ediliyor. Binlerce yıllık mozaikler bugün sular altında kalmış bir kısmı ise Mozaik Müzesi’nde sergileniyor. Tekne ile gezilebilir, mutlaka görmenizi tavsiye ediyoruz.

gaziantep-rumkale-barsavma-manastiri-nerede-nasil-gidilir-gezi-seyahat-rehberi-notlari

Şair Aziz Nerses Kilisesi

Rumkale’nin güneyinde yer alan hükümranlık kilisesini 1173’te Şair Aziz Nerses yaptırmış. 18. Yüzyılda Rumkale’yi ziyaret eden Richard Peacock bu yapıdan ”Gotik” tarzda küçük ama güzel bir kilise olarak bahsetmiş.

gaziantep-rum-kalesi-nerede-nasil-gidilir-ne-yapilir-gezi-rehberi

Barşavma Manastırı

Kale içinde kuzeyde yer alıyor. 13. yüzyılda Yakubi azizi Barşavma kendi adına inşa ettirmiş ve birbirine bitişik iki yapıdan bazı bölümler ayakta kalmış.

gaziantep-rumkale-sair-aziz-nerses-kilisesi-nerede-nasil-gidilir-gezi-rehberi

Araban Kalesi

Araban ilçe merkezinde bulunan yüksek ve üzeri oldukça düz olan prehistorik bir höyük üzerinde yer alıyor.

Tılbaşar Kalesi

Antep merkez Oğuzeli ilçesinin güneydoğusundaki Gündoğan köyünde yer alan Tılbaşar Kalesi, M.Ö 3000 yıllarına kadar giden ve tunç çağlarından itibaren iskan görmesinden dolayı oluşan birikimle oldukça yüksek görünen Tılbaşar höyüğünün üzerinde yapılmış.

Gaziantepte gezilecek yerler, görülecek tarihi camiler ve bedestenler

Tarihi Gaziantep Camileri, Antep kentinin siluetine sağladıkları görsel katkı, konumları ve yapım tarihleri ile bağlantılı olarak kentin gelişiminin izlenmesine olanak sağlayan belgesel nitelikleri ile kentin vazgeçilmez mimarilerindendir.

Gaziantepin en eski camileri;

Ömeriye Camii:

Düğmeci Mahallesinde bulunan bu tarihi cami, Antep’in en eski camisidir. 1210 yılında tamir geçirdiği kayıtlarda yazıyor. Caminin Halife Hz. Ömer ya da Hz.Ömer’in kızından olma torunu Emevi Halifesi Ömer Bin Abdülaziz tarafından yaptırıldığı tahmin ediliyor.

gaziantep-omeriye-camii-nerede-nasil-gidilir-tarihi-yerler-gezi-rehberi

Diğer tarihi Camiler;

Ali Nacar Camii, Boyacı Camii, Şeyh Fethullah Camii Ve Külliyesi, İhsanbey (Esenbek) Camii, Hacı Nasır Camii, Handaniye (Handan Bey) Camii, Eyüpoğlu Camii, Kılınçoğlu Camii, Ömer Şeyh Camii, Bostancı Camii, Kabasakal Camii, Ahmet Çelebi Camii, Alaybey (Gami Bey) Camii, Şirvani (Şirvani Mehmet Efendi) Camii, Tahtani(Tahtalı) Camii, Alaüddevle (Ali Dola) Camii, Tekke (Tekke Mevlevihane) Camii, Karatarla Camii, Kozanlı Camii, Nuri Mehmet Paşa Camii, Hüseyin Paşa Camii, Ağa Camii ve Kurtuluş Camii.

gaziantep-tarihi-camiler-hanlar-hamamlar-kasteller-gezi-rehberi

Antep’in Diğer Camileri; 

Kozluca Camii, Hacı Veli Camii, Karagöz Camii, Kanalıcı Camii, Bekirbey Camii, Çınarlı Camii, Şahveli Camii ve Ayşebacı Camii.

Bedestenler

Bedesten eskiden alışveriş hayatının nabzının attığı, üstü kapalı içinde alışveriş yapılan, ince uzun, üstü kapalı çarşılardır. Gaziantepte eskiden sayıları beş iken günümüzde sağlam olarak ayakta kalıp ticari fonksiyonlarını devam ettiren Zincirli Bedesten, Hüseyin Paşa Bedesteni ile yan yana ve birbirine bitişik olarak yapılan Kemikli Bedesten kalmış.

zincirli-bedesten-gaziantep-nerede-nasil-gidilir-ne-yapilir-ne-alinir-gezi-rehberiZincirli Bedesten

Gaziantep’te gezilecek yerler, görülecek tarihi kiliseler

Osmanlı döneminde Antep kentinde yaşayan gayrimüslim vatandaşlara hizmet veren dini yapılar da gerek fonksiyonlarına bağlı olarak gerçekleştirdikleri toplayıcı etki, gerekse kent içindeki konumları nedeniyle kentin karakterini belirlemede önemli bir görev üstlenmişler.

Gezilebilecek kiliseler; Kendirli Kilisesi, Aziz Bedros Kilisesi, Saint Mary Kilisesi (Kurtuluş Cami), Nizip Fevkani Kilisesi ve Havra.

Gaziantep’te gezilecek yerler, görülecek anıt mezarlar

Gaziantep’in Araban İlçesi sınırları içerisindeki Elif, Hisar ve Hasanoğlu köylerinde üç adet Roma mezar anıtı yer alıyor. Roma döneminde bölgedeki zengin, asil, üst düzey yönetici veya yüksek rütbeli asker kişiler için yapılmış olduğu düşünülüyor. Bunlar; Hisar Anıt Mezarı, Elif Anıt Mezarı ve Hasanoğlu Anıt Mezarı.

Antep’te gezilecek, görülecek evliyalar ve türbeler

Ökkeşiye Hazretleri Türbesi, Sa’d Bin Ebu Vakkas Hazretleri Türbesi, Yuşa Peygamber Türbesi, Pirsefa Hazretleri ve Türbesi, Dülükbaba Türbesi, Nesimi Hazretleri Türbesi ve Şeyh Fethullah Türbesi.

Gaziantep’te gezilecek yerler, görülecek hanlar ve hamamlar

Selçuklu ve Osmanlı sivil mimari yapıtlarında önemli yeri olan hanlar tasarımlarına uygun olarak ticari amaçlı kervanların, seyahat halinde yolcuların, geceyi rahat ve emniyet içerisinde geçirebilmeleri için inşa edilmiş aynı zamanda hem misafirhane, hem de pazar olan, harp zamanlarında da erzak ve mühimmat ambarı olarak hizmet veren önemli abidevi yapılardır.

Antep Hanları;

Hışva Hanı, Anadolu Hanı, Bayaz Han, Budeyri Hanı, Buğday Hanı, Gümrük Hanı, Kumru Hanı, Kürkçü Hanı, Güven Han, Millet Hanı, Pürsefa Hanı, Sabuncu Hanı, Şeker Hanı, Şire Han, Tuz Hanı, Tütün Hanı, Yemiş Hanı, Yeni Han ve Yüzükçü Hanı.

tutun-hani-han-gaziantep-nerede-nasil-gidilir-ne-yapilir-ne-yenir-ne-icilir-gurme-yemek-lezzet-rehberi-duraklari

gaziantep-te-en-iyi-nargile-nerede-icilir-tutun-hani-gezi-gurme-mekan-rehberiTütün Hanı

Temizliğin simgesi olan hamamlar, eskiden sosyal hayatın vazgeçilmez müesseselerinden birisiymiş. Atalarımız eskiden beri temizliğe çok önem verdikleri için yerleşim alanlarının temel birimlerinden birisi de hamam veya banyolar olmuş. Eski mahallelerde evlerin hemen çevresinde hamamlar yapılırdı. Şimdilerde ise rağbeti az olması ve bakımsızlıktan dolayı bazıları kullanılmaz hale gelmişler.

Antep Hamamları; 

Büyük Paşa Hamamı, Göymen Hamamı, Hüseyin Paşa Hamamı, İki Kapılı Hamam, Kale Hamamı, Keyvanbey Hamamı, Naip Hamamı, Şehitler Hamamı, Şıh (Fethullah) Hamamı ve Tabak Hamamı.

Gaziantep’te gezilecek yerler, görülecek kasteller ve çeşmeler

Dünyada benzeri bulunmayan ve su mimarisinin eşsiz örnekleri olan Gaziantep Kastelleri, bir çok işlevi bulunan yapılar olarak inşa edilmişler. Türk Mimarisinde sadece Antep’te bulunan bu yapılar kısmen veya tamamen yer altında bulundukları için pek dikkati çekmediklerinden sanat tarihi terminolojisinde yer almamışlar.

İnsanlar buldukları suyun buharlaşma veya başka bir yolla kaybolmasını önlemek için yerin altından açtıkları Livas denilen kanallarla suları belli bir merkeze (Suburcu) toplamışlar ve bu merkezden de şehre dağıtmışlar. Evler su ihtiyacını karşılayabilmek için livaslar üzerine yapılır ve bu evlerden livaslara kuyular açılırmış. Bu kuyular hem su ihtiyacını karşılamak hem de yazın sıcaktan bozulacak erzakların kuyulara sarkıtılarak bozulmaması için yıllarca kullanılmış.

Günümüze kadar gelen Kasteller; Şeyh Fethullah Kasteli, İhsan Bey Mescidi ve Kasteli, Pişirici Mescidi ve Kasteli, İmam-ı Gazali Kasteli, Ahmet Çelebi Kasteli ve Kozluca Kasteli.

Gaziantep’te gezilecek yerler, görülecek yaylalar

Gaziantep Yaylaları, rengarenk kır çiçekleri, dağ çayırları ve çeşitli ağaç türlerinin kapladığı, suyunun soğuk, havasının serin ve yerleşim yerlerinin çok yükseklerindeki düz ve yüksek yerlerdir. Antep yaylaları doğanın temiz havasını ve muhteşem güzellikteki manzaralarını insanlara cömertçe sunuyor. Yaylalarda doğa ile baş başa temiz havada çevresi ağaçlarla çevrili ve her tarafı çimlerle kaplı kır çiçekleriyle bezenmiş ortamda dinlenmek için kamp, kır koşuları, dağ yürüyüşü (Treking) ve buz gibi suların aktığı Antep yaylalarında küçük derelerin kenarında günübirlik piknik yapılabiliyor. Şehirde yayla turizminin yapılabileceği iki yayla bulunuyor. Birincisi, Güneydoğu Torosların uzantısı olan Sof dağlarının üzerinde bulunan Sofdağı Yaylası, Antep’e 33 km uzaklıkta. Diğeri ise iklimin verdiği özellikle her mevsim yeşillikler içinde bulunan Hızır Yaylası, İslahiye ilçesi Altınüzüm beldesinin 121 km. batısında Amanos Dağlarının tepesinde bulunmakta ve yeşilin her tonunun görülebileceği ve gökyüzünün mavisiyle kucaklaştığı bir yaylalar topluluğu.

Gaziantep’te gezilecek yerler, görülecek mesire alanları

Antep’te bahar ve yaz mevsimlerinde havanın sıcak olduğu günler şehrin sıcaklığından ve gürültüsünden uzakta, tabiatla baş başa kalmak için “Sahre” adı verilen ailece ve akrabalarla birlikte yemekli kır gezileri düzenleniyor. Kır gezilerinde şehir dışındaki bağ evlerine, gezi ve mesire yerlerine gidiliyor.

gaziantep-gorulmesi-gereken-yerler-parklar-mesire-alanlari-bahceler-yaylalar

Bu gezi ve mesire yerlerinden bazıları Dülükbaba Mesire Alanı ve Biyolojik Gölet, Karpuzatan(Oğuzeli) Mesire Yeri, Kavaklık Mesire Alanı, Alleben Göleti ve Piknik Alanı, Dutluk, Nafak, Burç Ormanları, Burç Göleti, Büyükşahinbey Kasabası (Körkün), Nizip Karpuzatan, Çifte Havuzlar ve Erikçe Mesire Alanı – Macera Parkı – Kamp Merkezi – Mesire Alanı – Kayak Pisti’dir.

Bunun dışında 2009 yılında 17.000 m² alanda kurulmuş, 750 bitki türü ve 30.000’ den fazla bitkinin bulunduğu Gaziantep Botanik Bahçesi alternatif gezi rotası için uygun olabilir.

Bahçe içerisinde Kaya Bahçesi, Açık Tohumlu Bitkiler Bahçesi, Osmanlı Bahçesi, Renk ve Koku Bahçesi, Tıbbi ve Endemik Bitkiler Bahçesi, Zen Bahçesi, Gül Bahçesi, Japon Bahçesi ve Su Bitkileri Bahçesi olarak adlandırılan özel tasarım bahçeler bulunuyor.

gaziantep-botanik-bahcesi-nerede-nasil-gidilir-ne-yapilir-gezi-rehberi

Yine Gaziantep Doğal Hayatı Koruma ve Hayvanat Bahçesi 250 tür ve 4000 sakini ile Türkiye’nin en büyük rekreasyon alanı olarak göze çarpıyor. 1000 dönümlük bir alan üzerine kurulu hayvanat bahçesi Türkiye’nin ve Ortadoğu’nun alan olarak birinci, Dünya’nın üçüncü, Avrupa’nın ikinci en büyük hayvanat bahçesi. Hayvanat bahçesinde dünyanın en büyük akvaryumundan biri olan 21 bölümlü akvaryum, maymun evi, deve – lama evi, at evi, kanguru, evi, fil evi, zürafa evi, dev kuş kafesi ve yırtıcı hayvanlar için barınaklar bulunuyor. Ayrıca birçok tür de hayvanın serbestçe gezdiği ve insanların hayvanları yakından izleyebildiği Safari Park’ta gezi planınıza alabileceğiniz yerlerden.

gaziantep-hayvanat-bahcesi-safari-park-nerede-nasil-gidilir-giris-ziyaret-saatleri-ucretleri-gezi-rehberi

100 dönümlük alana kurulmuş Hayvan çeşitliliği, temizliği ve düzeni yerinde bir yer. Ring turu yaparak Hayvanat Bahçesini daha rahat gezebilirsiniz. Özellikle çocuklu ailelerin tercih ettiği bu alanda yiyecek, içecek mekanları mevcut.

Gaziantep’ten hediyelik ne alınır?

Geleneksel Antep El Sanatları, Anadolu’nun binlerce yıllık tarihinden gelen çeşitli uygarlıkların kültür mirasıyla, kendi öz değerlerini birleştirerek zengin bir mozaik oluşturmuş.

bakircilar-carsisi-gaziantep

Geleneksel Antep El Sanatlarını; Sedefçilik, Bakırcılık, Kutnuculuk, Aba Dokumacılığı, Yemenicilik, Antep İşi El İşlemeciliği, Gümüş İşlemeciliği, Antep kilim ve halı dokumacılığı, Küpçülük, Kuyumculuk, semercilik, Zurnacılık ve müzik aletleri yapımcılığı, vb. olarak sıralayabiliriz. Bunlara bağlı olarak bir çok geleneksel hediyelik eşyayı şehirde bulmanız mümkün.

gaziantep-hediyelik-ne-alinir-nereden-alinir-gezi-seyahat-rehberi-turlari-gezi-yazilari

Gaziantep Bakırcılar Çarşısı ise her türlü bakır ürünün satıldığı harika bir çarşı. Özellikle günümüzde moda olan kahve takımları ve işlemeli mutfak eşyalarının kalitelisini bulabilirsiniz. İyi malzemeden yapılmış bakır ürünler kolay kolay kararmaz. Kesinlikle gezmenizi öneririz.

gaziantep-bakircilar-carsisi-rehberi

gaziantep-carsisi-pazari-bedestenler-alisveris-merkezleri-gezi-seyahat-rehberi-notlari

Sıkılmadan okuduğunuzu umut ettiğimiz Doğu’nun Paris’i Antep gezimizi 1635’den beri faaliyet gösteren, Türkiye’nin en eski kahvehanelerinden biri olan Tahmis Kahvesinde yorgunluk kahvesi içip tamamlıyoruz.

gaziantep-tahmis-kahve-menu-fiyatlari-gurme-yemek-rehberi
Tahmis Kahvesi bir çok defa restorasyon çalışmaları ile günümüze kadar orijinalliğini ve mimarisini yitirmeden ulaşmış. En son restorasyonu iki yıl sürmüş ve 2011 yılı içerisinde tekrar faaliyete geçmiş. Tarihi boyunca Antep şehrinin bir çok kültürel ve toplumsal olaylarına tanıklık eden mekan, halen Antep’in en gözde mekanlarından biri.

gaziantep-tahmis-kahve-nerede-nasil-gidilir-ne-icilir-gurme-mekan-lezzet-rehberi

Gaziantep Gezi Rotaları

ZEUGMA GEZİ GÜZERGAHI (NİZİP)

1) ÇARŞI CAMİ – 42 km, 2) FEVKANİ KİLİSESİ – 42 km, 3) SABUNHANE – 42 km, 4) AZİZ SERGİOS KİLİSESİ – 60 km, 5) GÜMÜŞGÜN TAŞ OCAĞI – 62 km, 6) ZEUGMA ANTİK KENTİ – 52 km.

KARKAMIŞ GEZİ GÜZERGAHI

1) GAFFUR BABA TÜRBESİ – 17 km, 2) OĞUZELİ ORTA CAMİ – 20 km, 3) YAKACIK CAMİ – 28 km, 4) YAKACIK KÖPRÜSÜ – 28 km, 5) KUVEYK SU YOLLARI – 30 km, 6) TİLBAŞAR KALESİ – 32 km, 7) EZOGELİN MEZARI – 40 km, 8) KARKAMIŞ TREN İSTASYONU – 72 km, 9) KARKAMIŞ DEMİR KÖPRÜ – 72 km, 10) KARKAMIŞ ANTİK KENTİ – 71 km.

YESEMEK GEZİ GÜZERGAHI (İSLAHİYE)

1) ERİKÇE KENT ORMANI – 10 km, 2) DÜLÜK TABİAT PARKI – 8 km, 3) SAM ŞEYHİ TÜRBESİ – 13 km, 4) MUHAMMED BELEDİ TÜRBESİ – 13 km, 5) SAM MENZİL HANI – 13.5 km, 6) SAKÇAGÖZÜ ŞELALESİ – 50 km, 7) UKKAŞE BİN HASANE TÜRBESİ – 85 km, 8) ZİNCİRLİ ÖREN YERİ – 80 km, 9) ÖRTÜLÜ ANTİK KENTİ – 123 km, 10) TİLMENHÖYÜK ARKEOPARK – 117 km, 11) YESEMEK AÇIK HAVA MÜZESİ VE HEYKEL ATÖLYESİ – 129 km.

RUMKALE GEZİ GÜZERGAHI (YAVUZELİ)

1) DÜLÜK ANTİK KENTİ – 15 km, 2) AKDEĞİRMEN KÖPRÜSÜ – 35 km, 3) DOLMEN MEZARLAR – 46 km, 4) ARABAN KALESİ – 67 km, 5) SA’D BİN EBU VAKKAS TÜRBESİ – 73 km, 6) BALIKLIGÖL – 50 km, 7) YARIMCA TAŞ OCAĞI – 51 km, 8) SULTAN MURAD KÖPRÜSÜ – 53 km, 9) HASANOĞLU ANIT MEZAR – 74 km, 10) ELİF ANIT MEZAR – 75 km, 11) HİSAR ANIT MEZAR – 79 km, 12) SEPTIMUS SEVERIUS KÖPRÜSÜ – 87 km, 13) KARASU KAYA ANITI – 90 km, 14) RUMKALE – 67 km.

Gaziantep’te yapılacaklar listesi: Antep’te yapmadan dönme!

  • Zeugma Antik Kenti ve Mozaik Müzesini gezmeden,
  • Yesemek Açık Hava Müzesini görmeden,
  • Antep Savaş Müzesini ve Emine Göğüş Mutfak Müzesini gezmeden,
  • Antep Kalesini ve Rumkale’yi görmeden,
  • Ömeriye Camii’ni görmeden,
  • Botanik Bahçesini, Gaziantep Doğal Hayatı Koruma Hayvanat Bahçesini ve Safari Parkı gezmeden,
  • Antep Bakırcılar Çarşısına ve Zincirli Bedestene uğramadan,

gaziantep-ten-en-iyi-hediyelik-ne-alinir-carsilar-pazarlar-gezi-rehberi

  • Park Antep Eğlence Merkezinde adrenalin yaşamadan,
  • Dünya’da şehrinin ismiyle anılan tek mutfak olan Gaziantep mutfağı enfes yemeklerini yemeden,
  • Dünyada adı bir ürün ile anılan ender kentlerden biri olan Antep’ten Antep Fıstığı almadan,

gaziantep-te-en-iyi-antep-fistigi-nereden-alinir-gurme-yemek-mekan-lezzet-rehberi

  • Meşhur Antep Baklavalarının tadına bakmadan,

gaziantep-te-en-iyi-baklava-nerede-yenir-nereden-alinir-yemek-gurme-lezzet-rehberi-duraklari

  • Bol kaymaklı kömürde kadayıf yemeden,

gaziantep-te-en-iyi-kadayif-kunefe-nerede-ynir-komurde-kadayif-ercelebi-gurme-mekan-yemek-lezzet-rehberi

gaziantep-te-en-iyi-komurde-kadayif-nerede-yenir-ercelebi

  • Katmercilerden enfes katmerin tadına bakmadan,

gaziantep-te-en-iyi-katmer-nerede-yenir-gaziantep-katmerci-zekeriya-usta-nerede-nasil-gidilir-fiyatlari-menusu

Asla dönmeyin.

Uğrarsanız bizi hatırlayın.

Meryem Yıldız – Gurmex Antep


Bizi takip edin! | Follow us!

Anadolu’dan ve Dünya’dan lezzet notlarımızı paylaştığımız instagram.com/gurmexcom ve facebook.com/gurmex sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz.


Antep mutlaka gezilmesi gereken yerler özet yazımızı okumak için linke tıklayın.

Antep’e gidip yemeden dönülmeyecek 14 lezzet hakkında bilgi almak için linke tıklayın.

Antep Yemekleri hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için linke tıklayın.

Antep’te nerede ne yenir merak ediyorsanız linke tıklayın.

Bu rehber hazırlanırken Gaziantep Valiliği ve Büyükşehir Belediyesinden destek alınmıştır.
Gurmex Navigasyonu şimdi ÜCRETSİZ indirin!
Gurmex'i Instagramda takip edin!

DÜŞÜNCELERİNİZİ BİZİMLE PAYLAŞIN, YORUM YAZIN!

Please enter your comment!
Please enter your name here