Ana sayfa Erzincan Erzincan Gurme Gezi Rehberi: Erzincan’da Gezilecek Yerler

Erzincan Gurme Gezi Rehberi: Erzincan’da Gezilecek Yerler

2399
0

İçerik

Erzincan Gurme Gezi Rehberi: Erzincanda Gezilecek Yerler

Erzincan havası, suyu, sıcakkanlı ve iyiliksever insanlarıyla güzel hatıralar bıraktıran bir şehir.

Aynı zamanda türküleri iç yakan, tulum peyniri, hafif mayhoş tatlı, iri ve sert taneli üzümü, elması ve ketesi ile meşhurdur.

erzincan-gezi-seyahat-rehberi-nerede-ne-yenir-ne-icilir-ne-alinir-ne-yapilir

Erzincanlılara göre şehir; “Dört yanı dağlık.. Ortası bağlık.. Rüzgarı sert.. Delikanlısı mert..” bir memlekettir.

Doğu Anadolu Bölgesinin Kuzey Batı bölümünde yukarı Fırat havzasında yer alan şehrin doğusunda Erzurum, batısında Sivas, güneyinde Tunceli, güneydoğusunda Bingöl, güneybatısında Elazığ, Malatya, kuzeyinde Gümüşhane, Bayburt ve kuzeybatısında Giresun vardır. 11.903 km2 yüz ölçüme sahip şehrin denizden yüksekliği 1.185 metredir.

erzincan-gezi-rehberi-gezilecek-gorulecek-tarihi-yerler-yapilacaklar-listesi

Erzincanda Gezilecek Yerler

Altın Tepe

Erzurum kara yolunun 100 m. kuzeyinde, şehir merkezine ise 15 km. uzaklıktadır. Günümüze kadar ulaşabilen en sağlam Urartu şehirlerindendir.

altin-tepe-hoyugu-urartu-kalesi-erzincan-gezi-rehberi

urartu-kalesi-erzincan-altintepe-gezilecek-yerler

1959 yılında yapılan bilimsel kazı ve araştırmalarda iç içe iki kale duvarı ile korunan tapınak-saray kompleksi, mezarlar, konutlar ve çok sayıda arkeolojik eserler gün yüzüne çıkartılmıştır. Höyükte bulunan ve M.Ö. 8. yüzyıla ait eserler arasında, fildişi ve madeni eşyalar, miğfer ve kalkanlar, seramikler ve duvar resimleri bulunmaktadır.

altintepe-urartu-kalesi-erzincan

Çivi yazılı tunç eşyada, kral adları bulunmuştur. Urartu sanatının parlak dönemine ait yüksek düzeyli eserler Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesinde sergilenmektedir.

Terzi Baba Türbesi

Asıl adı Muhammed Vehbi olan Terzi Baba, 1779-1848 yıllarında yaşamıştır. Mesleği terzilik olduğundan, “Terzi Baba” adıyla anılmıştır.

terzibaba-erzincan-nerede-ne-yapilir

terzi-baba-mezarligi-erzincan-nerede-nasil-gidilir

Tasavvufi konuları içeren “Kenzil Fütuh” adlı bir eseri mevcuttur. Beldenin manevi mimarı Terzi Baba’nın mezarı, kendi adıyla anılan şehir mezarlığının içindedir. Kutsal bir manevi kişiliğe sahip olan Terzi Baba’nın türbesi, halk tarafından ziyaret edilmektedir.

terzi-baba-turbesi-erzincan-gezi-rehberi

“Acizim aciz olanı istemem, Faniyim fani olanı istemem, Ruhumu rahmana teslim eyledim gayr istemem..”

Mama Hatun Türbesi

Tercan İlçesinde bulunan Mama Hatun Türbesi, 1192’de ölen Saltuklu Prensesi Mama Hatun adına yaptırılmıştır. Mama Hatun Saltuklu Beyliğinin başına 1191’de geçen II. İzzeddin Saltuk’un kızıdır.

mamahatun-turbesi-erzincan-nerede-nasil-gidilir

Kümbetin yanında kervansaray, hamam ve bir de mescit bulunmaktadır. Böylece kümbet adeta bir külliye konumundadır.

mama-hatun-turbesi-erzincan-gezi-rehberi

Sultan Melik Türbesi

1071-1228’de yöreye egemen olan Mengücek Beyliği dönemine aittir. Kemah’ın kuzeybatısındaki, kayalık platform üzerinde yapılmıştır. Türbe, inşa malzemesi ve cenazeliğin orijinal şekli ile dikkat çekmektedir.

kemah-sultan-melik-turbesi-kulliyesi-nerede-nasil-gidilir

sultan-melik-turbesi-nerede-ne-yapilir

erzincan-sultan-melik-turbesi-gorulecek-tarihi-yerler-erzincan

Halk arasında “Sultan Melek” olarak adlandırılan türbede, Mengücek Beyliği döneminde yaşayan Sultan Melik’in mumyası ve 5 mezar bulunmaktadır.

sultan-melik-turbesi-kemah-erzincan-gezilecek-yerler-gezi-rehberi

Erzincan Gezilecek Doğal Yerler

Girlevik Şelalesi

Şehrin 29 km. güneydoğusunda Çağlayan Beldesinde bulunan şelale, doğal serinliği ve güzelliği ile ünlü bir mesire yeridir.

girlevik-selalesi-erzincan-nerede-nasil-gidilir-gezi-rehberi

Suyun kışın donmasıyla oluşan sarkıtlarda tırmanma, yazın soğuk sularında serinleme imkanı sunan Girlevik Şelalesinin yaz kış turistlerin ilgi odağı olduğunu biliyor muydunuz?

girlevik-selalesi-erzincan-seyahat-rehberi

Otlukbeli Gölü

erzincan-otlukbeli-golu-nerede-nasil-gidilir

Otlukbeli Gölü’nün en önemli özelliğinin, çanağının ve oluşumunun göl türleri içerisinde günümüze kadar bilinenlerin içerisinde dünyada tek tip olduğunu biliyor muydunuz?

otlukbeli-golu-erzincan-nerede-nasil-gidilir-gezisi

otlukbeli-golu-seyahat-rehberi

Kemaliye (Eğin) Karanlık Kanyon

Dünyanın 4. büyük kanyonunun Kemaliye ilçesindeki Karanlık Kanyon olduğunu biliyor muydunuz?

karanlik-kanyon-kemaliye-egin-erzincan-nerede-nasil-gidilir

kemaliye-karanlik-kanyon-erzincan-gezi-rehberi

Aygır Gölü

Şehir merkezine 45 km. uzaklıkta, Keşiş Dağları eteğinde yer alan ve 2 bin 850 metre yükseklikte olan Aygır Gölü, Türkiye’nin en yüksek krater gölleri arasında yer aldığını biliyor muydunuz?

aygir-golu-erzincan-nerede-nasil-gidilir

aygir-golu-gezi-seyahat-rehberi

aygir-golu-gezilecek-yerler-erzincan

Ekşisu Mesire Alanı

Şehir merkezinin 11 km. doğusunda ve farklı özellikleriyle dikkat çeken bir sulak alan kompleksi.

eksi-su-mesire-alani-erzincan-ne-yapilir-gezilecek-yerler

Ekşisu oligometrik karbogazoz sular grubunda yer alıyor. Çok fazla demir içerdiğinden hipostenik ve hiperstenik midelerde karaciğer ve safra yolları hastalıklarında ve anemilerde faydalı olacağı belirtiliyor.

eksisu-piknik-alani-erzincan-ne-yapilir-gorulecek-yerler

eksisu-mesire-alani-erzincan-nerede-nasil-gidilir

Hem tatlı, hem de tuzlu toprakları, alanı kuş cennetine çeviren sazlıkları, turnaları, dünyada başka hiçbir yerde yaşamayan Sonchus Erzincanicus isimli çiçeğin Erzincanda yaşadığını biliyor muydunuz?

eksisu-mesire-alani-ne-yenir-nerede-yenir-gurme-rehberi

Doğa Sporlarının Önemli Şehirlerinden

Rafting, Kano, Yamaç Paraşütü, Dağcılık, Kaya tırmanış, Cirit, Kampçılık ve Buzul Tırmanışı gibi spor aktiviteleri yapılabilir.

RAFTİNG

Rafting Erzincanda 1994 yılından itibaren Karasu (Fırat) Nehrinde yapılmaktadır. 1997’de Munzur Fırat Doğa Sporları Derneğinin kurulması ile aktif olarak zengin malzeme ve rehber kadrosu ile hizmet vermektedir.

erzincan-da-rafting-macera-sporlari-nerede-yapilir

Rafting parkurlarının bir özelliği Erzurum kara ve demir yolunu takip etmesidir. Bu özellik dünyanın hiçbir yerinde yoktur.

KANO

Kano Fırat nehrinde her mevsimde, Mercan Deresi, Kömür Çayı ve Tuzla Çayı gibi derelerde ise debinin yüksek olduğu bahar aylarında yapılmaktadır. Durgun Su Kanosu ise, Mertekli Regülatörü, Tercan Baraj Gölü, Erzincanın Baraj Gölü ve Keban Baraj Gölünde yapılmaktadır.

erzincan-da-kano-ile-nerede-gezilir-macera-sporlari-rehberi

YAMAÇ PARAŞÜTÜ

Yamaç Paraşütü termiklerin oldukça fazla olması coğrafi şartların mükemmelliği bu spor için şehri iyi bir konuma getirmiştir. Yaylabaşı Beldesinde yurt içi ve yurt dışından gelen sporcular hem eğitim almakta hem de bu sporu yapmaktadırlar. Keşiş ve Munzur Dağları 3200-3500 m bu sporun yapılmasına avantaj sağlar.

erzincan-yamac-parasutu-nerede-yapilir-gezi-rehberi

DAĞCILIK VE TIRMANMA

Dağcılık ve Tırmanış, büyük bölümü dağlarla kaplı olan şehir, doğa sporlarının en popüler dalları arasında sayılan kaya tırmanışı ve dağcılık için de çok elverişlidir.

erzincan-dagcilik-ve-kaya-tirmanisi-parkurlari-nerede

Doğa yürüyüşü ve kamp kurmayı da içeren dağcılık için son derece elverişli Esence, Dumanlı, Ağbaba, Coşan, Munzur ve Ergan zirveleri vardır.

KAYAK: KIŞ TURİZMİ

Kayak, Ülkemizde dağ kayağı branşındaki ilk uluslararası yarışmaya ev sahipliği yapan Ergan Dağı Kış Sporları Turizm Merkezi uzunluk olarak sınırsız dağ kayağı yapma imkanı sunan parkura sahiptir.

erzincan-kayak-tesisleri-nerede-nasil-gidilir

Munzur Sıra Dağları’nın, eteklerinde bulunan, 2 bin 970 metre yüksekliğindeki Ergan Dağı Kış Sporları ve Doğa Turizmi Merkezi 12 km. uzunluğundaki kayak pistleri ile hem kış turizminde hem 12 aya yaygın bir şekilde birçok spor faaliyeti ile hem de doğasıyla yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekecek bir cazibe merkezidir.

Buzul Tırmanışı, donmuş şelale tırmanışı için ülkemizde az sayıda bulunan elverişli alanlardan biri olan Girlevik Şelalesi büyük bir potansiyele sahiptir.

erzincan-buzul-tirmanisi-nerede-yapilir-dagcilik-sporlari-rehberi

Şehir merkezine 30 km. mesafede bulunan şelale kış mevsiminde buz tutması nedeni ile 25-30 metre yüksekliğinde buz tabakası ile kaplanmaktadır.

KAMPÇILIK

Kampçılık, bir kampı iyi bir kamp yapan rahat bir çadır, sıcak bir uyku tulumu ve iyi yiyecektir. Kampçılığın esas kuralı ise doğaya saygı duymaktır. Doğayı koruma karşısında bizim rahatımız ikinci planda kalmaktadır. Ergan Dağı ve Esence Dağı sizlere bu sporu güvenle gerçekleştirebileceğiniz huzurlu ortamlar sunuyor.

erzincan-kampcilik-yerleri-kamp-alanlari-gezi-rehberi

Cirit, Geleneksel bir ata sporumuz olan cirit şehirde tescilli olarak ilk kez 1989 yılında başlamıştır. Şehirde iki adet kulüp bulunmaktadır. Kulüplerin kuruluş amacı; şehir ve çevresindeki at neslinin ıslahı, binicilik ve geleneksel olarak milli günlerimizde gösteri yapmak yurt içi ve yurt dışı faaliyetlere katılmak ve sağlıklı nesiller yetiştirmek.

erzincan-cirit-spor-nerede-oynanir-gezi-rehberi

Erzincanın Yöresel Lezzetleri: Erzincan’da Ne Yenir?

Erzincan Üzümü

Üzümlü (cimin) yöresinde yetişen siyah renkli, şekli basık-oval, ortalama 3-4 gram tane ağırlığında, çekirdek sayısı ortalama 1-4 orta kabuk kalınlığında, aroması tatlı-mayhoş, konik şeklinde, dolgun sıklıkta, 300-1500 gram salkım iriliğinde sofralık bir üzüm cinsidir.

erzincan-uzumu-nerede-yenir-nereden-alinir-lezzet-gurme-rehberi

Erzincan Tulum Peyniri

Yapımına beşinci-altıncı aylarda başlanan, dokuzuncu aylarda biten, tamamen şehrin yüksek rakımlı, 90-100 çeşit bitki zenginliğine sahip, temiz ve serin yaylalarındaki buz gibi soğuk sulardan beslenen, beyaz koyundan (karaman koyun) alınan sütten yapılan peynire Erzincan Tulum Peyniri denmektedir.

erzincan-tulum-peyniri-nerede-yenir-nereden-alinir-gurme-rehberi

Tava Leblebisi

Erzincan leblebisi ve çeşitleri oldukça ünlüdür, diğer leblebilerden farklıdır. Farklılığı şehrin nohutundan ileri gelmektedir. Erzincanın nohutu diğer şehirlerde yetişen nohutlara nazaran daha iridir. Bu nedenle şehirde üretilen leblebi diğer üretilen leblebilerden daha iri olmaktadır.

erzincan-tava-leblebisi-nerede-yenir-nereden-alinir-lezzet-turu

Karakovan Balı

Karakovan Balını tüm Türkiye biliyor. İnsan eli değmeden, bölgenin bitki örtüsünün bala kattığı tadı ve aromayı bilmiyorsanız bal yediğinizi iddia etmeyin!

erzincan-karakovan-bali-yoresel-lezzetler-nereden-alinir-nerede-yenir

Erzincan Ketesi

Erzincan denince akla ilk gelen yiyecek sofraların vazgeçilmezi kete’dir. Kalorisi fazla olmadığı için genelde ev hanımlarının tercih ettiği ama eşlerinin daha çok yediği yiyecektir. Eğer bayansanız ve eşiniz Erzincanlıysa ilk yapmanız gereken tuzlu kahve değil kete’dir. 🙂

erzincan-ketesi-yoresel-lezzetler-nerede-yenir-gurme

Erzincan Cevizi

Yetiştirilmeye oldukça elverişli olan ve şehrin en meşhur ürünlerinden olan ceviz, ince kabuklu, az pürüzlü, oval şekillidir. Eylül ayının ortalarına doğru hasat edilir.

erzincan-cevizi-nereden-alinir-nerede-yenir-gurme

Erzincana gideceklere Yapmadan Dönme Listesi!

  • Altıntepe şehir kalıntılarını gezmeden,
  • Mama Hatun Kervansarayını, Terzi Baba Türbesini ve Kemah Kalesini görmeden,
  • Girlevik Şelalesinin karşısında alabalık yemeden,
  • Karanlık Kanyonda bot ile gezmeden,
  • Esentepe’den şehrin görünümü izlemeden,
  • Ekşisu mesire alanında kaynağından maden suyu içip, doğal jakuziye girmeden,
  • Bakır el sanatları çarşısını gezmeden,
  • Yaprak döneri yemeden,
  • Tava leblebisi ile Tulum Peyniri almadan,

Dönmeyin!..

bakircilik-erzincan-bakir-carsisi-gezi-rehberi

Uğrarsanız bizi hatırlayın..

Gözde Merve Ekinci – Gurmex Erzıncan

Erzincanın Yemekleri ve Mutfağı hakkında detaylı bilgi almak için linke tıklayın.

Diğer Erzincan yazılarımızı okumak için buraya tıklayın.


Bizi takip edin! | Follow us!

Anadolu’dan ve Dünya’dan lezzet notlarımızı paylaştığımız instagram.com/gurmexcom ve facebook.com/gurmex sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz.


Gurmex Navigasyonu şimdi ÜCRETSİZ indirin!
Gurmex'i Instagramda takip edin!

DÜŞÜNCELERİNİZİ BİZİMLE PAYLAŞIN, YORUM YAZIN!

Please enter your comment!
Please enter your name here