Ana sayfa Bursa Bursa Yemekleri ve Mutfağı: Bursa’da Ne Yenir? FULL LİSTE

Bursa Yemekleri ve Mutfağı: Bursa’da Ne Yenir? FULL LİSTE

6563
0

İçerik

Bursa Yemekleri ve Bursa Mutfağı, Tatlılar ve Lezzetler: Bursa’da Ne Yenir?

Bursa Yemekleri Fotoğraf: DİK DİK KEBABI

Bursa Yemekleri hakkında emin olun sayfalar dolusu yazı yazabiliriz. Biz sizlere Bursa‘ya mal olmuş ve olmazsa olmaz lezzetlerden bahsedeceğiz. Türkiye‘nin en gelişmiş kentlerinden biri olan Bursa, tarihsel ve doğal zenginlikleriyle önem taşır. Bursa, Osmanlı İmparatorluğunun hüküm sürmesi ve Osmanlı Devletinin ilk başkenti olması sebebiyle Türkiye’nin en ünlü lezzetlerini ortaya çıkaran bir şehir olmuştur. Türk – Osmanlı kültürüyle beraber, yaşanan göçler de Bursa sofralarını alabildiğine bir lezzet deryasına dönüştürmüştür.

Aynı zamanda Gurmex’te bir Bursa girişimi olduğundan heyecanla ve keyifle güzide memleketimizin tüm lezzetlerini en ince ayrıntısına kadar sizlerle paylaşmaya çalışacağız. Gelin Bursa’da ne yenir ve Bursa yemekleri nelerdir sorularının cevaplarına birlikte bakalım.

Bursa Yemekleri Nelerdir?

Bursa mutfağı, Türk mutfağına armağan ettiği birçok yemek ve tatlıyla tanınır. İskender kebap, İnegöl köfte, Kemalpaşa tatlısı, pideli köfte, kuzu tandır, cevizli lokum, tahinli pide, cendere baklavası olarak da bilinen cennet künkü, höşmerim, Bağdat hurma tatlısı ve kestane şekeri Bursa ile anılan lezzetlerin başında gelir. Bursa yemeklerinin namı Türkiye’nin dört bir yanına yayılmasının yanı sıra Avrupa’ya, Avustralya’ya ve Rusya‘ya kadar uzanmıştır. Dünyanın dört bir yanında her an karşınıza çıkabilecek döner kebap ve kestane şekerinin memleketi Bursa’dır. Ayrıca Bursa’nın verimli topraklarında yetişen çilek, şeftali, kestane, zeytin (GemlikOrhangazi) de Bursa ile özdeşleşmiş ürünler arasındadır.

Bursa’da iklim ve coğrafyanın tarıma elverişli olması, burada her tür sebze ve meyve çeşidinin yetişmesine olanak sağlamıştır. Bu da Bursa mutfak kültürünün zenginleşmesinin temel sebeplerindendir. Bursa’nın ünü kendisini ve sınırlarını aşmış 8 efsane lezzeti vardır: İskender Kebap, İnegöl Köfte, Kemalpaşa Tatlısı, Mihaliç Peyniri, Cantık, Tahinli Pide, Kuzu Tandır, Hurma Tatlısı ve Kestane Şekeri.

Rumeli göçmenlerinin yoğun olarak yaşadığı Bursa’da, Rumeli mutfağının Bursa Yemekleri üzerinde etkisi de hayli fazladır. Bu lezzetlerle birlikte Bursa sofraları daha da zenginleşmiştir.

Bursada iskender nerede yenir, en iyi iskenderciler,Bursa yemekleri, Uludağ kebapçısı Santral garaj CemAl Cemil UstaUludağ Kebapçısı – İskender Kebap – Bursa Yemekleri Nelerdir

Genel olarak Bursa yemekleri arasında en çok bilinen Bursa Çorbaları;

Tarhana çorbası, sütlü oğmaç çorbası, yeşil mercimekli oğmaç çorbası, şipsi, düğün çorbası, balık çorbası, hamur tutma çorbası, dede çorbası ve ekşili baş çorbası.. Çorbalarda yaban pırasası, melki ve balıkotu vb. yabani otlarda sıkça kullanılmaktadır.

Bursa yemekleri arasında en çok bilinen yöresel Bursa sebze yemekleri;

Etli gavata, kurutulmuş yeşil fasulye yemeği, kestaneli etli lahana dolması (Zeytinyağlısı da yapılıyor.), mısır unu sarması, kaşarlı pırasa, yumurta dolması, kereviz dolması, patlıcan silkmesi ve patates köftesi.

Bursa yemekleri arasında en meşhur yöresel Bursa et yemekleri;

İnegöl köftesi, kuzu tandır, yörük kebabı, büryan, yufkalı hindi, keşkek, av hayvanlarından yapılan yahni, ekşili köfte, ciğer sarması, mumbar dolması, tavuk kapama, pideli köfte ve şipit.

Bursa yemekleri arasında en ünlü  yöresel Bursa hamur işleri;

Mantı (nohutlu, sade veya kıymalı), cevizli lokum, Çerkes mantısı, kuru yufka böreği, mısır böreği, hamur bamyası, kabak böreği, cantık, Asude, pırasa böreği, dızmana, akıtma ve kaygana.

Bursa yemekleri arasında en meşhur yöresel Bursa tatlıları;

Cennet köşkü, Kemalpaşa tatlısı (peynir tatlısı), dilber dudağı, cevizli baklava, ramazan helvası, incir dolması, zerde, kaymaçina, sütlü kabak, sütlü kadayıf, Bağdat hurma tatlısı ve kestane şekeri.

Bursa yemekleri, Bursa tatlıları, Meşhur Bağdat Hurma Tatlısı, Bursada tatlı nerede yenir yeme içme blogMeşhur Bağdat Hurma Tatlısı – Bursa Yemekleri Resimli

Bu yöresel zenginliklerin yani en meşhur Bursa yemeklerinin bazılarını yakından tanıyalım.

Bursa Yemekleri: Bursa’nın Yöresel Çorbaları

Tarhana çorbası;

Kışlık yiyecek olarak yapılan bir çorbadır. Bursa’nın köylerinde muhacir ve yerli tarhana olarak iki çeşit tarhana yapılmaktadır. Muhacir tarhanası; mayalanan yoğurdun içine soğan rendeleniyor, malzemesine göre yumurta kırılıyor, karabiber, acı biber ve tarhana kokusu adı verilen baharat karışımı yoğurda katılıyor. Nane konduktan sonra alabildiği kadar unla hamur haline getiriliyor. Muhacir tarhanası yaş olarak tüketiliyor, kavanoz veya plastik bir torbanın içinde buzdolabında saklanıyor. Muhacir tarhanasını pişirmek için tarhana suda bekletilerek eziliyor tencerede tereyağı ve nane kavrularak üzerine tarhanası kaynayıncaya kadar karıştırılıyor. Kurutulmadan saklandığı için kuru tarhana kadar çok yapılmıyor ve kısa sürede tüketiliyor. Tarhana çorbası yapımı kolay olduğundan her öğün pişiriliyor. Özellikle yaz mevsiminde bütün gün tarlada çalışan kadınlar akşam yemeği için kolay yapılan bu çorbayı tercih ediyorlar.

Dede çorbası;

Bir köyde bulunan yatırın başında yapıldığı için bu adı almıştır. Bugün yatır köyün mezarlığına kaldırılmış ve insanlarında yatıra ilgisi kalmamıştır. Adak adayanlar çocuğu konuşmadığı veya yürümediği için yatırın başında dede çorbasını çocuklarına içiriyorlardı. Böylece konuşamayan çocukların konuşacağına, yürüyemeyenlerin de yürüyeceğine inanıyorlardı. Günümüzde bu tür inançlar azaldığı gibi dede çorbası günlük olarak ve ölünün ardından üç gün sonra pişiriliyor. Cenaze evine gelenlere ise bu çorba ikram ediliyor. Kolay bir çorba olduğundan ramazanlarda ve yazın tarladan döndükten sonra hazırlanarak tüketilmektedir.

Şipsi çorbası;

1 adet tavuk göğsü, 1 litre süt, 4-5 diş sarımsak, 2 litre su, 1 tatlı kaşığı biber salçası, 1 tatlı kaşığı domates salçası, 2 yemek kaşığı un, 3 yemek kaşığı sıvı yağ veya tereyağı kullanılarak hazırlanmaktadır. Şipsi çorbası özellikle ova köyleri ile Karacabey ve Yenişehir ilçelerinde yapılmaktadır.

Balık çorbası;

Özellikle sazan balığı ile yapılmaktadır. Balık çorbası Bursa’nın özellikle göl kıyısında veya baraj gölü olan ilçelerinde İznik, Orhangazi ve Mustafakemalpaşa gibi ilçelerinde yapılmaktadır. İznik Gölü kıyısında Umut Restaurant, Kopuk Restaurant ve Rahmi Baba Restaurant’ta bu lezzeti deneyimleyebilirsiniz.

Bursa yemekleri, Sazan balığı çorbasıBursa Yemekleri hakkında bilgi – Sazan Balığı Çorbası

Hamur tutma çorbası;

Özel olarak yapılan bir hamurdan oluşur. Bu hamur erişte gibi ince ince kesilip çorbası yapılır. Üzerine tereyağı gezdirilerek, maydanoz yaprakları serpilir. Soğuk veya sıcak olarak tüketilmektedir.

Oğmaç çorbası;

Oğmaç adı verilen un ve su ile yapılan hamurun iki elin içine alınıp ovularak oluşan küçük hamur topaklarından hazırlanır. Oğmaç çorbası sade olduğu gibi mercimekli, kuru fasulyeli vb. malzemelerle de pişirilmektedir. Arzuya göre tavuk suyu veya tavuk eti konulmaktadır. Çorba piştikten sonra tereyağında nane yakılır, üzerine boşaltılır. Oldukça pratik olan bu çorba, lezzetiyle de kendine hayran bırakıyor.

İşkembe çorbası;

Düğünlerde düğün yemeği olarak veya özel günlerde pişiriliyor, bu günlerin dışında kurban bayramlarında da işkembe çorbası pişirilmektedir. Sıcak olarak servis yapılıyor. Servis sırasında çorbanın içine sirke ile bir miktar sarımsak ilave edilmektedir. Faydaları saymakla bitmez.

Bursa Yemekleri: Bursa’nın Yöresel Sebze Yemekleri

Etli Kereviz;

Oldukça sağlıklı bir yemektir. Kerevizler ve patatesler kızartılır, pişen etle birlikte harmanlanarak kerevizlerin içlerine yerleştirilir. Üzerlerine kaşar rendelenir ve fırına sürülür. Kerevizin seveni de sevmeyeni de çoktur belki ama etle birleşince harika bir lezzet çıkar ortaya.

Zeytinyağlı Kestaneli Lahana Dolması;

Hani sevmeyeni yoktur bu yemeğin derler ya işte o yemeklerden.. Haşlanıp tek tek ayrılan lahana yaprakları; kestane, pirinç, kuru üzüm, soğan ve çeşitli baharatlardan oluşan iç ile birlikte sarılır. Orta ateşte pişirilir.

Mısır Unlu Sarma;

Göçmenlere özgü bir yemektir. Hem karalahana hem de asma yaprakları ile yapılmaktadır. İçine mısır unu ile birlikte patateste konulabilmektedir. Pişirirken kullanılan tereyağı ve içyağı da lezzetine lezzet katar. Çocukluğundan beri bu lezzetin hayranı olan bir Bursalı olarak, mısır unlu sarmayı, en az yaprak sarma kadar seveceğinizin garantisini verebilirim.

Kurutulmuş Yeşil Fasulye Yemeği;

Adından da anlaşılacağı üzere kurutulmuş taze fasulyelerden yapılmaktadır. Kurutulmuş fasulyeler sıcak suda bekletilir ve kaynatılır. Yemeklik doğranan soğanlar zeytinyağında kavrulur. Salça ve küçük küpler halinde doğranmış domatesler ilave edilir. Fasulyeler süzülerek, baharatlarla birlikte tencereye eklenir ve pişirilir. Bursa Yemekleri arasında zeytinyağlı yemeklerin en lezzetlilerindendir.

Bursa Yemekleri: Bursa’nın Yöresel Et Yemekleri

İskender Kebap (Pideli Döner Kebap);

1867 yılında Mehmetoğlu İskender efendi tarafından yapılmaya başlanmış ve bütün dünyaya yayılmıştır. Eskiden kuzu eti çevirme şeklinde yatay olarak ateşin üzerinde pişiriliyordu. İskender efendi kemikleri ve sinirleri ayıklanmış kuzu etini ayağa kaldırarak dikey metal bir çubuk üzerinde kendi etrafında döndürerek, odun kömürü ateşinde pişirmeye başladı.

Bursa yemekleri, Bursada en iyi iskender nerede yenir, İskender kebap nedirBursa Kayıhan Camii’nin dibinde bulunan ilk İskender Kebap dükkanı, şimdi ise yok.

Yağlı sinirleri alınmış kuzu etinin kullanıldığı kebap şişe geçirilirken aralarına yağlı koyun kıyması döşenir ve ateşte dönerek kızartılır. Pişen etler bıçakla ince ince kesilir, servis için kebap pideleri kızartılarak tabaklara dizilir, üzerine de kesilmiş etler yerleştirilir. Domates sos, tereyağı ve kenarına yoğurt konarak servis yapılır.

Ünü sınırları aşmış bu lezzet, Bursa’nın bizlere kazandırmış olduğu enfes lezzetlerin en başında gelir diyebiliriz. Bursa’da İskender nerede yenir sorusuna karşılık olarak size önerimiz; Kebapçı İskender’dir. Bu küçük mavi dükkan ile ilgili detaylı bir yazıyı daha önce sitede kaleme almıştık. Okumak için Bursa Lezzet Durakları kategorimize göz atabilirsiniz. Burası aynı zamanda İskender’in yaratıcısı nam-ı diğer maharetli İskender Efendi’nin torunlarının dükkanıdır. Bursa’da en iyi İskenderciler için diğer alternatifler ise Uludağ Kebapçısı, Kebapçı Hüseyin, Beşyol Kebapçısı, Yüce Hünkar Kebap Salonu ve İskender Efendi Konağı’dır.

Bursa kebabı döner kebap iskender kebabı, Bursa etli yemekleriKebapçı İskender / Cevat İskenderoğlu – İskender Kebap

İnegöl Köftesi;

Uzun yıllar önce Pazarcık’tan İnegöl‘e göç eden Mustafa oğlu İbrahim Besler tarafından “İnegöl Köftesi” olarak dünyaya tanıtılmıştır. Bu aile Pazarcık’ta “Köfteciler” olarak anılmış ve köftecilik babadan oğula geçen bir meslek haline gelmiştir. İnegöl Köftesinin içine yumurta ekmek gibi malzemeler katılmaz. İnegöl’de en iyi İnegöl Köftesi Besler İnegöl Köftecisi ve Orhan İnegöl Köftecisi’nde yenir. Bursa’da en iyi İnegöl Köftesi ise Çiçek Izgara ve Ömür Köftecisi’nde yiyebilirsiniz.

Bursa İnegöl'de inegöl köftesi nerede yenir, Bursa yemekleri hakkında bilgi, Bursada ne yenirKöfteci Orhan İnegöl – İnegöl Köftesi – En meşhur Bursa Yemekleri

Pideli Köfte;

Bursa’nın Kayhan semti ile ünlenmiş bir lezzetidir. Bursa denince 1. olarak İskender Kebap, 2. olarak da Kayhan pideli köftesi başta gelir. Bu lezzeti Bursa’ya yolunuz düşerse mutlaka yemenizi tavsiye ederiz. Bursa’nın en lezzetli pideli köftesi; Kayhan Çarsısında Hacıbey Kebapçısı, Yeşil Pideli Köfte ve İdris Pideli Köfte’de yenir. Pidelerin üzerine sıralanmış köfteler, enfes tereyağlı, salçalı sos ile birleşerek nefis bir lezzet elde edilir.

Bursa yemekleri, Pideli köfte nedir, Pideli köfte nasıl yapılır, Bursada pideli köfte nerede yenirKayhan Çarşısı Hacıbey Kebapçısı – Pideli Köfte

Damat Paçası;

Farklı ve hemen herkesin hayır demeden yemek isteyeceği bir yemek. Yufkalar parçalanıp tepsiye dizilir ve kızarana kadar fırında tutulur. Üzerine haşlanmış tavuk etinin suyu biraz dökülür ve üzeri kapatılıp biraz dinlendirildikten sonra tavuk etleri didilir. Tavuk suyu, sarımsak, yumurta ile beşamel sos hazırlanır ve dökülür. Üzerine tereyağı gezdirilir.

Kuzu Tandır;

Geçmişi Selçuklulara dayanan Kuzu Tandır’dan bahsetmeden önce Tandır’ın ne olduğunu yazmak gerekir. Tandır eskiden evlerde ısınmak için kullanılan, bir küpün yere gömülmesi ile fırın amaçlı olarak faydalanılmasıyla bilinir. Eski insanlar tandırı çamur, saman ve keçi tüyüyle önceden hazırlar, güneşte kurutur ve daha sonra toprağa gömerek içinde odun veya mangal kömürü yakarlardı.

Kuzu Tandır ise daha çok Bursa’nın kırsal kesimlerde odun veya mangal kömürüyle ısıtılmış tandırın içine kuzunun bir çengelle asılmasıyla yapılıyor. Tandırın kapağı iyice kapatılarak pişmeye bırakılan Kuzu daha sonra ağızdan dağılan yapısı ile mideleri şenlendiriyor. Güzel bir rastlantı olacak ki bilinen geçmişi Selçuklulara dayanan Kuzu Tandır Bursa’da en iyi Selçuk Restaurant’ta yenir. Eski usul gibi küpte pişirilme tekniği günümüzde kalmamış olsa bile Selçuk Restaurant’ın fırında pişirdiği Kuzu Tandır insana parmaklarını yedirtir.

Bursa Yemekleri – Kuzu Tandır – Selçuk Restaurant

Ciğer Sarması;

Çok zahmetli bir yemek olduğundan özel günlerde ve misafirlere yapılmaktadır. Kurban bayramlarında kurbandan alınan ciğerin üzerini kaplayan ince yağ tabakası yani bizim tabirimizle peşgir ve karaciğer ile hazırlanmaktadır. Ciğer sarması genellikle sıcak olarak tüketilir. Yanında bir de ayran ve salata oldu mu değmeyin lezzetine. Ciğer sarma benim en çok sevdiğim Bursa Yemekleri arasında yer alıyor. 🙂

Bursa yemekleri, ciğer sarmaCiğer Sarma – Bursa Yemekleri

Keşkek;

Özel gün ve bayramlarda yapılan bir yemektir. Keşkek için buğday yada yarma tavuk, tereyağı, kimyon, et ve karabiber kullanılan ana malzemelerdir. Türkiye’de birçok yöre de yapılan bu yemek, her yöreye göre de farklılıklar göstermektedir.

Beğendili Kebap;

Etler kuşbaşı doğrandıktan sonra tencereye tereyağı ve küp şeklinde doğranmış soğan eklenerek kavrulur. Kavrulan etin üzerine bir çay kaşığı un ile iki bardak su ilave edilerek pişirilir. Patlıcanlar ocağın üzerinde közlenir, kabukları soyularak doğranır. Tencereye tereyağı ile iki çorba kaşığı un ilave edilerek pembeleşinceye kadar kavrulur, patlıcanı ve sütü ilave edilir. Hafif ateşte bir süre pişirildikten sonra fırınlanmak üzere tepsinin bir köşesine alınır, diğer köşeye pişirilmiş olan et yerleştirilir. İsteğe göre üzerine kaşar rendesi ilave edilerek 15 dakika fırında bekletildikten sonra sıcak olarak servis yapılır.

Bursa yemekleri, Bursa mutfağı, Bursa yemek mutfak kültürü, Beğendili kebap, Hünkar beğendiBeğendili Kebap (Hünkar Beğendi) – Bursa Yemekleri

Tavuk Kapama;

Göçmenlerin Bursa’ya getirdiği şahane lezzetlerden biridir. Tepsiye yıkanan pirinçler konulur, üzerine haşlanmış tavuklar dizilir, tavuk suyu ve tereyağı eşliğinde fırına sürülür. Tavuğun üstü nar gibi kızarır. Kapama bizde gelenek haline gelmiştir. Aile üyeleri gurbetten gelip toplandığında kapama pişirilir ve ortadan hep birlikte yenir. Bursa’da kalabalık sofraların, hoş sohbetlerin, birliğin ve beraberliğin temsili özetle Bursa Yemekleri arasında önemli bir yere sahiptir kapama.

Mumbar Dolması;

Birkaç yıl öncesine kadar sadece kurban bayramlarında kurbanın bağırsaklarından yapılmaktaydı. Günümüzde kurban bayramlarının dışında sakatatçılardan alınan bağırsaklarla mumbar dolması yapılmaktadır. Mumbar dolması kızartılarak tüketildiğinde ağır bir yemek haline geldiğinden özellikle yaşlılar kızartmadan tüketmektedirler.

Bursa Yemekleri: Bursa’nın Yöresel Hamur İşleri

Cevizli Lokum;

Mayalı bir hamur hazırlanarak yapılır. Mayalı hamur kabarınca tekrar yoğrulur ve bir parça beze kopartılarak merdaneyle açılır. Yarım santim kalınlığında açılan hamurun içine önce sıvı yağ sonra ceviz döşenir. Hamurun kenarından başlayarak rulo haline getirilir. Keskin bir bıçakla 3-4 cm kalınlığında hamurlar kesilir daha önce yağlanmış olan tepsiye iç kısmı üst tarafa gelecek şekilde yerleştirilir. Bu şekilde fırına verilir üzeri iyice kızarınca fırından alınır. Cevizli lokum genellikle bayram ve düğünlerde yapılarak gelen konuklara ikram edilir. Bursalı hanımların ev gezmelerinde de sıkça yaptıkları bir tariftir.

Yöresel Bursa yemekleri lezzetleri, cevizli lokum Bursa, Bursa yeme içme rehberiCevizli Lokum

Cantık;

Bursa’nın yöresel kıymalı pidesidir. Çok ama çok lezzetlidir. Pide için hamur yapılır ve üstü örtülerek dinlendirilir. İç malzemesi; kıyma, soğan, domates, biber salçası ve çeşitli baharatlardan oluşmaktadır. Dinlendirilen hamurdan bezeler yapılır, kenarları bırakılarak içleri oyulur ve iç malzemesi konulur. Fırına yollanır. Bursa’da en güzel cantık nerede yenir diye soracak olursanız. Bunun için sizlere İnci Pide, Kardeşler Pide Salonu, Pidecioğlu Pide Fırını, Hacı Dayı ve Tarihi Aynalı Çarşıyı öneriyorum. Cantık nedir ve Bursa’da en iyi cantıkçılar hangi mekanlar merak ediyorsanız Bursa Lezzet Durakları kategorimize göz atabilirsiniz. Ya da yazının en altında yer alan Bursa’da yemeden dönme ve almadan dönme listelerimize bakabilirsiniz.

Bursa yemekleri, cantık nedir, Bursada cantık nerede yenir, Bursa yemekleri mutfağı yemek kültürü blogCantık

Tahinli Pide;

Halk arasında tahanlı pide olarak telaffuz edilen Bursa’ya özgü 100 yıllık bir lezzettir. Tahinli pide mayalı hamurun üzerine; pekmezli tahin ve şeker dökülerek hazırlanıyor. Bursa dışında başka bir yerde üretilmeyen bu lezzeti, tatmış olanlarda bağımlılık hissi uyandırıyor. Bursa’da en iyi tahinli pide nerede yenir derseniz Muradiye Tarihi İnanç Fırını, Yeşil Somuncubaba Fırını, Kırmızı Fırın ve Abdal Fırınını önerebiliriz. Bursa’da çok meşhur olan Tahinli Pide için detaylı bir yazı daha önce yazmıştık.  Tahinli Pide nasıl yapılır ve Bursa’da en iyi tahinli pideciler hangileri merak ediyorsanız Bursa Lezzet Durakları kategorimize göz atabilirsiniz. Ya da yazının en altında yer alan Bursa’da yemeden dönme ve almadan dönme listelerimize bakabilirsiniz.

Somuncu Baba Fırını Yeşil – Tahanlı Pide

Söble;

Sert bir hamurdan yapılan parçaların su da kaynatılması, içine un, yoğurt, yumurta sarısı, limon gibi malzemeler konulması sonucu yapılır. Püf noktası hafif ateşte ağır ağır pişirilmesidir.

Yufkalı Paça;

Damat paçası yemeğinin birebir aynı malzemeleriyle yapılan eş değer de olan yemektir. Hem lezzetli bir yemek olsun hem de çok vaktimi almasın diyorsanız bu yemeği tercih edebilirsiniz.

Bursa Yemekleri: Bursa’nın Yöresel Tatlıları

Mustafa Kemal Paşa Tatlısı;

Önceleri peynir tatlısı olarak bilinmekle birlikte 1930’lu yıllarda Mustafakemalpaşa ilçesinde üretilmeye başlanmış ve bütün yurda yayılmıştır. Kemalpaşa tatlısı koyun peynirinden yapılmaktadır. Peynir, un, irmik ve yumurta yoğurularak 3-4 cm. çapında kurabiyeler haline getirilip fırında pişirilir. Daha sonra torbalar halinde satışa sunulur. Kaynayan şekerli şerbete atılarak tatlı haline dönüştürülür.

Bursanın meşhur ünlü yöresel en iyi yemekleri lezzetleri tatlıları, Bursa yemekleri resimli, Kemalpaşa tatlısı, Bursada kemalpaşa tatlısı nerede yenir, Bursa yeme içme gurme blogKemalpaşa Tatlısı – NGS Tatlı Mustafakemalpaşa

Cennet Künkü;

Belki size farklı gelecek ama hamurunun kıvamına getirilme aşamasında küllü su kullanılan bir tatlıdır. Küllü su bir bardağa dökülerek bekletilir. Küller dibe çöker ve üstte kalan su ile hamur yoğurulur. Hamurdan bezeler yapılır, yufka büyüklüğünde açılır, uzun şeritler halinde kesilir, çatala sarılarak şekil verilir ve kızartılır. Kızaran hamurlar soğumadan ılık şerbet dökülür. Üzerine bir de ceviz ve kaymak döktünüz mü doymayın lezzetine.

Dilber Dudağı;

Şerbetli tatlılar arasında en çok yapılan ve sevilen tatlılardan bir tanesidir. Püf noktası hamurunun dinlendirilmesinde saklı. Hamurdan bezeler oluşturulur, üst üste konularak 4 milim kalınlığında açılır. Bir su bardağı ile yuvarlak şekiller verilir. Arasına ceviz konularak ikiye katlanılır ama tam olarak kapatılmaz açık bırakılır. Üzerine yumurta sarısı sürülerek fırına sürülür, ılık olarak şerbetlenir. Şekli dudağa benzetildiği için dilber dudağı denmiştir.

Sütlü Kadayıf;

Tel tel olan kadayıf tatlısının üzerine ılıkça süt dökülmesi ile hazırlanır. Üzerine ceviz serpilir. Yediğiniz zaman çatalınıza aldığınız kadayıftan sütlerin akması öyle güzeldir ki, adeta mutluluk verir yiyenlere.

Sütlü Kabak;

Balkabağından yapılır. Kabukları soyulan kabak doğranır, tencerede kendi suyuyla yumuşak kıvama alıncaya kadar pişirilir. Diğer tarafta süt kaynatılır, ocaktan alındıktan sonra şeker katılarak erimesi sağlanır. Fırın tepsisine kaynamış olan kabak dökülür ve üzerine süt karışımı ilave edilerek bir miktar karabiber ve bir fincan pirinç yaydırılarak dökülür. Üzeri kaymak bağlayana kadar fırında pişirilir ve soğuk olarak servis yapılır. Oldukça lezzetli ve hafif bir tatlıdır.

Kestane Şekeri;

Bursa ile özdeşleşmiş bir obje haline gelmiştir. Uludağ eteklerinin ünlü kestanesinden yapılan Kestane şekeri, şekerli şerbette kaynatılan kestaneden yapılmaktadır. Kestane şekerlerinin çeşitleri Bursa’nın karakteristik tatlılarındandır. Bursa’da en iyi kestane şekerini Heykel Ulus Pastanesi ve Kafkas’tan alabilirsiniz.

Bursada ne yenir ne içilir ne alınır, Bursada yöresel yemekler lezzetler, Bursa yemekleri, Bursa mutfağı blogKestane Şekeri – Bursa Yemekleri

Bursa Yemekleri: Bursa’nın Yöresel Lezzetleri

Güzide memleketimiz Bursa’nın lezzetleri gördüğünüz üzere saymakla bitmiyor. Şimdi de Bursa ile özdeşleşmiş olan başka tatlardan da bahsedelim.

Mihaliç peyniri;

Bursa’nın Karacabey ilçesinde üretilen en az 200 yıllık geçmişe sahip bir Kelle peyniridir. Koyun ve inek sütünün karıştırılıp pişirilmesi ile imal edilir. Gözenekli ve tuzlu olması bu peynire kendine has bir tat katmıştır. Halk arasında Mağlıç peyniri veya Mahlaç peyniri olarak biliniyor. Karacabey’in eski adı olan Mihaliç adından esinlenen Mahlaç peyniri en kaliteli Türk peynirlerindendir. Mahlaç peyniri daima tam yağlı koyun sütü ile çoğunlukla kıvırcık koyunun sütünden üretilmiştir. Özellikle Mağlıç lorunu almanızı mutlaka öneririz. Çünkü uzun süreli dayanmadığından Bursa dışında bu lezzete ulaşmanız mümkün gözükmüyor.

Zeytin ve zeytinyağı üretimi;

Bursa’da çok geniş bir yere sahiptir. Zeytin ve Zeytinyağı; Saç dökülmesini engeller, kepeği önler, saçları kuvvetlendirir, kırışıklıkları giderir. Makyaj kimyasallarının oluşturabileceği olumsuz etkileri azaltır. Cilt hastalıklarının oluşumunu önlemeye yardımcı olur. Faydaları saymakla bitmez. Ve hiç şüphesiz yemeklerin vazgeçilmez malzemelerindendir. En kaliteli ve lezzetli zeytini Gemlik ve Orhangazi ilçelerinden alabilirsiniz.

Bursa yemekleri lezzetleri, Bursa zeytin zeytinyağı, Gemlik orhangazi zeytini, zeytinyağları,Bursadan ne alınır blog
   Bursa Yemekleri – Gemlik ile Orhangazi Zeytin ve Zeytinyağı ile meşhurdur.

Şeftali;

En çok Bursa ve Akdeniz bölgelerinde yaygın olarak yetiştirilmektedir. Meyvesi taze tüketildiği gibi suyu çıkarılarak meyve suyu yapılır. En iyi sıcak ve ılıman iklimlerde yetişir. Bol sulu ve tatlıdır. Şeftali meyvesi, uzun yaşam ve ölümsüzlük sembolüdür.

Gedelek Turşusu;

Bursa’nın Orhangazi ilçesinde bir köydür Gedelek.. Fakat bu köyde üretilen turşular dünya çapında üne sahiptir. Meşhur Gedelek turşularının tadına mutlaka bakın.

Dağ Çileği;

Keles ve dağ yöresinde yetiştirilen Dağ çileği olarak anılan Bursa çileği tüm ülkede aranmaktadır. Çileğin yaklaşık 600 çeşidi bilinmekte ve ülkemizde belli başlı 6 çeşidi yetiştirilmektedir. Bunlar iri meyveli Frenk çileği, aroması yüksek Arnavutköy çileği, genellikle reçel yapımında kullanılan Ereğli çileği, Bursa çileği ve ormanlarda yetişen yabani çilektir. Mevsimi çok kısa süren çilek en dayanıksız meyvelerden biridir ve 2 gün zor dayanır. Bu yüzden fiyatları pahalı olur.

Misi Köyü Şarabı;

Nilüfer ilçesine bağlı Misi Köyü asma yaprağı, misket üzümü, pekmezi ve şarabıyla çok ünlüdür. Misi Köyünde şarapçılık eski bir geçmişe sahiptir. “Misi Şarapları” yalnızca bu yörede yetişen ve özel bir aroması olan misket üzümünden yapılmaktadır. Ayrıca bu üzümlerle yapılan pekmezin de oldukça sağlıklı olduğu söylenmektedir. Fakat günümüzde maalesef Misi Şaraplarını içebileceğiniz bir mekan yok belki Misi halkından evlerinde bu geleneği sürdürenler olabilir.

Bursa Yemekleri içinde Bursa’dan almadan dönme listesi

  • Meşhur kestane şekeri,
  • Bağdat hurma tatlısı,
  • Yeşil Somuncubaba, Muradiye İnanç Fırını, Abdal Fırını veya Kırmızı fırından tahinli pide, (Detaylı bilgi için linke tıklayın.)
  • Tuz pazarından Mihaliç (Mağlıç) peyniri loru,
  • Orhangazi Gedelek turşusu,
  • Gemlik, Orhangazi ve İznik’ten zeytin ve zeytinyağı,
  • Mustafakemalpaşa’dan Kemalpaşa tatlısı,
  • Bursa Mudanya ilçesinde yer alan keşfedilmemiş cennet köşelerden biri Tirilye’den zeytin ve şarap,
  • Bursa’nın kadife lezzeti Şeftali,
  • Tarihi Misi Köyünden asma yaprağı, misket üzümü, pekmezi ve şarap,
  • Tarihi Tuz Pazarından meyvenin ve sebzenin en taze ve en güzelini almadan dönme!..

Bursa yemekleri, Bursada kahvaltı nerede yapılır, Bursa kahvaltıcıları, Cumalıkızıkta kahvaltı nerede edilir,Bursada nerede ne yemek yenir, Bursa yeme içme gurme gezi blogNarlı Bahçe Cumalıkızık Köyü Kahvaltı

Bursa Yemekleri içinde Bursa’da yemeden dönme listesi

  • Meşhur küçük mavi dükkan Kebapçı İskender‘de İskender Kebap yemeden, (Detaylı bilgi için linke tıklayın.)
  • Kayhan Çarşısında Hacıbey Kebapçısı veya Yeşil Pideli Köfte’de pideli köfte yemeden,
  • Kültürpark Selçuk Restaurant’ta Kuzu Tandır yemeden,
  • UNESCO dünya mirası tarihi Cumalıkızık Köyü‘nde kahvaltı yapmadan, (Detaylı bilgi için linke tıklayın.)
  • Tarihi İnkaya Çınarında kahvaltı yapmadan,
  • Gölyazı yarımadasında Ağlayan çınar ve muhteşem göl manzarası eşliğinde köy hanımlarının el emekleri ile hazırladığı gözleme-çay ikilisi ile keyif yapmadan,
  • Meşhur bir lezzet olan Cantık yemeden, (Detaylı bilgi için linke tıklayın.)
  • Bursa gece hayatı için olmazsa olmazlardan Tarihi Arapşükrü sokağında rakı balık yapmadan,
  • İnegöl Köftesi yemeden,
  • Mustafakemalpaşa’da Kemalpaşa tatlısı yemeden,
  • Mudanya Tirilye’de balık yemeden,
  • İznik Gölü kıyısına dizili restoranlarda Yayın balığı şiş veya buğulama, Istakoz güveci, Sazan balığı çorbası, Kerevit salatası ve Kerevit güveç yemeden,
  • Kestel Saitabat Şelalesinde tereyağı ile pişirilen kiremitte alabalık yemeden,
  • 2000 yıllık tarihi olan Misi Köyü’nde kahvaltı yapmadan,
  • Tarihi Abdal fırınından aldığın sıcacık simiti Gedelek Turşu suyu ile yemeden,
  • Dünyanın 4 arastalı köprülü çarşısından biri olan Tarihi Irgandı Köprüsünü gezdikten sonra Mahfel’de salep içmeden,
  • UNESCO dünya mirası Tarihi Kozahan‘da (Detaylı bilgi için linke tıklayın.), Tophane parkında Bursa manzarasına karşı yorgunluk çayı içmeden ve sohbetler etmeden kesinlikle dönmeyin!.. Bizce “çaysız sohbet aysız geceye benzer..

Dediğimiz gibi Bursa bizim şehrimiz, her şeyimiz!.. Size amacımız Bursa Yemekleri anlatmak değil Bursalıların hissettiği Bursa ruhunu yaşatmaktı. Bir nebzede olsa faydamız dokunduysa ne mutlu bize. Evliyalar şehri ve Lezzet diyarı Bursa’ya bir gün hepinizi bekleriz. 🙂


Bizi takip edin! | Follow us!

Anadolu’dan ve Dünya’dan lezzet notlarımızı paylaştığımız instagram.com/gurmexcom ve facebook.com/gurmex sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz.


Bursa’da nerede ne yenir kategorimize göz atmak ve detaylı Bursa yeme içme mekanları bilgisi için linke tıklayın.

Bursa merkezde gezilecek yerler için linke tıklayın.

Bursa’da hafta sonu gezilecek doğal yerler için linke tıklayın.

Etiketler: En güzel Bursa Yemekleri, Bursa’da Ne Yenir.

Gurmex Navigasyonu şimdi ÜCRETSİZ indirin!
Gurmex'i Instagramda takip edin!

DÜŞÜNCELERİNİZİ BİZİMLE PAYLAŞIN, YORUM YAZIN!

Please enter your comment!
Please enter your name here