Ana sayfa Gıda Avrupa ve Orta Asya Yetersiz Beslenme ile Mücadele Ediyor

Avrupa ve Orta Asya Yetersiz Beslenme ile Mücadele Ediyor

602
0

Avrupa ve Orta Asya’da yetişkin nüfusun yüzde 55’ten fazlası aşırı kilolu ya da obez. Milyonlarca kişi anemik ya da iyot, demir ve A vitamini yetersizliğine sahip. Çocuklarda dengesiz beslenme, büyüme durmasıyla birlikte daha birçok soruna yol açarak pek çok ülkede endişe verici boyutlara ulaşmış durumda.

Macaristan’ın Budapeşte kentinde 22-23 Eylül’de düzenlenecek olan tarımla ilgili Avrupa Komisyonu’nun 39. oturumundan önce yayınlanan FAO raporu, Avrupa ve Orta Asya bölgesindeki nüfusun beslenme seviyesini ortaya koyuyor. Rapor, yetersiz beslenme ya da yetersiz gıda alımı gibi açlık türlerinin büyük oranda bittiğini fakat en az açlık kadar ciddi olan beslenme sorunlarına çözüm getirilmesi gerektiğini belirtiyor.

ulkelere-gore-yetersiz-beslenme

Rapor bölgesel refah ve ülkesel seviyesindeki farklı mikro besin eksikliklerinin altını çiziyor. Rapordan bazı satırbaşları ise şöyle:

• Tüm yaş gruplarında A vitamini, D vitamini, folik asit, iyot ve kalsiyum yetersizlikleri bulunuyor.

• Çinko yetersizliği yaygınlık olarak en yüksek yüzde 16.5 ile Batı ve Orta Asya’daki yetişkin nüfusta bulunuyor.

• 5 yaş altındaki çocuklarda aşırı kilo ve obezite yaygınlık olarak en çok Arnavutluk, Gürcistan, Bosna Hersek, Slovenya, Ermenistan, Malta, Azerbaycan, Portekiz, Bulgaristan, İsrail, İtalya, Rusya Federasyonu ve Karadağ’da görülüyor.

• 20 yaş üstü yetişkinlerde aşırı kilo ve obezite yaygınlık olarak en çok Malta, İzlanda, Yunanistan, Litvanya, Türkiye, Birleşik Krallık, Macaristan, Portekiz, Slovenya, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Letonya, Almanya ve Gürcistan’da görülüyor.

• Çocuklarda iyot yetersizliği Orta Asya’da yüzde 39’dan Kuzey Avrupa’da yaklaşık olarak yüzde 60’a çıkıyor.

• Kansızlık, hem çocuklarda hem de yetişkinlerde görülen bir sağlık problemi. Kansızlığın en yüksek düzeyde görüldüğü yer ise Orta Asya ülkeleri.

• Orta Asya’da yüzde 38’dan fazla insan şiddetli A vitamini eksikliğinden etkileniyor. Aynı sorun Batı Balkanlar’da ve Doğu Avrupa’da da görülüyor.

• Sağlıksız beslenme düzenleri, bölgede yüzde 30’un üzerinde hastalığa ve sakatlığa neden olarak bulaşıcı olmayan hastalıkların başlıca tetikleyicisi oluyor.

FAO raporuna göre mikro besin yetersizlikleri ve beslenmeyle ilgili diğer sorunların altında tek çeşit beslenme şekli, mevsimsel olarak gıdanın mevcudiyeti, anne sütü eksikliği, gıda kıtlığı, hastalık, enfeksiyonlar ve eğitimsizlik gibi nedenler yatıyor.

Bununla birlikte birçok ülke sağlıksız beslenme düzenlerine dikkat çekerek ve beslenmeyi etkileyen hükümet politikalarını gözden geçirerek beslenme durumunu düzeltmek için adımlar atıyor.

FAO Avrupa ve Orta Asya Bölgesel Ofisi’nden gıda güvenilirliği uzmanı Eleonora Dupouy konuyla ilgili açıklamada bulundu. Ulusal gıda güvenliği stratejileri ve politikalarının tahıl gibi temel gıda maddelerine odaklanmaya eğilimli olduğunu belirten Dupouy, “Tarımsal üretimin birkaç temel gıda ürününde odaklanması tek çeşit beslenme düzenlerinin oluşmasına ve yaygın olarak mikro besin yetersizliklerine yol açıyor.” dedi.

Bölgedeki birçok ülke, daha iyi beslenme için 19-21 Kasım 2014’te Roma’da düzenlenen İkinci Uluslararası Beslenme Konferansı’ndan çıkan iki dokümanı destekleyerek taahhütlerini sağlamlaştırmışlardı. Söz konusu dokümanlardan biri olan Eylem Çerçevesi; beslenmeyi çeşitlendirerek, besin yeterliliğini ve gıda güvenilirliğini sağlayarak ülkelerin beslenmeye ciddiyetle yaklaşmaları için politika tavsiyelerinde bulunuyor.

Kaynak: BM Enformasyon Merkezi

Gurmex Navigasyonu şimdi ÜCRETSİZ indirin!
Gurmex'i Instagramda takip edin!

DÜŞÜNCELERİNİZİ BİZİMLE PAYLAŞIN, YORUM YAZIN!

Please enter your comment!
Please enter your name here